Atina’da Ergin ‘Atamania’

EuroLeague'in dibine demir atan Panathinaikos'u göreve geldiği ilk sezonda Final Four'a taşıyan Ergin Ataman'ın zafer öyküsünü Yunan basını da yazdı. Başarılı basketbol adamı komşu ülkede övgülere mazhar oldu.

Spor 8 Mayıs 2024
Yunan basını Ergin Ataman'ın hakkını verdi.

Ergin Ataman yönetimindeki Panathinaikos’un Maccabi’yi 81-72 mağlup edip EuroLeague’de Final Four’a yükseldiği maç Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Kendrick Nunn’ın performansı ve Ergin Ataman’ın başarı öyküsünün övüldüğü haberlerde yeşil-beyazlıların 12 yıl sonra bu başarıya yeniden eriştiği hatırlatıldı.

Peloponnisos

Panathinaikos, Maccabi’yi ‘yuttu’ ve Final Four’a yükseldi;

Panathinaikos yangın yerine dönen OAKA’da 81-72 kazandı ve tur biletini kaptı.

Bekleyiş sona erdi. Sonu yokmuş gibi görünen 12 yılın ardından Panathinaikos Final Four’a geri döndü. OAKA’da sertlikten kemik seslerinin duyulduğu maçta Ergin Ataman’ın takımı Maccabi’yi yenerek Berlin’e gitme hakkı kazandı. Ataman’ın aklındaki plan armaya yedinci yıldızı eklemek.

Avgi

Yeşil renk 12 yıl sonra Final Four’a dönüyor;

Panathinaikos Berlin’e giden Final Four biletini aldı ve 2012’den sonra EuroLeague’deki devlerin toplantısına geri döndü.

Ergin Ataman’ın başlangıç uzunu Mathias Lessort serbest atış çizgisinde çok kötü bir performans gösterdi. Kostas Sloukas’ın da baldır sakatlığı yaşadığı anda tecrübeli başantrenör Kalaitzakis’e güvenerek maçın gidişatını değiştirdi.

To Bhma

12 yıl sonra Final Four’a dönüş;

Panathinaikoslu oyuncu 12 yılın ardından Final Four’a geri dönüyor.

Panathinaikos son Final Four’a çıkışından uzun yıllar sonra ve 6’ncı yıldızı takışının 13 yıl ardından OAKA’da Maccabi Tel Aviv’i 81-72 yenerek zorlu bir seriye ideal bir son verdi. Berlin’deki yarı finalde Ergin Ataman’ın rakibi Fenerbahçe ya da Monaco olacak.

Athlitiki

Yeşil yanardağ uyandı ve Final Four’a döndü;

Tutku ve sabırsızlıkla “kaynayan” OAKA’da Panathinaikos görevini yaptı ve serinin 5’inci maçında Maccabi’yi 81-72 yenerek Berlin’deki Final Four’a biletini aldı.

Gavros (Olympiakos’a yakın gazete)

Voodoo, voodoo ve yeşil tahkim (!);

Panathinaikos ile Maccabi Tel Aviv arasında oynanan ve Final Four’a kalmayı belirleyen maç yine korkunç bir hakem yönetimine sahne oldu. Özellikle üçüncü çeyrekten itibaren hakemlerin aldığı kararlar maçın sonucunu etkiledi ve Panathinaikos’un galibiyet almasını sağladı. Sabaha kadar kutlamalar, sloganlar, top atışları ve şakalarla kutlanan bu zafer kulübün ne kadar küçüldüğünün de bir kanıtı oldu. Yeşil renkli takımın eski oyuncusu Dejan Bodiroga’nın yönettiği ligde Panathinaikos’un beğendiği hakemliğe tepki gösteren sadece Maccabi değil. Sezon boyunca PAO ile oynadığı maçlarda Barcelona, ​​Valencia, Kızılyıldız ve diğer takımlar da hakemlerin yarattığı katliamdan mağdur olmuştu.

Yunan basını genel olarak Ergin Ataman’ın maç sonu yaptığı açıklamalarda Türk halkına gönderdiği selam ve teşekkürü görmezden geldi.

Ergin Ataman sözünü tuttu... Panathinaikos son dörtteErgin Ataman sözünü tuttu… Panathinaikos son dörtte

Oded Kattash: Basketbolun ötesinde şeyler oldu

Panathinaikos’a elenip Avrupa’ya veda eden Maccabi’de başantrenör Oded Kattash sitemkar açıklamalar yaptı. Seri boyunca yaşanan olaylara değinen Kattash “İşlerin bizim için kolay olmayacağını biliyorduk ancak basketbolun ötesinde şeyler de oldu. Keşke bu serinin sonucunu oyuncular ve basketbolun kendisi belirleseydi. Rakibimiz konuşmasına rağmen seri boyunca hakemler hakkında hiç konuşmadık. Belki de konuşmalıydık. Biz kulüp olarak seri boyunca oyunculara, koçlara, basketbola ve EuroLeague’e saygı duyduk” dedi.

Ergin Ataman: Önümüzdeki sezon Panathinaikos’ta kalacağım

Maccabi’ye karşı oynanan serideki ilk maçtan yenik ayrılmasının ardından Final Four’a kalacaklarını, olur da seriyi kaybederlerse takımdan ayrılacağını açıklayan Ergin Ataman sözünü tutup takımını 12 yıl sonra son dörde taşıdı. Başarıyı elde eden Ataman takımıyla gelecek sezon yola devam edeceğini söyledi. İşte Ergin Ataman’ın açıklamaları:

“Oyuncularımla, taraftarımız, takımla, başkanımız Giannakopoulos’la, bize inananlarla ve Atina’ya geldiğim ilk günden bu yana bana inananlarla gurur duyuyorum. Harika bir iş çıkardık, Türkiye’deki taraftarlara, maçı izleyen ve beni maçın ardından hemen arayan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim. Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkiden ötürü çok mutluyum. Maccabi takımına büyük saygı duyuyorum, harika bir seri çıkardılar. Bu maçta son beş dakikaya kadar zorladılar ama biz kazanmanın bir yolunu bulduk. Kaybettiğimiz ilk maçtan sonra Final-Four’a gideceğimizi söylemiştim, bu yüzden gelecek sezon Atina’da ve Panathinaikos’ta kalacağım” dedi.

Sezon boyunca yaşadığı iniş ve çıkışlara da değinen tecrübeli başantrenör “Süper Kupa’yı kaybettik, Olympiakos’a kaybettik, ancak herkes bana inandı, bize inandı. Bana Final-Four’a gideceğimizi, yedinci yıldız için mücadele edeceğimizi söylediler. Muhteşem bir sabır gösterdiler. Tüm bunlara inanmaya başladım, oyuncularıma inanmaya başladım, her gün, özellikle normal sezonun ikinci yarısında, oyuncularıma normal sezonu ikinci bitirirsek Final-Four’a gideceğimizi söylüyordum. Berlin ve Münih’te Yunan taraftarlarımız var, Final-Four’un harika olacağını düşünüyorum. Bu tabii ki final-four biletini alan diğer takımlara da bağlı. Panathinaikos taraftarı inanılmaz. Dördüncü maçtan sonra 97 bin taraftarın bu akşamki maça bilet almak için sırada beklediğini öğrendim. Bizi her yerde takip ediyorlar. Bologna’da ve Berlin’de bana bir ay öncesinden Final-Four için bilet aldıklarını söylediler” dedi.

Final Four yarı finalinde Monaco-Fenerbahçe serisinin galibiyle karşılaşacak Ataman “Rakip seçmek istemiyorum, oynayacak maçlardaki tüm takımlara saygım var ve onlara iyi şanslar diliyorum. Kim hak ediyorsa o Final Four’da olacak. Önemli olan Panathinaikos’un uzun yıllar sonra orada olacak olması. Tüm takıma teşekkürler, hepsi harika bir iş çıkardı” şeklinde konuştu.

Üç farklı takımda altı kez Final Four

Avrupa basketbolunda yakın dönemin en göz önündeki başantrenörü Ergin Ataman Panathinaikos’un başında da Final Four’a yükselerek bu başarıyı kendi adına üçüncü farklı takımda altıncı kez tekrarladı. 2017 yılının sonlarında sezon ortasında ligin son sırasındayken devraldığı Anadolu Efes’i bir sonraki sezon Final Four’a taşıyan Ataman, geçen yıl EuroLeague’i 17’nci bitiren Panathinaikos’u da ilk sezonunda dörtlü finale yükseltmeyi başardı. Kısa süre içerisinde dipten aldığı takımları zirveye çıkarmayı başaran Türk başantrenör Yunan temsilcisini Türkiye’de çokça rakip olduğu Zeljko Obradovic’li yıllarının ardından ilk kez bu seviyeye yükseltmiş oldu.

Geçmişte Anadolu Efes’in başında dört kez Final Four oynayıp iki kez şampiyonluk yaşayan Ataman İtalyan ekibi Montepaschi Siena’yı da 2003 yılında son dört takım arasına sokmayı başarmıştı. Maccabi zaferi sonrası hedefini de belirleyen başarılı çalıştırıcı ilk yılında şampiyon olup logonun üstüne yedinci yıldızı ekleme isteğinde olduğunu söylemekten çekinmedi.

Avrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin AtamanAvrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin Ataman

Final Four’un bileti Kostas Sloukas

Görsel: EuroHoops

Sezon başında şok edici bir transferle Olympiakos’tan Yunanistan’ın diğer büyük takımı olan Panatinaikos’a geçen yıldız oyun kurucu Kostas Sloukas yeni takımıyla mücadele verdiği ilk sezonda Final Four’a yükselmeyi başardı. Kariyerindeki 11’inci dörtlü finaline yükselen Yunan guard bu başarıya 13 kez ulaşan Victor Khryapa’nın ardından en üst sahnede en çok bulunan ikinci oyuncu konumuna yükseldi. Geçmişte Fenerbahçe’yle dört, Olympiakos’la ise altı kez şampiyonluk için mücadele verme hakkı yakalayan Sloukas böylelikle üç sezon üst üste Final Four’da sahne alacak.

Maccabi galibiyeti sonrası mikrofonlara konuşan Sloukas “Final-Four’da olmayı hak ettik. Çok acı çektik çünkü Maccabi harika bir bir takım. Parkede her şeyimizi verdik. İkinci yarıda takımıma istediğim gibi yardım edemedim ancak gerçekten çok mutluyum çünkü tüm oyuncularımız sahaya çıkıp vücutlarını ortaya koydular ve harika savunma yaptılar. Bu gece burada tarih yazdık, takımımla gurur duyuyorum. Bu başarının bir formülü yok. Disiplinli olmalısınız, her gün çok çalışmalısınız. Takımın EuroLeague’in en iyi skoreri Kendrick Nunn’ı buraya getirmesi harika bir hamleydi. Zor zamanlarda ortaya karakter koyduk. Hem Maccabi’yi hem de çok saygı duyduğum Koç Oded Kattash’ı tebrik ediyorum. Baldwin olmadan oynadılar, o oynasaydı hikaye daha farklı olabilirdi” dedi.

Kendrick Nunn’a dumanı üstünde yeni sözleşme

Maccabi serisine oynadığı oyunla damga vuran Kendrick Nunn karşılaşma sonrası takımıyla sözleşme yeniledi. Sezon başında takıma sonradan dahil olup bir yıllık kontrat imzalayan ABD vatandaşı guard önümüzdeki iki yıl boyunca Ergin Ataman için mücadele verecek. Avrupa’ya EuroLeague şampiyonu olmak için geldiğini söyleyen Kendrick Nunn’ın yeni kontratında yaz aylarında geçerli olmak üzere NBA için çıkış hakkı bulunuyor.

Fenerbahçe Berlin bileti için Monaco deplasmanındaFenerbahçe Berlin bileti için Monaco deplasmanında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.