‘Binlerce yılda oluşan yer altı suyunu bitirirsek torunlarımız susuz kalacak’
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden olan Bodrum kuraklıkla boğuşuyor. İlçeye su veren iki barajın kapanmasının ardından susuz kalan Bodrumlular çareyi fahiş fiyatla tanker su almakta buldu. 10Haber’e konuşan Çırkan Mahallesi Muhtarı Ünlü, “20 gündür suyumuz yok” diye isyan etti.
İklim kriziyle birlikte tüm dünyada yaşanan kuraklık Muğla’nın Bodrum ilçesinde ciddi sorunları beraberinde getirdi. Kuraklıkla beraber aşırı yapılaşma, plansız büyüme ve büyük kentlerden binlerce kişinin göçüyle susuzluk sorunu büyüdü. Kuraklığın vurduğu Bodrum’a su veren iki baraj günler önce kapatıldı. Mumcular ve Geyik barajlarının devre dışı kalmasının üzerinden 10 gün geçtikten sonra Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) her iki barajdaki “ölü hacim” olarak nitelendirilen suyun pompayla çekilip Bodrum’a su verileceğini duyurdu. Ancak bu yönteme uzmanlardan itiraz geldi. Ekolojik yaşamın zarar göreceğini ve hastalık yapıcı patojenik bakterilerin içme suyuna bulaşma riskine dikkati çektiler.
MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, bir diğer çözümün Çamköy ve Sazköy’deki tedbir amaçlı açılan sondajlardan su ilavesi yapmak olduğunu söyledi. Ancak uzmanlar yeraltı sularının da kalıcı çözüm olmayacağını söylüyor.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise geçen hafta yaptığı açıklamada yaşanan su krizinin sebeplerini kuraklık, Devlet Su İşleri’nin su borularını hatalı döşemesi sonucu oluşan su kaybı, Bodrum’a gidecek içme suyunun termik santraller tarafından kullanılması olarak sıraladı.
Bu kriz derinleşirken su ihtiyacını karşılamak isteyen oteller, turistik tesisler ve aileler, bin 500 TL’den üç tonluk tanker su almaya başladı. Vatandaşlar normalde şebeke suyu için yaklaşık 1 tonluk suya 18 TL ödeyeceğine tankerle su almak zorunda kalıyor ve 500 TL ödüyor.
MUSKİ bu süreçte özellikle Gölköy, Kumbahçe, Ortakent, Gümbet, Turgutreis, Yalıkavak, Karabağ, Koyunbaba, Peksimet, Çarşı, Müskebi, Gümüşlük, Bitez, Gündoğan, Umurca, Türkbükü, Küçükbük, Geriş, Yokuşbaşı, Farilya, Torba ve Çırkan mahallelerinde günleri aşan su kesintileri yaşandığını duyurdu.
Öte yandan Muğla’nın Milas ilçesinde Olukbaşı, Çamlıyurt ve Çallı mahallelerinin bazı sakinleri de Geyik Barajı’ndaki suyun Bodrum’a taşınmasına tepki göstererek su eylemi yaptı. Susuzluk yaşadığını söyleyen vatandaşlar su krizinin çevre ilçelere sıçradığını gösteriyor.
10Haber’e konuşan Bodrum’un Çırkan Mahalle Muhtarı Coşkun Ünlü, “20 gündür neredeyse hiç su yok” dedi. Bir aydır su ile ilgili sorun yaşandığını belirten muhtar, “Az geliyor, su tazyikli olmadığı ve depolar da dolmadığı için vatandaş mağdur. Su bir, iki saat geliyor ama basınç olmadığı için çatıya çıkmıyor, alt katlara yetiyor. Burada bir tane su kuyusu var, oradan ücretli olarak alıp vatandaşa götürüyoruz. Mazot parasını, tanker parasını cebimizden veriyoruz. Bu bir çözüm değil tabii ki” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MUSKİ’nin depolarına tankerlerle suyu doldurmak istediklerini söyleyen Ünlü, “Tankerle depolara su bassak evlere basınçlı bir şekilde gidecek ama ona da müsade etmiyorlar. Kendi tankerlerinin dışında tanker çalıştırmak istemiyorlar. Bodrum Belediyesi de vatandaşlara su dağıtıyor ama yetmiyor” diye konuştu.
Yetkililerin kendilerine çözüm önermediğini belirten Ünlü, “Barajlar kurudu, iş makinası indirip kazsın, 2,5- 3 kilometrelik mesafedeki Mazı’dan deniz suyunu arıtma yapıp barajı doldurabilir ama yapmıyorlar. Şuanda hayvanlarda susuz, tarım alanları aynı şekilde. İmkanı olan kendi parasıyla su basıp veriyor ama nereye kadar dayanabiliriz. Oteller yazın susuzluktan isyan etti, müşteriler bu yüzden kaçtı” dedi.