Bahçeli Gazze yolunda vites artırdı: Revan olmazsam namerdim

İsrail-Filistin savaşına ilişkin konuşan MHP lideri Bahçeli kendisine 'önden buyurun' diyerek alay edenlere yanıt verdi. Bahçeli; devlet, millet isterse Gazze'deki çocuklara kol kanat germek için Gazze'ye gidebileceğini söyledi ve "Yola revan olmazsam namerdim" dedi.

Siyaset 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail ile Filistin arasındaki savaş gün geçtikçe şiddetini artırırken Türkiye arabulucu olmak için çaba gösteriyor ve İsrail’in Gazze’ye saldırılarını kınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konudaki konuşmalarında en fazla Amerika’ya tepki gösteriyor ve “Amerikan uçak gemisinin İsrail’de ne işi var, ne yapmaya geliyor? Buraya gelen uçak gemisinin etrafında bütün botlarıyla, uçak gemisindeki uçaklarıyla ne yapacak? Orada bütün Gazze’yi, etrafını vurarak, indirerek çok ciddi katliamlara adım atacak” diyerek İsrail’e olan Amerika desteğine karşı çıkıyordu. Hatta Erdoğan bu konuşmasının devamında tonunu sertleştirmiş, Amerika’nın Suriye’deki üslerine işaret ederek şöyle demişti:

“Bu üslerle ne yapılıyor, 23 üs, bütün bunları da bir değerlendirmek gerekmiyor mu? Ama Türkiye’nin bir insansız hava aracını ne yazık ki Amerika düşürüyor. İnsansız hava aracını Amerika düşürürken bu Türkiye şu anda NATO’da Amerika’nın ortağı değil mi? Beraber değil mi? Bunu neyle izah edeceğiz? Bunu neyle değerlendireceğiz? İşimize geldiği zaman ortak, işimize geldiği zaman bütün terör örgütlerini maalesef Amerika şu anda eğitiyor, yetiştiriyor, silahlandırıyor ve bunlarla da maalesef yine Suriye’de olsun, bu bölgede olsun, Ortadoğu’da olsun, buraları kan gölüne dönüştürüyor.”

Erdoğan, Amerika’ya karşı sertleşiyor

‘Devletim istesin yola revan* olmazsam namerdim’

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin tutumu ise İsrail’e daha sert. Öyle ki MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin dünkü grup toplantısında “Devletim istesin, milletim destek versin, şartlar da öyle gerektirsin, şayet Gazze’deki çocuklara kol kanat germek, füzeye karşı sapan taşıyla insanlık mevziisine girmek için yola revan olmazsam namerdim” dedi. 24 saat içinde ateşkeş sağlanmazsa Türkiye’nin devreye girmesi gerektiğini savunan Bahçeli, kendisine tepki gösterenlere de “Bugün Filistin, yarın tüm bölge ve nihayet Türkiye’nin kuşatılması amaçlanıyor. Zulüm karşısında tarafsızlık namussuzluktur. Biz çok şükür namussuz değiliz, tarafız, haklının, masumun, insan onurunun, tarih ve inanç bağlarımız olan kardeşlerimizin tarafıyız” diyerek yanıt verdi.

İki devletli çözüm önerisi

“Türkiye Cumhuriyeti insanlık nam ve hesabına, barış ve çözüm iklimini yeşertmek, garantörlük mekanizmasını kurmak adına her türlü müdahale ve mücadeleye hazır ve kararlı olmalıdır” diyen Bahçeli, Birleşmiş Milletler’in etkisiz olduğunu belirterek İslam İşbirliği Teşkilatı’nda da umut olmadığını söyledi. İslam ülkelerinin aciz şekilde Gazze’nin bombalanmasını istediklerini ifade eden Bahçeli, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“O halde Gazze’yi koruma ve kollama misyonu Türk milletinin üzerindedir. Ya kalıcı barış ortamı sağlanarak iki devletli çözüm için taraflar masaya oturur ya da Gazze’nin imhasına Türkiye Cumhuriyeti her ihtimali dikkate alarak tepkisini üst düzeyde, en seri ve sert şekilde gösterir. Bizim tavrımız, tutumumuz ve duruşumuz budur. Gazze’ye gitmek gerekirse de, hiç kimse meraklanmasın, Mescid-i Aksa’nın manevi ihtişamıyla, Allah’ın inayetiyle aranılan ve beklenilen her yerde şafak sökmeden olmasını da gayet iyi biliriz. Çocuklar ölmesin, bebekler ölmesin, kadınlar ölmesin, zalimler mahvolsun, caniler kahrolsun; huzur, barış ve istikrar derhal ve önşartsız çatışma bölgesine hakim olsun.”

*Revan: Yürümek, gitmek.

Davutoğlu, Erdoğan ve Bahçeli'den 'Filistin eli' istediDavutoğlu, Erdoğan ve Bahçeli’den ‘Filistin eli’ istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.