British Museum yalnız değilmiş: İngiltere’de yedi müzede 1700 eser kayıp

2023 yılının en büyük skandallarından British Museum'daki soygun meğer tek vaka değilmiş. Sky News'ta yer alan habere göre Londra'daki Victoria & Albert Müzesi, National Gallery ve birkaç müzeden 1700 eser çalınmış.

Kültür Sanat 11 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Victoria & Albert Müzesi, Londra'nın en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biri.

British Museum’da yüzlerce eserin çalınması 2023’ün en çok konuşulan olaylarından biriydi. Sky News’ta yer alan bir haber, skandalın British Museum ile sınırlı kalmadığını ortaya çıkardı. British Museum’da iki binden fazla eserin kaybolduğu ve hatta internet üzerinden satılmasının ardından Bilgi Edinme Yasası kapsamında müzeler envanterlerine ait bilgileri paylaştı.

British Museum’daki skandal sonrası İngiltere’nin dünya çapındaki müzeleri envanterlerinde tespit edemedikleri kayıtlı eserlerin sayısını açıkladı. Müzelerden 1700’e yakın eserin çalındığı ya da kaybolduğu belirlendi. Londra’daki Ulusal Portre Galerisi (National Portrait Gallery), Victoria & Albert Museum, Greenwich Kraliyet Müzeleri (Royal Museums Greenwich), Doğa Tarihi Müzesi (Natural History Museum), Bilim Müzesi (Science Museum), Savaş Müzesi (Imperial War Museum) ve Kraliyet Silahları Müzesi (Royal Armouries) envanterine kayıtlı eserlerin akıbeti bilinmiyor.

British Museum’dan çalınan eserler internet üzerinden satılmıştı.

Magna Carta’yı gösteren gravür kayıp

Ulusal Portre Galerisi, 45 eserin kayıp olduğunu belirtirken bu eserler arasında 1869 yılına tarihlenen Kraliçe Victoria portresi, 19. yüzyıla tarihlenen Kral John’un Magna Carta’yı kabul ettiğini gösteren gravür, ressam Thomas Stothard’ın bronz heykeli ile Kraliçe Elizabeth’in bir düğün fotoğrafının negatifinin bulunduğunu duyurdu.

Dünyanın en büyük sanat koleksiyonlarından birine sahip Victoria ve Albert Müzesi, envanterindeki 180 eserin kayıp olduğunu belirtirken bunlar arasında tablolar, gölge oyunlarında kullanılan tasvirler, çizimler, kıyafetler ve bir fare kapanı olduğu bilgisini paylaştı. Müze sözcüsü ise bulunamayan eserlerin çalındığı anlamına gelmediğini vurguladı.

Başlangıç meridyeninin bulunduğu Kraliyet Gözlem Evi ve Ulusal Deniz Müzesi gibi dört müzeyi bünyesinde barındıran Greenwich Kraliyet Müzeleri, envanterinde bulunan 245 eserin akıbetini tespit edemedi. Greenwich Kraliyet Müzelerinden yapılan açıklamada, kayıp eserler arasında teleskoplar, gülle, haritalar, pusulalar, bir azimut halkası ve bir yasa bulunduğu ifade edildi.

Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi, dünyanın en önemli müzelerinden biri olmasının yanı sıra büyük bir birilim arşivinee de ev sahipliği yapıyor.

200 milyon yıllık de kayıp

Koleksiyonunda bulundurduğu yaklaşık 80 milyon eserle aynı zamanda araştırmacıların da yoğun ilgisini çeken Doğa Tarihi Müzesi de çok sayıda fosilin kayıp olduğunu açıkladı. Müzenin açıklamasında, 200 milyon yıllık bir sürüngenin çene kemiği parçası, 180 balık kemiği ve bir timsah dişinin kaybolduğu ya da çalındığı belirtilirken, koleksiyondaki bazı kayıpların ise yanlış koruma uygulaması nedeniyle yok olduğu aktarıldı.

Londra’daki Bilim Müzesi, bazı makine modellerinin, Kraliyet Askeri Müzesi ise bazı zırh ve süngülerin nerede olduğunun bilinmediğini açıkladı. İmparatorluk Savaş Müzesi ise eski Irak lideri Saddam Hüseyin’e ait fotoğrafların bulunduğu bir takvim, kamuflaj çizimleri ve İngiliz komutanlara ait notların da aralarında olduğu 550 eserin kayıp olduğunu açıkladı.

Londra'da tarihi skandal: Binlerce yıllık eserleri hurdacıya göndermişlerLondra’da tarihi skandal: Binlerce yıllık eserleri hurdacıya göndermişler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.