Erdoğan Hamas Lideri Haniye ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı görüşmede kalıcı barış için çalışmaya devam edileceği vurgusu yaptı.

Dünya 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA Arşiv

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile telefonda görüştü. Gazze’deki son durum ve yaşanan sürecin ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin insani yardımların Gazze’ye ulaşması, yaralıların gerekli hallerde Türkiye’de tedavi edilebilmesi için gayret sarf ettiğini, bölgede bir an önce ateşkesin sağlanması için çabaladığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede Gazze’deki son durum ele alındı.

İsrail-Filistin meselesinde kalıcı çözümün 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan sağlanamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin kalıcı barış için uluslararası alanda mücadele vermeye devam edeceğini de ifade etti.

Erdoğan’ın Haniye ile görüşmesi iktidar ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Türkiye’nin süratle sürece müdahil olması çağrısı yaparak “Gazze’yi korumak ecdat mirasıdır” sözlerini sarf etmesi üzerine gerçekleşti.

Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşen ‘Filistin Barış Konferansı’nda Türkiye’yi temsilen bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da “Gazzelilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu?

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1756’sı çocuk, 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında 16 gazeteci yaşamını yitirmişti. İsrail’in Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda ise 13 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, biri gazeteci 3 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.

Ankara sert: Bahçeli'den 'Türkiye Gazze'yi korumalı', Fidan'dan 'Göz yummayacağız' çıkışıAnkara sert: Bahçeli’den ‘Türkiye Gazze’yi korumalı’, Fidan’dan ‘Göz yummayacağız’ çıkışı

Gazze hastaneleri alarm veriyor: 130 bebek ölüm tehdidi altındaGazze hastaneleri alarm veriyor: 130 bebek ölüm tehdidi altında

Hamas'ın finansmanı mercek altında: İsviçre terör listesine alacak mı?Hamas’ın finansmanı mercek altında: İsviçre terör listesine alacak mı?

Yine 'Gazze'ye gireceğiz' dedi, çarşı bombaladıYine ‘Gazze’ye gireceğiz’ dedi, çarşı bombaladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.