Çember, Kıskaç, Narkogüç… 81 ilde peş peşe operasyonlar, çok sayıda gözaltı

Türkiye'nin 81 ilinde yapılan operasyonlarda hakkında arama kararı olan 4 bin 173 şüpheli gözaltına alındı. Aynı zamanda 77 ilde de "FETÖ" operasyonu vardı ve bu kapsamda da gözaltına alınan sayısı 611 oldu. Gaziantep ve İstanbul'da ise uyuşturucu operasyonu vardı.

Gündem 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 81 ilde Çember operasyonu düzenlendiğini duyurdu. Bu operasyonda hakkında arama kaydı bulunan 4 bin 173 şüpheli yakalandı. Bakan Yerlikaya yakalananlardan ikisinin 10 yıldan uzun süredir, 26’sının 5 ila 10 yıl arasında, 145’inin ise 5 yıllık zaman dilimi içinde arandığını söyledi.

77 ilde de FETÖ operasyonu vardı. Kıskaç adı verilen operasyon kapsamında 611 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonun gerçekleştiği iller ise Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak oldu.

Suçlamalar: Sahte pasaport, finansman, evlilik, öğrenci yetiştirmek

Operasyonun FETÖ’nün il, eğitim ve finans yapılanması içerisinde faaliyet yürüten, hücre evlerinde saklanan, illegal yollardan yurt dışına kaçma arayışı içinde olan, yardım eden, Bylock kullanıcısı veya içeriklerde adı geçen, FETÖ kapsamında alınan ifadelerde örgüt üyesi/yöneticisi olarak adı geçen şahıslarla ilgili yapıldığını belirten Yerlikaya suçlamaları da şöyle sıraladı:

  • Yasa dışı yollarla yurt dışına kaçarken farklı ülkelere ait sahte kimlik ve pasaport kullanmak
  • Örgüte öğrenci kazandırmaya yönelik çalışmalar yapmak, bu çalışmalarda öğrenci ve ailelerini not ederek örgüt üst yönetimine raporlamak
  • Öğrenci evleri açarak ev abisi, ablası ve bölge talebe mesulü görevlendirmek
  • İllere eğitim danışmanı, ilçe, esnaf sorumluları ve muavenet mesulleri görevlendirmek
  • Yeniden kamuya ve askeri okullara öğrenci yerleştirebilmek adına evler açarak ders çalıştırma faaliyetlerine devam etmek
  • Örgüt içerisinde kopmaları engellemek adına izdivaç-katalog evliliklerini devam ettirmek
  • Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü şahısların etkin pişman olmalarını ve ailelerinin örgütten kopmalarını engellemek için örgüt paralarını ailelere aktarmak
  • Finansal yapılanma kapsamında gizliliğe önem vererek, kamera olmaması nedeniyle örgüte ait paraların dağıtımını halka açık yerlerde ve AVM’lerin lavabolarında elden teslim etmek.

Ankara’da 49 gözaltı kararı

FETÖ’ye yönelik kapsamlı bir operasyon da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatıldı. Operasyon kapsamında terör örgütünün güncel yapılanması içinde yer aldıkları tespit edilen ve tamamı daha önce kamu görevinden ihraç edilen altı şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlar dışında 31 şüpheli hakkında da gözaltı kararı var ve bu şüpheliler ise yürütülen soruşturma kapsamında yakalamalı olarak aranıyor, örgütün gaybubet evlerinde barınıyor. Bu şüpheliler de yine kamu görevinden ihraç edilmişti.

Öte yandan ​FETÖ’nün 2010-2011-2013 Kamu Personel Seçme Sınavları usulsüzlüklerinde yer aldıkları yönünde etkin pişmanlık beyanları bulunan toplam 12 şüpheli hakkında da gözaltı kararı verildi. Toplam 49 şüphelinin yakalanmasına amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nce operasyon başlatıldı.

Gaziantep ve İstanbul’da uyuşturucu operasyonu

Aynı zamanda uyuşturucu satıcılarına yönelik de operasyon düzenlendi. Narkogüç isimli bu operasyonda ise 22 şüpheli gözaltına alındı ve yapılan aramalarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. Bakan Yerlikaya’nın açıklamasına göre; Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, biri Kilis İl Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa olmak üzere düzenlenen 5 farklı operasyonda 23,5 kg metamfetamin, 301 kg skunk, 34,5 kg eroin ele geçirildi. Gaziantep merkezli bu operasyonda 20 şüpheli yakalanırken 17’si tutuklandı.

İstanbul merkezli operasyonda ise iki şüpheli gözaltına alındı ve bunların yabancı uyruklu olduğu saptandı. İstanbul’da ele geçirilen uyuşturucu miktarı ise 161,5 kilogram.

Beş ilde uyuşturucu operasyonu: 58 milyon liralık kokain yakalandıBeş ilde uyuşturucu operasyonu: 58 milyon liralık kokain yakalandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.