Avrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin Ataman

Ergin Ataman, geçtiğimiz sezon EuroLeague'i sondan ikinci(17.) sırada bitiren Panathinaikos'u göreve geldiği ilk sezonda ikinci sıraya taşıdı. Ataman'ın dipten alıp zirveye taşıdığı ilk ekip Pana değil...

Spor 13 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Ergin Ataman, Panathinaikos'u henüz ilk sezonunda üst sıralara taşıdı.

Halil Ergin Ataman son yıllarda Türk basketbolunun Avrupa’daki en büyük markası haline dönüşmüş durumda. Kariyerinde iki EuroLeague, bir EuroCup, bir EuroChallange ve bir Saporta Kupası şampiyonluğu bulunan başarılı başantrenör, kıtasal unvanların yanında yerelde de altı Türkiye Ligi şampiyonluğu, altı Türkiye Kupası ve sekiz kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanmayı başardı. 2021 yılında EuroLeague’de yılın koçu seçilen Ergin Ataman, o günden bugüne Avrupa’nın en gözde basketbol başantrenörü olarak öne çıkıyor.

Anadolu Efes’te hem kulüp tarihinin, hem de bireysel kariyerinin en başarılı yıllarını geçiren 58 yaşındaki basketbol adamı, bu sezonun başında Efes’ten ayrılıp yeni bir macera için Ege Denizi’nin diğer yakasına yelken açmıştı. Ülkemizde de başarılı işlere imza atan Zeljko Obradovic’in çalıştırdığı dönemden beri aradığı günlerin uzağında kalan Panathinaikos, Ergin Ataman’a en sevdiği işi yapma fırsatını sunan takım oldu; dipten alıp zirveye yükseltmek.

Geçtiğimiz sezonu EuroLeague’de sondan ikinci, yani 17’nci sırada tamamlayan Atina temsilcisi, geçmişte altı defa kazandığı EuroLeague kupasından uzun yıllardır uzakta olmanın verdiği hasretle tek bir isme yöneldi. Kariyerinde bu tip takımlara kısa sürede büyük başarılar kazandıran Ergin Ataman da geçtiğimiz seneyi ligin dibinde tamamlayan yeşil-beyazlıları ilk sezonunda normal sezon ikincisi yapmayı başardı. Peki Ergin Ataman’ın bu anlamda sil baştan kurup şampiyonluklara ulaştırdığı takımlar kimler?

Ergin Ataman Vildoza'ya yüklendi, cevap NBA'deki Prigioni'den geldiErgin Ataman Vildoza’ya yüklendi, cevap NBA’deki Prigioni’den geldi

İtalya’da başlayan hikaye yine İtalya’da kupayla taçlandı

1966 yılında hayata gözlerini açan Ergin Ataman, uluslararası tekstil ticaretiyle uğraşan babasının işleri sebebiyle küçük yaşta İtalya’ya gitti. Kendi ağzından söylediğine göre okuma yazmayı Türkçeden önce İtalyanca dilinde öğrenen Ataman için Avrupa’nın sempatik ülkesi her zaman ikinci bir vatan gibi oldu. Devamında ailesiyle birlikte Türkiye’ye dönen Ataman, orta öğrenimini İtalyan Lisesi’nde tamamlayıp İstanbul Üniversitesi’nde İşletme bölümünden mezun oldu. Bu arada 1978 yılında Eczacıbaşı altyapısında basketbolla tanıştı, ancak rekabetçi ve hırslı kişiliği yüzünden oynayarak pek de başarılı bir kariyere sahip olamayacağını anladığı basketbolda parkede top sektirmek yerine bench’te taktik tahtası tutma tercihini çok genç yaşta yaptı.

Eczacıbaşı altyapısında başladığı antrenörlük kariyerinde kendisini gösterip Türk basketbolunun o dönemde de en gözde organizasyonu olan Efes Pilsen’e transfer oldu. Efes altyapısında da iyi sonuçlar elde ettikten sonra ise A takımda efsane koç Aydın Örs’ün yardımcısı olarak görev almaya başladı. Örs’ün yanında Oktay Mahmuti ile birlikte bir nevi stajını yapan Ataman, devamında başantrenörlük deneyimlerini sırasıyla Türk Telekom ve Karşıyaka’da yaşadı. İzmir temsilcisinin başında ligde lider giderken Aydın Örs sonrası dönem için Efes’ten başantrenörlük daveti aldı. Çalıştırdığı Karşıyaka belki liderdi ama Efes de onun için bir evdi. Ataman bu teklifi kabul edip Lacivert-beyazlılara başantrenör olarak döndüğünde kariyerine basamak atlatacak imzayı attığının belki de farkındaydı.

Ergin Ataman, geçmişte yardımcı antrenör olarak Koraç Kupası’nın kazanılmasına katkı sağladığı Anadolu Efes’i bu kez kıtanın en büyük turnuvasında, EuroLeague’de dörlü finale taşıdı. Sezonun sonunda belki de çok istediği kupa zaferi gelmedi ama o yıllarda Avrupa basketbolunun gözde ülkesi konumunda olan İtalya’nın kapıları kendisine açıldı, hem de henüz 34 yaşındayken…

Koraç Kupası’nı kazanan Efes’in beyin takımı: Örs, Mahmuti ve Ataman.

Çocuk yaşta babasının yanında geldiği İtalya’ya bu kez gençliğinin ortasında bir basketbol adamı olarak dönen Ataman, kendisine ev olarak aşina olduğu Toskana bölgesinin takımı Montepaschi Siena’yı seçti. Siena iddialı bir takımdı fakat o zamana kadar büyük bir başarı elde etmişlikleri yoktu. İtalyan ekibinin başında da oldukça başarılı bir dönem geçiren Ataman, Siena’ya hem Saporta Kupası’nı kazandırdı, hem de bir kez daha bu sefer başka bir takımla Final Four’a yükselme başarısına imza attı. Ergin Ataman, Siena macerasını kendi ağzından şöyle anlatıyor:

Hayatımın kırılma anı henüz 34 yaşındayken Siena’dan altığım transfer teklifiydi. Bu macera beni uluslararası bir antrenör haline getirdi. O takımla ilk kez Avrupa’nın iki numaralı kupasını kazandık, bir sonraki yıl da bir numaralı kupada Final Four yaptık. Bunlar Siena için hayal bile edilemeyecek başarılardı. Bu bakımdan Siena’da çok önemli bir misyon üstlendim ve oradaki arkadaşlarım da bunu hala söylüyorlar. Siena’da hala eski günlerle ilgili gazete yazıları çıktığında o günlerden bahsediyorlar. Benim için bunu başarmak bir Türk spor adamı olarak çok güzel. O dönemler İtalya, Avrupa’da en üst düzey basketbolun oynandığı ve dünyanın en kıymetli antrenörlerinin görev aldığı bir ligdi. Orada başarılı günler geçirdim ve hala bu başarıların orada anımsanması benim için çok önemli.

Ergin Ataman Siena’da genç yaşta başarılarla dolu günler geçirdi.

Türkiye’ye dönüşü Ülker’le oldu

Siena’da geçen başarılarla dolu yılların ardından Ergin Ataman’ın Türkiye’ye dönüşü Efes Pilsen’in en büyük rakibiyle, Ülker’le oldu. O 2003 yılında Ülker’i çalıştırmaya başladığında Efes’in başında eski dostu Oktay Mahmuti, Fenerbahçe’nin başında ise hocası Aydın Örs vardı. Ülker’e çalıştırdığı dönem üç Türkiye Kupası, üç kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası zaferi yaşatan Ataman, 2006 yılında magazin basınına yansıyan bazı haberler yüzünden daha fazla yıpranmamak için görevinden istifa etti ve gündemden uzak kalmak adına yine İtalya’ya, ancak bu sefer Fortitudo Bologna’ya gitmeyi tercih etti. Ataman’ın sezon ortasında bırakmak zorunda kaldığı Ülker o yılı Türkiye Basketbol Ligi’nde şampiyon olarak tamamladı. Takım ise sezon sonu Fenerbahçe’yle birleşerek basketbol faaliyetlerini sarı-lacivertli camia altında yürütmeye başladı.

Ataman’ın ikinci İtalya macerasına konu olan Bologna günleri pek de başarılı geçmedi. Zaten onun aklı da hep Türkiye’deydi. Bir yıllık Bologna macerasının ardından Beşiktaş’tan gelen teklif onun yolunu yeniden İstanbul’a düşürdü. Siyah-beyazlı kulübün başındayken şimdiki eşi olan Berna Ataman’la takımın da çalıştığı fitness salonunda tanıştı. Beşiktaş’a o sezon ligde yarı final oynattı, ULEB Cup’ta da son sekiz takım arasına soktu. Uzun yıllardır başarıya hasret olan siyah-beyazlı takımla beklentilerin üzerinde geçen sezon ona yeniden yuvasının kapılarını açtı…

İkinci Efes dönemi ve yeniden şampiyonluklar

Aydın Örs ve Ergin Ataman’ın ayrılıkları sonrası takımı Oktay Mahmuti’ye emanet eden Efes Pilsen, Mahmuti döneminde Türkiye Ligi’ni dört sezon üst üste kazanıp kupalara ambargo koymayı başardı. 2005’te gelen son şampiyonluk sonrası Fenerbahçe ve Ülker’in de birleşmesiyle zirvenin üç yıl boyunca uzağında kalan Efes, başarı için eski bir dostun kapısını çaldı. Bir önceki sezon Beşiktaş’la iyi bir sezon geçiren Ergin Ataman, geçmişte Final Four oynattığı Efes’e bu kez Fenerbahçe hegemonyasını kırmak için döndü. 2008-09 sezonunda başına geçtiği Efes’i dört sezon sonra ilk kez şampiyonluğa ulaştırmayı başaran Ataman, bunu takımın başına geldiği ilk yılda başararak rüştünü yeniden ispat etti. O sezon Türkiye Kupası’nda da zafere ulaşan lacivert-beyazlılar, Ataman yönetiminde sezonu duble yaparak kapatmayı başardı.

Bir sonraki sezon olan 2009-10 sezonuna da Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda Fenerbahçe’yi yenerek zaferle başlayan Ataman için yılın kalanı pek de iyi geçmedi. EuroLeague’e erken veda eden Efes, Erdemir ve Beşiktaş’ı süpürerek geldiği lig finalinde Fenerbahçe’ye kaybetti. Aynı sezon Türkiye Kupası yarı finali’nde de Fenerbahçe’ye yenilen Ataman için kişisel kariyerinin en büyük rekabetlerinden olan Fenerbahçe rekabetinin temelleri o yıllarda tamamen şekillendi. Bir sonraki sezon Basketbol Süper Ligi play-off yarı finalinde Fenerbahçe’ye maç kazanamadan elenen Ataman için kupasız geçen sezonun ardından Efes yönetimi yeni bir sözleşme önermedi ve Ergin Ataman’ın üç yıl süren ikinci Efes macerası bu şekilde noktalandı.

Beşiktaş’ı basketbola, basketbolu da Beşiktaş’a döndürdü

Beşiktaş’ın başında EuroChallange kupasını kaldırırken.

Efes ile kontratı tamamlandıktan sonra serbest kalan Ergin Ataman bir önceki takımı olan Beşiktaş’la yeniden anlaştı. Kulübün o dönemki başkanı Yıldırım Demirören’in sponsorluğuyla harcama gücünü yükselten Beşiktaş, NBA’de yaşanan lokavt sonrası Deron Williams ve Semih Erden gibi yıldızları takıma katarak sezona fırtına gibi başladı. NBA’de işlerin normale dönmesi sonrası siyah-beyazlılar kadrosundan bazı isimleri kaybetti ancak takımın iyi gidişinde değişen bir şey olmadı. O sezon önce Türkiye Kupası’nı müzesine götüren Beşiktaş, devamında da kulüp tarihinin ilk Avrupa kupası olan EuroChallange’ı kazandı. Ergin Ataman da Siena’da uzandığı Saporta Kupası sonrası ikinci kez Avrupa’da kupa kazanmış oldu. Ligde ise normal sezonu dördüncü sırada tamamlayan Beşiktaş, çeyrek finalde Fenerbahçe’yi, yarı finalde normal sezonun lideri Galatasaray’ı eleyerek zorlu bir yoldan finale yükseldi. Şampiyonluk yolunda Ataman’ın karşısına gelen son engel ise Efes oldu. Final serisinde Efes’i 4-2’yle geçen Beşiktaş, kulüp tarihinde ikinci kez basketbolda lig şampiyonluğuna ulaştı. Ergin Ataman, siyah-beyazlılara 37 yıl sonra bu başarıyı yaşatmayı başardı.

Beşiktaş’ın basketbol şubesine yaşattığı bu büyük başarının ardından yaşanan bir olayın rivayeti yıllardır dilden dile dolanır durur. Anlatılanlar şöyle ki, Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören ve kulüp yönetimi basketbol takımına sezon sonu bir kutlama yemeği tertip eder. İstanbul’un en lüks restoranlarından birinde şenlik havasında geçen bu buluşmanın ardından iş hesabı ödemeye gelir. Yıldırım Demirören, kulüp başkanı olarak hemen elini cebine atar ama Ergin Ataman başkanını durdurur, “Siz sezon içerisinde çok para harcadınız, ne transfer istesek yaptınız. Müsaade edin bugün siz harcamayın, karşılığı değildir ama teşekkür olarak hesabı ben ödemek isterim”

Ergin Ataman’ın bu isteği Türk usulü kavga dövüş kabul olur. Şampiyon başantrenörün garsona uzattığı kredi kartını görenler ise bir anda buz keser. Ergin Ataman, tüm Beşiktaş yönetiminin olduğu masada hesabı Galatasaray logolu kredi kartıyla ödemiştir…

Galatasaray günleri, Abdi İpekçi yılları…

Beşiktaş’ı ligde ve Avrupa’da şampiyonluğa ulaştıran Ergin Ataman, Galatasaraylı kimliğini gizlemekten hiç çekinmemişti. O yıllarda tıpkı Beşiktaş gibi basketbola yatırımlarını arttıran Galatasaray ise Oktay Mahmuti yönetiminde bir kültür oluştursa da elle tutulur bir başarı elde edememişti. EuroLeague’de alınan zaferler, Abdi İpekçi atmosferini tüm Avrupa’ya göstermek, ligde normal sezonu lider bitirmek güzeldi ama sarı-kırmızılıların o dönemki başkanı Ünal Aysal için yeterli değildi. İşte o Aysal, taraftarın sevgilisi olan Oktay Mahmuti’nin görevine son verip yerine Ergin Ataman’ı getirdi. Ünal Aysal, kendisinin de çokça dile getirdiği gibi spordan anlamayan bir adamdı. Ancak spordan anlayan kişilerden iyi anladığını da söylerdi. Başkan Aysal’a birileri şöyle fısıldamış olsa gerek, “Şampiyonluk istiyorsan, çare Ataman!”

Galatasaraylı Ergin’den İmparator Ataman’a

Taraftarı olduğu kulübe imza atan Ergin Ataman’ın ilk işi Beşiktaş’ta birlikte başarıya koştuğu Carlos Arroyo, Ersin Dağlı, David Hawkins ve Zoran Erceg gibi yıldızları yanına almak oldu. Uzun yıllardır şampiyonluğa hasret olan, son dönemde Oktay Mahmuti yönetiminde çok yaklaşsa da bir türlü kupaya uzanamayan Galatasaray’da Ergin Ataman, ilk sezonunda takımı normal sezon lideri yapmayı başardı. Play-off çeyrek finalinde TOFAŞ’ı, yarı finalde de Karşıyaka’yı maç kaybetmeden geçen Galatasaray için şampiyonluk yolunda son rakip Banvit oldu. Balıkesir temsilcisini 4-1’le geçen sarı-kırmızılılar, tam 23 yıllık bekleyişin ardından Türkiye Şampiyonu oldu. Ergin Ataman, Galatasaray’a da yine geldiği ilk sezonda başarıyı tattırmayı başardı.

23 yıl sonra Türkiye Ligi şampiyonu olan Galatasaray takımı ve başantrenör Ergin Ataman.

Takımın başında Abdi İpekçi’yi evine dönüştüren Ataman, ilerleyen yıllarda EuroLeague’de takımını Final Four’a çok yaklaştırsa da Carlos Arroyo’nun sakatlandığı seride Barcelona’ya elenmekten kurtulamadı. Akabinde mali problemler yaşayan sarı-kırmızılılar, EuroLeague yönetimi tarafından B lisansının iptaliyle EuroCup’a düşürüldü. Bu kararın ardından basına konuşan Ataman şöyle dedi:

Tamam bizi EuroLeague’a almadınız. Biz de EuroCup’ı kazanıp geliriz, o zaman ne yapacaksınız?

Ergin Ataman dediğini yaptı. 2016 yılında Galatasaray’a şube tarihini ilk Avrupa kupası zaferini getirdi. O yıl yarı finalde turnuvanın gediklisi Gran Canaria, finalde de Strasbourg’u geçen Galatasaray EuroCup’ı müzesine götürdü. Statü gereği de Ataman’ın dediği gibi bir sonraki sezon EuroLeague’de oynamaya hak kazandı.

Ergin Ataman yönetiminde EuroCup’ta zafere ulaşan Galatasaray.

Bir sonraki sezon hem EuroLeague hem de ligde istediği gibi bir sezon geçiremeyen Galatasaray’da sezona Ataman ve tribün grubu ultrAslan arasında yaşanan gerilimler damga vurdu. Sezon tamamlandığında yönetimle yapılan toplantıda “Gerekirse bedavaya çalışırım, maaş istemiyorum” diyen Ataman’a, potada bütçeyi düşürme niyetinde olan Galatasaray’ın yöneticisi Can Topsakal tarafından yeni sözleşme önerilmedi. Ergin Ataman’ın taraftarı olduğu Galatasaray macerası, çok iyi anılar ve kupalarla dolu beş yılın ardından böyle bitti. EuroCup zaferi sonrası Galatasaray Spor Kulübü’ne 17123 numarasıyla üye yapılan Ataman için ise sarı-kırmızılılara dönüş, basketbol kariyerinden sonraki emeklilik yıllarına dair bir hedefe dönüştü, kulüp başkanlığı…

Ergin Ataman: Fenerbahçe'de çalışmam, hedefim Galatasaray BaşkanlığıErgin Ataman: Fenerbahçe’de çalışmam, hedefim Galatasaray Başkanlığı

Ergin Ataman, Galatasaray’ı çalıştırdığı günlerde Abdi İpekçi’de seyircisiyle bütünleşirken.

Üçüncü Efes dönemi: Sonunculuktan şampiyonluğa

Galatasaray’dan ayrılan Ergin Ataman, bir sonraki sezonun başında herhangi bir takımla anlaşmadı. Sezon ortasında oldukça kötü gidip EuroLeague’de son sıraya demir atan Anadolu Efes ise koçun kapısını çalan ekip oldu. Velimir Perasovic’le yollarını ayıran lacivert-beyazlılar, 18 Aralık 2017 tarihinde Ataman’la sözleşme imzaladı. Bu tarih hem Ergin Ataman’ın hem de Anadolu Efes kulübünün kaderini değiştiren tarih olacaktı.

Ergin Ataman sezon ortasında son sırada aldığı takımı toparlamayı başaramadı ve Efes o yılı EuroLeague’de en dipte noktaladı. Yılın tek tesellisi ise kazanılan Türkiye Kupası oldu.

Bir sonraki sezona Ergin Ataman ve Anadolu Efes gerçek anlamda sil baştan başladı. Shane Larkin ve Vasilije Micic gibi hem kulübün hem de Avrupa basketbolunun tarihine geçecek isimler o sene takıma kazandırıldı. Ataman’ın yönetiminde ilk kez transfer sezonu geçiren Efes, yeni kurulan kadrosuyla EuroLeague’in normal sezonunda fırtına estirdi. Bir önceki sezonu son sırada tamamlayan Efes’le ligi dördüncü sırada noktalayan Ataman, play-off’ta Barcelona’yı eleyip takımı çok uzun yıllar sonra yeniden Final Four’a taşıdı. Yarı finalde ilk kez iki Türk takımının karşılaştığı maçta Fenerbahçe’yi mağlup eden Efes finale yükseldi. Şampiyonluk maçında CSKA’ya diş geçiremeyen lacivert-beyazlılar ikincilikle yetindi. Böylelikle Ataman, bir önceki sezon sonuncu olan takımı ilk tam sezonunda EuroLeague ikincisi yapmayı başardı.

Efes’te yıllar sonra gelen Final Four büyük coşku yaratmıştı.

Avrupa’da yıllar sonra bu kadar başarılı bir sonuç elde eden Efes, o sezon ligi de şampiyon tamamladı. Rüya gibi geçen bir sezonun ardından Ergin Ataman, kariyerinde tek eksik olan kupanın kokusunu almıştı. Artık başarılı başantrenör için hedef EuroLeague’de şampiyon olmaktı.

Bir sonraki sezona Fenerbahçe karşısında kazanılan Cumhurbaşkanlığı Kupası’yla başlayan Efes, EuroLeague’de de organizasyon tarihinin en başarılı sezonlarından birini geçirdi. Avrupa’da normal sezonu 24 galibiyet 4 mağlubiyetle lider götüren ve oynadığı basketbolla taraflı tarafsız herkesin takdirini toplayan Efes’in önüne beklenmedik bir engel çıktı, Covid-19…

İptal olan sezonun getirdiği hırs

Covid-19 pandemisi sebebiyle EuroLeague sezon iptal edilince Ergin Ataman’ın kazanacağına emin olduğu EuroLeague kupası da koça göre elinden alınmış gibi oldu. Bununla kendini motive eden Ataman, bir sonraki sezona hem kendisini hem de oyuncularını ‘Yarım kalan iş!’ mottosuyla hazırladı.

Kariyerinin ilk EuroLeague şampiyonluğunu kazanan Ergin Ataman.

2020-21 sezonuna bu şekilde giren Efes, normal sezonu üçüncü sırada tamamlayıp EuroLeague’in en başarılı ekiplerinden Real Madrid’le eşleşti. Real’e karşı çok heyecanlı geçen seride beşinci maçın sonlarında Krunoslav Simon’un attığı mucizevi üçlükle bileti kapan Efes bir kez daha Final Four oynamaya hak kazandı. Bu kez elinden çalındığını düşündüğü kupanın hırsıyla daha da agresif olan Ataman ve öğrencileri, yarı finalde CSKA’yı, finalde de Barcelona’yı geçerek Anadolu Efes’e tarihinin ilk EuroLeague kupasını kazandırdı. Bireysel kariyerinin en büyük zaferini elde eden Ataman, başarının kokusunu aldıktan sonra yeni hedefini hemen belirledi, ‘Üst üste iki sezon şampiyonluk’

Peş peşe zaferler

Sezona unvan koruma hedefiyle giren Ataman’ın öğrencileri ilk dört maçta alınan dört yenilgiyle kabus gibi bir başlangıca imza attı. Taraftarların ağzından ‘bir tane daha zor’ yakınmaları gelirken, Ataman’ın aklında her şeye rağmen tek bir hedef vardı. Sezonun kalanında toparlayan Efes, ligi altıncı sırada bitirip Olimpia Milano’yla eşleşti. Ataman’ın Final Four yolunda geçmesi gereken engelde çok sevdiği İtalya’da oynanacak üst üste iki maç ve idolü olarak gördüğü Ettore Messina’ya karşı verilecek sınavlar vardı. Milano’da oynanan iki maçtan birini kazanmayı başaran Ataman, İstanbul’a dönerken saha avantajını eline aldı. Son yıllarda kapalı gişe oynamaya alışık olduğu Sinan Erdem’de de rakibine karşı hata yapmayan Efes, bir kez daha Final Four’a yükselmeyi başardı.

Belgrad’da düzenlenen yarı final maçında ev sahipliğini üstlenen Sırp yıldız Vasilije Micic’in son saniyede bulduğu üçlükle finale yürüyen Efes, şampiyonluk maçında da Real Madrid’i geçerek modern EuroLeague tarihinde Maccabi ve Olympiakos’un ardından üst üste iki sezon şampiyon olan ilk takım oldu. Ergin Ataman ise bir sonraki sezona tarihte bir ilki başarma hedefiyle çıktı.

Üst üste üç sezon EuroLeague şampiyonu olmak için 2022-23 sezonuna başlayan Ataman için işler istediği gibi gitmedi. Beklenmedik mağlubiyetlerle EuroLeague’de sezonu ilk sekiz takım arasına giremeyerek erken bitiren Efes’te başantrenör Ataman ile de ilişkiler bozuldu. İşte tam da o günlerde Ergin Ataman ile Panathinaikos’un flörtü başladı. EuroLeague’de yaşanan elenmenin ardından Yunan bir gazetecinin konu hakkında sorduğu soruya Ataman şöyle yanıt verdi:

Görüşmelerin olduğu doğru. Şu anda söyleyebileceğim tek şey konuyla alakalı iyi hislerimin olduğu. Bazı içten görüşmeler sonunda söyleyebileceğim, pozitif hislere sahip olduğum yönünde. Ayrıca eğer Efes‘ten ayrılırsam, Panathinaikos ilk tercihim olacak.

Bu açıklamaların ardından resmi olarak açıklanmasa da Ataman ve Efes’in yollarının ayrıldığı kesinleşti. Sezonun kalan kısmı ise Ergin Ataman’ın tarihinin en başarılı günlerini yaşattığı Efes’e vedasına dönüştü. Basketbol Süper Ligi play-off’larına üçüncü sıradan giren Efes, çeyrek finalde Darüşşafaka’yı eleyip Fenerbahçe’ye rakip oldu. Geçmişte çalıştırdığı Ülker, Beşiktaş, Galatasaray ya da Efes fark etmeksizin her zaman Fenerbahçe’ye rakip olmayı başaran Ataman için belki de bu büyük rekabetin son dansı felaket başladı. Ülker Arena’da oynanan ilk maçı 108-66’lık ezici bir skorla kazanan sarı-lacivertliler, Ataman’ın Türkiye günlerini kendilerinin bitireceğini düşündü. İlk maçta alınan ağır yenilgiden bir şekilde kurtulan Efes, serinin ikinci maçını Will Clyburn’ün son saniyede attığı ikonik basketle kazanıp bir anda saha avantajını eline geçirdi ve rüzgarı arkasına aldı. Sinan Erdem’de oynanan iki maçta da rakibini yenmeyi başaran Ataman’ın Efes’i, koçun veda sezonunda finale çıkıp Karşıyaka’ya rakip oldu. Şampiyonluk serisinde Karşıyaka’yı maç kaybetmeden geçen Efes bir kez daha lig şampiyonluğuna uzandı. Ataman’ın müzeye bolca kupa soktuğu Efes dönemi de Lig şampiyonluğuyla son buldu. Kulüpten ayrılan Ataman, vedasını şu sözlerle yaptı:

Benim için kolay olmadı. Bu kadar yıldan sonra yani ben Anadolu Efes’te bir profesyonel gibi değil, amatör gibi çalıştım. İleride Anadolu Efes efsanesi olarak adlandırılırsam ne mutlu bana.
EuroLeague için üzgünüm. Hayalimiz vardı ve kimsenin yapamadığı bir şeyi yapmak için yola çıktık ancak başaramadık. Playofflara kalabilseydik orada da çok farklı şeyler olabilirdi ama olmadı.
Hayatım boyunca hep meydan okumalara girdim. Panathinaikos da benim için yeni bir meydan okuma. Ülkemi, Yunanistan’da en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım. Anadolu Efes benim basketboldaki yuvam, onlara da önümüzdeki sezon için başarılar diliyorum.

Atina’ya bir Ataman indi

Pana’ya yıllar sonra getirdiği başarılar, Ataman’ı Atina’da bir kahramana dönüştürdü.

20 Haziran 2023 tarihinde Ergin Ataman’ın Panathinaikos’la iki yıllık sözleşme imzaladığı resmen açıklandı. Başkan Giannokopoulos’un Ataman’a ilk armağanı ezeli rakip Olympiakos’un kaptanı Kostas Sloukas’la imzalanan üç yıllık sözleşme oldu. Bir önceki sezonu sondan ikinci sırada tamamlayan takımın kadrosunu tamamen yenileyen Ataman,  Mathias Lessort, Luca Vildoza, Dinos Mitoglou ve Juancho Hernangomez gibi isimleri kadrosuna katarak sezona başladı. Sezon ortasında NBA’den Kendrick Nunn’ı da transfer eden yeşil-beyazlılar, Ataman’a yıllardır başarılı olduğu takımlardaki Carlos Arroyo, Shane Larkin ve Vasilije Micic gibi bir yıldız oyun kurucuyu da vermiş oldu. Şampiyon apoletli koç, Panathinaikos’a bu yenilenen kadrosuyla son yılların en başarılı performansını yaşattı ve normal sezonu ikinci sırada noktaladı. Ayrıca Yunan temsilcisinin başındayken EuroLeague kariyerindeki 200’üncü galibiyetine de ulaşan Ataman, tarihte bunu başaran yedinci başantrenör olarak da listelere adını kazıdı.

Ergin Ataman, geçen sezon ligin dibine demir atan ve Zeljko Obradovic’li yıllardan beri de başarıya hasret kalan Panathinaikos’u Final Four’a taşımak için sıradaki rakibinin kim olacağını bekliyor. Play-in’deki Maccabi-Baskonia eşleşmesinin galibiyle eşleşecek olan Pana, Ataman’ın gelişi sonrası eski günlerine dönüp çıkması zor bir cehenneme dönüşen OAKA’da rakibine karşı saha avantajını kullanmaya çalışacak. Bakalım Avrupa basketbolunun son yıllarındaki en başarılı koçu olan Ergin Ataman, Panathinaikos’a ilk sezonunda Final Four, belki de şampiyonluk yaşatıp taraftarlarının gözünde Zeus’a yakın bir mertebeye yükselebilecek mi?

Atina'da Fenerbahçe'nin rotası belli oldu: Fransa... İşte EuroLeague eşleşmeleriAtina’da Fenerbahçe’nin rotası belli oldu: Fransa… İşte EuroLeague eşleşmeleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.