Putin rivayetleri: Kanser oldu, dublör kullandı, şimdi de kalp krizi geçirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kalp krizi geçirdiği iddialarıyla ilgili Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Peskov "Putin'in durumu iyi" dedi, "dublör kullanıyor" iddiasına da "sadece gülüyoruz" cevabı verdi.

Dünya 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dijital Rus Rublesi ile ilgili yasayı imzaladı.

24 Şubat 2022’de başlayan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş Rus lider Vladimir Putin ile ilgili birçok spekülasyonu da gündeme getirdi. Dublör kullandığı, merdivenlerden düştüğü ve kanser olduğu iddialarının ardından kalp krizi geçirdiği de öne sürüldü. Putin’in odasından düşme sesi geldiği, görevli ve doktorların hızlı müdahalesiyle kalbinin yeniden çalışmaya başladığı, hatta Rus liderin ölümü durumunda ne yapılacağına dair toplantı olduğu da söylendi.

Rus muhalif yayını General SVR’nin bu iddialarına Kremlin’den yalanlama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilerin sorularını yanıtladığı basın toplantısında kalp krizi söylentilerinin ‘absürt bir yalan’dan başka şey olmadığını söyledi.

Putin ile ilgili ‘her şeyin yolunda olduğunu’ söyleyen Peskov bunun bir başka asparagas haberden ötesi olmadığı yorumu yaptı.

Bu arada aylar öncesine dayansa da, dublör iddiaları Peskov’un basın toplantısında yine gündeme geldi. Bir gazetecinin Putin dublör mü kullanıyor sorusuna gülen Peskov “bazı medya kuruluşlarının inatla bu gündemi kabartması karşısında gülmekten başka seçenek kalmıyor”  dedi.

Kalp krizi geçirdiği iddiasıyla gündeme gelen Putin dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Gazze’deki savaşın seyrini ve bölgede yaşanan insani krizi görüşürken Erdoğan’ın Putin’e “Batı’nın sessizliği insani krizi büyütüyor” dediği aktarıldı.

Kalp krizi ve dublör iddiaları

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pazar gecesi kalp krizi geçirdiğini öne sürülmüştü. Kaldığı rezidanstaki odasından bir düşme sesi geldiği iddia edilmiş, görev yapan gizli servis yetkililerinin, odaya girdikleri ve Rusya liderini düştüğü yerde ‘kasılmış’ halde buldukları öne sürülmüştü.

Durumu gören ajanların hemen rezidanstaki doktorları göreve çağırdığı, doktorların da Putin’in kalp krizi geçirdiğini belirttiği iddia edilmişti. General SVR’nin iddiasına göre doktorlar hızlı müdahale ile Putin’in duran kalbini çalıştırdı ve Rus lider rezidansta tıbbi donanımlı özel bir odaya alındı. Müdahaleden sonra Putin’in bilincinin yerinde olduğu belirtildi.

Dublör iddiası ise Temmuz 2022’de İran başkenti Tahran’daki üçlü zirve için gündeme gelmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir araya geldiği toplantıda Rus liderin dublör kullandığı söylentisi gündeme oturmuştu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli New York Post’ta yer alan habere göre Ukraynalı tümgeneral Kirilo Budanov Rusya Devlet Başkanı Putin’in dublör getirdiğini, Rusya uçağının İran’a inmesinden sonra dublörün kırmızı halıdan geçip yetkililerle Putinmiş gibi görüştüğünü öne sürmüştü. İddia Rus liderin Ukrayna’nın Mariupol kentine Mart ayında yaptığı ziyarette de gündeme gelmişti. İddia sahibi yine Batı ve medyası ve Ukrayna tarafıydı. Ukrayna askeri istihbaratının önde gelen ismi Anton Geraşçenko Putin’in ziyaretinde dublör kullandığını öne sürmüştü.

Mariupol ziyaretindeki dublör iddialarını gündeme getiren Geraşçenko Putin’in birçok fotoğrafını paylaşarak “hangisi gerçek” diye sormuştu.

Diğer taraftan Budanov da Putin’in benzerlerini kullanmasının bir suikast girişimi riskini azalttığını iddia etmişit. Budanov “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin en az üç benzerini kullanıyor. Bu insanlar Putin’e benzemek için birçok estetik ameliyat geçirmiş. Özellikle üçünün sürekli ortaya çıktığını biliyoruz ama bunlar kaç kişidir, bilmiyoruz. Boyları onları ele veriyor. Videolarda ve resimlerde bu durum görülebiliyor. Ayrıca jestleri, vücut dilleri ve kulak memeleri de farklı” demişti.

Erdoğan ve Putin görüştü: Batı'nın sessizliği insani krizi büyütüyorErdoğan ve Putin görüştü: Batı’nın sessizliği insani krizi büyütüyor

Hamas'ın serbest bıraktığı rehinelerden Yocheved yaşadıklarını anlattıHamas’ın serbest bıraktığı rehinelerden Yocheved yaşadıklarını anlattı

Batılı liderlerin İsrail trafiği sürüyor: Macron Kudüs'teBatılı liderlerin İsrail trafiği sürüyor: Macron Kudüs’te

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.