Bodrum’da barajların dip suyunu kullanmaya itiraz var: Ekolojik sistem zarar görür

Bodrum’a su sağlayan iki barajın kuraklık sebebiyle dibi görmesinin ardından MUSKİ kapanan barajların dip sularını pompayla çekerek kullanma kararı aldı. Doç Dr. Ceyhun Özçelik ise “Canlı hayatı ve ekolojik sistem tahrip olacak. İçme suyuna kalıcı katkı sağlamayacak” diye uyardı.

Çevre 23 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden Bodrum’u besleyen Mumcular ve Geyik barajlarında su seviyesi dibi gördü. Bunun üzerine bir süre önce her iki barajdan su alımı durduruldu. Yaşanan su krizi nedeniyle yarımada genelinde zaman zaman su kesintileri yaşanıyor. Çırkan Mahallesi’nde bazı evlerde 10 güne varan kesintiler oldu. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) yetkilileri her iki barajda ‘ölü hacim’ olarak nitelendirilen su seviyesinin pompayla çekileceğini, Bodrum’a bu yöntemle su verileceğini duyurdu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik barajın ‘ölü hacim’ denen dip suyunun kullanılmasının sorun yaratabileceğini söyledi. Doç. Dr. Özçelik ölü hacimdeki suyun kullanılmasıyla barajdaki canlı yaşamın ve ekolojik sistemin zarar göreceğini söyledi.

Bodrum’da su alarmı: İkinci baraj da kuruduBodrum’da su alarmı: İkinci baraj da kurudu

Yöre halkı olumsuz düşünmekte haklı

Geyik ve Mumcular barajlarının kurumasının tek olumsuz etkisinin Bodrum’a olmadığını belirten Doç. Dr. Özçelik “Baraj göllerinin ve baraj göllerini besleyen derelerin etrafındaki yerleşimler ve canlı hayatı da büyük zarar gördü. Bu olumsuz etkinin en başında yöre halkının susuz kalması ve suların çekilme riski geliyor. MUSKİ dar boğazın aşılabilmesi için Geyik Barajı’nın ölü hacminin altından da su almak için çalışma yapıyor. Yöre halkı bu çalışma sonrasında yer altı suyunun tamamen çekileceği, buradaki canlı hayatının etkileneceği konusunda olumsuz düşüncelere sahip. Bunda haklı olduklarını söyleyebilirim” dedi.

 ‘Bodrum suyuna kalıcı katkı sağlamayacak’

Baraj göllerindeki ölü hacimlerin buradaki canlı hayatının korunması, barajın akış aşağısındaki canlılara can suyu verilmesi için tasarlandığına dikkati çeken Doç. Dr. Özçelik “Bu suyun kullanılması durumunda buradaki canlı hayatı ile yıllar boyunca inşa edilen ekolojik sistem ve biyolojik çeşitlilik tahrip olacaktır. Bu su ancak 15 gün yetebilecek çamurlu bir su olduğu için Bodrum’un içme suyuna kalıcı katkı sağlamayacaktır. Burada önemle belirtmek istediğim husus şu; iki barajımızın tamamen kurumuş olması nedeniyle bütün yük şu an yer altı su kaynaklarına yönelmiş durumda. Buradan aşırı çekim yapmamız durumunda yer altı su kaynaklarımız da tuzlanacak, diğer taraftan da çekilecek. Bu nedenle yer altı suyundan temin edeceğimiz su miktarı da azalacak. Yetkililerin halkı bilinçlendirme çalışması yapması ve Bodrumluları esinti takvimi hakkında bilgilendirmesi gerekiyor” dedi.

Kış yağışlarının gelmesiyle olumsuz etkilerin biraz azalacağını umduğunu ifade eden Doç. Dr. Özçelik önümüzdeki dönem için gerekli önlemlerin derhal alınması gerektiğini söyledi.

Bodrum'da iki baraj kurudu: Saka muhtar mahalleye tankerle su taşıyorBodrum’da iki baraj kurudu: Saka muhtar mahalleye tankerle su taşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.