İsrailli bakanın Erdoğan karikatürlü paylaşımına Türkiye’den tepki: Seviyesiz

Türkiye-İsrail ilişkileri polemik düzeyinde giderek gerilirken İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Erdoğan'ın 'padişahlık hayalleri kurduğu' bir karikatürü paylaşarak "Hayal kurmaya devam et" dedi. Paylaşıma Türkiye Dışişleri'nden tepki gecikmedi.

Dünya 26 Nisan 2024

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında 34 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. Gazze’nin adeta harabeye döndüğü bu savaşta Türkiye’nin takındığı tavır da sık sık gündem olmaya devam ediyor. Erdoğan’ın son olarak Hamas’ı ‘Filistin’in Kuva-yi Milliyesi’ olarak nitelendirip örgüte arka çıkması ve Hamas yöneticilerini Ankara’da ağırlaması da iki ülke arasında gerilimi artıran önemli etkenler arasında.

İkili ilişkilerde atmosfer bu şekildeyken İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın son paylaşımı iki ülke arasındaki mevcut gerilimi daha da yükseltti. İsrailli bakanın X hesabından yaptığı paylaşımda ‘yatağında uzanan ve padişah olma hayali kuran’ bir Erdoğan karikatürü yer alıyor. Erdoğan’ı da etiketleyerek görseli paylaşan Katz gönderisinde Türkçe ifadeler kullanarak şöyle yazıyor:

“Erdoğan Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden kurmayı hayal ediyor ve bugün Parlamentolar Arası Kudüs Platformu Konferansı’nda İsrail’e yönelik saldırılarını ve karalamalarını sürdürdü. Müslüman Kardeşler’in adamı Erdoğan İsrail’i çökertmeyi, Kudüs’ü fethetmeyi ve Müslüman dünyasına liderlik etmeyi hayal ediyor. Erdoğan, sen Diriliş ve Kuruluş dizilerini izlemeye ve hayal kurmaya devam et.”

“İsrail haçlı seferi yapan bir imparatorluk değildir ve İsrail’in başkenti Kudüs de Konstantinopolis değildir” diyen Katz “Kudüs sonsuza kadar Yahudi halkının başkenti olarak kalacaktır” diye ekledi.

İsrailli bakan ayrıca Erdoğan yönetimine “Gerçekle yüzleşin ve Türkiye’yi karanlık yerlere sürüklemeyi bırakın. Atatürk’ün mirasını ve Türk halkını utandırıyorsunuz!” diyerek “uyarısını” da yaptı.

Dışişleri: İsrail hükümeti adalete hesap verecek

Ankara’dan Katz’ın söz konusu paylaşımına yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı paylaşıma ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

“İsrail Dışişleri Bakanının, Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan paylaşımı ciddiyetsiz ve seviyesiz bir açıklamadır” ifadelerinin yer aldığı bakanlık açıklamasında şöyle dendi:

“Gerçekleri tüm çıplaklığıyla dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın bu şekilde hedef alınması, İsrail Hükümetinin içinde bulunduğu ruh halinin göstergesidir. İsrail Hükümetinin tüm üyeleri adalet önünde mutlaka hesap vereceklerdir. Türkiye, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı zulmü korkusuzca ve yüksek sesle dile getirmeye devam edecektir.”

AK Parti: Soykırım şebekesini rahatsız ediyoruz

Katz’ın paylaşımına bir tepki de AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Yaptığı açıklamada Çelik şöyle dedi:

“İsrail Dışişleri Bakanı, Sayın Cumhurbaşkanı’mızı ve Türkiye’yi seviyesiz bir şekilde hedef alan açıklamalarına devam etmiş. Katliam siyasetinin üyeleri tarafından yapılan bu seviyesiz açıklamalar yok hükmündedir. Netanyahu hükümetinin soykırımcı bir barbarlıkla hareket ettiğini ifade ediyor olmamız elbette bu katliam şebekesini rahatsız ediyor. Cumhurbaşkanı’mız bu soykırım şebekesine karşı insanlığın ve küresel vicdanın sesidir. Tüm uluslararası platformlarda Filistin halkının haklarını en üst seviyede savunmaya devam edeceğiz.”

7 Ekim’den bu yana Türkiye-İsrail ilişkileri

Gazze’de savaşın başladığı Ekim 2023’ten itibaren İsrail-Türkiye ilişkileri gergin bir dönemden geçiyor. Resmi veriler ticaret hacminin giderek büyüdüğünü ortaya koysa da Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarını eleştirerek ilişkilerin kesildiğini açıklamıştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat da 7 Ekim’den bu yana İsrail ile Türkiye arasındaki ticaretin yüzde 50 oranında azaldığını savunmuştu.

İşin bir de Hamas’a verilen destek boyutu var. Zira Erdoğan, Gazze’de iktidarı elinde bulunduran ve 7 Ekim’de İsrail topraklarına düzenlediği saldırılarla savaşın fitilini ateşleyen Hamas’a her fırsatta destek çıkmayı sürdürüyor.

Son olarak Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı ve beraberindeki heyeti Dolmabahçe Sarayı’nda ağırlamış, örgüte vereceği desteğin devam edeceğini söylemişti. İsrail ve ortaklarının tepkisini çeken bu görüşme büyük ses getirmişti.

Yine İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Türkçe yazdığı bir sosyal medya gönderisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da etiketleyerek “Hamasla görüştüğü için utanması gerektiğini” yazmıştı: “Müslüman Kardeşler: Tecavüz, katliam, cesetlere saygısızlık, bebek yakma. Erdoğan, utanmalısın!”

Bu paylaşıma Dışişleri Bakanlığı ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten de tepki gelmişti. (Söz konusu paylaşıma Ankara’dan verilen tepkilere ilişkin haberimiz için tıklayın.)

Dünya İran-İsrail krizine odaklanmışken Erdoğan ve Hamas birbirini övüyorDünya İran-İsrail krizine odaklanmışken Erdoğan ve Hamas birbirini övüyor

Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının böyle bir adım atması mümkün mü: İsrail'le artık ticari ilişkilerimizi kestik, kesiyoruzTayyip Erdoğan ve arkadaşlarının böyle bir adım atması mümkün mü: İsrail’le artık ticari ilişkilerimizi kestik, kesiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.