British Museum’dan internet atılımı: Tüm koleksiyon dijital ortama

British Museum, yaz aylarına damga vuran hırsızlık skandalı sonrası itibarını düzeltmek için şeffaflık başta olmak üzere bir dizi adım atacağını duyurmuştu. Bunlardan bir yenisi de halihazırda pek çok müze tarafından uygulanan koleksiyonun dijital ortama aktarılması olacak.

Kültür Sanat 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
British Museum, Londra'ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında.

British Museum, yaz aylarına hırsızlık skandalıyla damga vurmuştu. Aralarında Türkiye, Yunanistan ve Mısır gibi ülkelerin yıllardır eser iadesi konusunda taleplerini ilettiği müze, bu istekleri “eserlerin sergilendikleri yerde güvende olduğu” argümanıyla reddediyordu. Ancak ağustos ayında yaşanan hırsızlık skandalı sonrası tüm dünya bu argümanının gerçekliğini sorgularken kendilerine ait eserlerin iadesi için taleplerini yineledi.

Gelen tepkiler üzerine British Museum yönetimi, planlanandan önce görev değişikliğine gidip güvenlik önlemleri ve şeffaflık konusunda yeni adımlar atacağını duyurmuştu. Koleksiyonda yer alan eserlerin tam olarak bilinmediği müze, şimdi envanterindeki tüm eserleri dijital ortama aktaracağını açıkladı. Aslında dünya genelinde pek çok müzede var olan bu uygulama hem güvenlik hem şeffaflık açısından epeydir uygulanan bir yöntem.

Binlerce eserlik bir koleksiyona ev sahipliği yapan müze, Paris’teki Louve ile St. Petersburg’daki Ermitaj’dan sonra dünyanın en geniş koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzenin geçici müdürü Mark Jones, yaptığı açıklamada “bir daha hırsızlıkların yaşanmaması için bu adımı atacaklarını” söyledi. Müzenin geçici müdürü Mark Jones, son olarak “müzenin güvenliğini kapısına kilit vurarak sağlayamazsınız. Hırsızlığa karşı verilecek en büyük mücadelenin kayıt altına almak olduğuna inanıyorum” dedi.

British Museum’da ne olmuştu?

İngiltere’nin en büyük turistik merkezlerinden biri olan müzede kaybolanlar arasında altın, mücevher ve yarı değerli taşlar da bulunuyor. Antik Mısır’a ait gösterişli mücevherlerin ortadan kaybolmasıyla gün yüzüne çıkan olay sonrası British Museum’da uzun yıllardır çalışan bir görevlinin işine son verildi. Ancak görevden uzaklaştırılan kişinin kimliği skandalın boyutunu daha da büyüten bir gelişme oldu. Küratörün karıştığı bu skandalın ardından müzenin müdürü de görevinden planlanandan erken ayrıldı.

British Museum’un en dikkat çekici bölümünü Anadolu’daki antik şehirlerinden getirilen eserlerin sergilendiği 15 ile 23 numaralı salonlar arasındaki galeriler oluşturuyor. Bugün bu salonlarda çoğunlukla Muğla’dan getirilen eserler bulunurken, Yunanistan ve Türkiye’nin farklı kentlerinden eserler de görülebiliyor.

British Museum'a Türkiye'deki STK'lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayınBritish Museum’a Türkiye’deki STK’lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.