Merkez Bankası için geceyarısı kararnamesi: Erkan ekibini kuruyor

Yıl sonu enflasyon beklentilerini 2 katından bile fazlaya çıkararak yüzde 58 olarak açıklayan Merkez Bankası’nda başkan yardımcıları Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alındı. Yerlerine ise Erdoğan’ın başdanışmanı Hatice Karahan’ın da olduğu 3 isim atandı. İktisatçı Cevdet Akçay Başkan Yardımcısı oldu

Ekonomi 28 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Merkez Bankası başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı kararla görevden alındı. Yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Görevden alınan Emrah Şener’in birkaç hafta önce istifa ettiği iddiası gündeme gelmiş, ancak bu iddia yalanlanmıştı.

Yeni başkan yardımcılarının kısa özgeçmişi ise şöyle:

Akçay’ın uzmanlıklarından biri: Döviz kuru

Prof. Dr. Osman Akçay

1961 Trabzon doğumlu olan Prof. Dr. Osman Cevdet Akçay, alanındaki uzmanlık eğitimine Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümünde başladı ve daha sonra  New York City University Graduate School and University Center’dan M.Phil ve Ph.D derecelerini alarak eğitimini tamamladı.

Cevdet Akçay, akademik kariyerinin yanısıra Koç Finansal hizmetler ve Yapı Kredi de baş ekonomist olarak da görev yaptı.

Akçay,  döviz kuru belirlenme ve borç dinamikleri, dezenflasyon gibi konularını Türkiye ekonomisi üzerinden inceleyen çalışmalarıyla tanınıyor. Cevdet Akçay, banka baş ekonomistliğinin ardından hem yurt içi hem de yurt dışında danışmanlıklar yaptı.

Danışılan isim Karahan

Hatice Karahan da Boğaziçi Üniversitesi çıkışlı bir isim. İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nden İktisat yüksek lisans derecesi alan Karahan, Syracuse Üniversitesi’nde ekonomi doktorasını tamamladı ve bu araştırma bünyesinde bazı araştırmalar yürüttü.

Prof. Dr. Hatice Karahan

Türkiye’ye döndükten sonra hem akademisyenlik yapan hem de TÜBİTAK’ta danışmanlık görevi üstlenen Karahan, ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) gibi Türkiye’nin önde gelen iş dünyası kuruluşlarında uzun yıllar ekonomi danışmanlığı yaptı.

2020 yılında profesör unvanı alan Karahan, ayrıca Harvard Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nde ekonomi alanında misafir akademisyen olarak 2 yıl süreyle görevde bulundu. Karahan, Temmuz 2017’de Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı’na atandı.x

 

 

Fatih Karahan Fed’de 10 yıl çalıştı

1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Çalışma hayatına 2012 yılında ABD Merkez Bankası’nda (Fed) ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar kurumda işgücü ve ürün piyasası çalışmaları başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı. Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da başekonomist görevine atandı.

Enflasyonda gerçeğe dönüş: Merkez'in yılsonu tahmini yüzde 58'e çıktıEnflasyonda gerçeğe dönüş: Merkez’in yılsonu tahmini yüzde 58’e çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.