İsrail şimdi de BM’yi hedef aldı: Guterres istifa etsin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üst düzey İsrail-Filistin oturumu Tel Aviv ve BM arasındaki gerilimde ipleri iyice gerdi. İsrailli Bakan, Guterres ile görüşmesini iptal etti, İsrail ordu yakıt için 'Hamas'a sorun' dedi.

Dünya 25 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üst düzey İsrail-Filistin oturumu Tel Aviv ve BM arasındaki gerilimi tırmandırdı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıklamaları ardından İsrail Dışişleri Bakanı görüşmeyi iptal etti. İsrail’den Guterres için istifa çağrısı geldi.

Gazze’ye yönelik yakıt çağrılarına devam eden Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ise Tel Aviv’in yanıtı “Hamas’a sorun” oldu.

İsrail: BM ile ilişkilerimizi gözden geçireceğiz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamalardan dolayı kendisiyle görüşmesini iptal ettiğini aktaran İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen “Guterres BM’nin en önemli ülkeleri olan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’yı temsil etmiyor” dedi.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise “BM ve bölgemizde konumlu BM yetkilileriyle ilişkilerimizi gözden geçireceğiz” dedi ve Guterres’in  sözlerini ‘teröre destek vermek’ olarak değerlendirdi. Erdan İsrail’deki BM yetkililerinin de tarafsız davranmadığını iddia etti.

Edan yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri Guterres’i istifaya çağırdı. Edan şu ifadeleri kullandı: “BM Genel Sekreteri gerçeklerden koptu ve istifa etmeli. Bu görevi sürdürdüğü her gün bir rezalettir” dedi.

‘Hamas durduk yere ortaya çıkmadı’

BM Genel Sekreteri Guterres BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumundaki konuşmasında Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı.”

Guterres Hamas’ın İsraillilere yönelik saldırılarının “Filistin halkını toplu cezalandırmayı meşru kılamayacağını” vurgulayarak “Savaşların bile kuralları vardır” demişti.

İsrail: Hamas’a biraz alabilir miyiz diye sorun

Gazze’de İsrail tarafından uygulanan; ilaç, gıda ve yakıt ambargoları yaşanan insani krizi de derinleştiriyor. Yakıt tükendiği için Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde elektrikler kesildi. Elektrik olmaması nedeniyle hastaların ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Quds Press haber ajansının haberine göre Hamas Hareketi, yazılı açıklamasında, hastanede yakıtın bitmesi sebebiyle yaşanan elektrik kesintisini insanlık suçu olarak niteleyerek Arap ülkelerine, İslam dünyasına ve Birleşmiş Milletlere (BM), yakıt tedariki için çağrıda bulundu.

Daha önce yapılan açıklamalarda ise Gazze’de bulunan ve İsrail tarafından tahliyesi talep edilen hastanelerde yaşana yakıt krizi, tedavi süreçlerini de doğrudan etkiliyor. Daha önce yapılan açıklamalarda hastanelerdeki yakıt tedariki tükenmek üzere olduğu için 130 bebeğin ölüm tehdidi altında olduğu belirtilmişti.

Tüm bunlara rağmen İsrail tavrında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yakıt tedarik edilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti. Bu açıklamayı ise İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptı. Hagari Gazze’ye yakıt tedarik edilmesine ilişkin çağrılarına rağmen “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini” yineledi.

İsrail Savunma Güçleri X’ten yaptığı paylaşımda Gazze Şeridi’nde Refah sınır kapısının hemen kuzeyinde 12 yakıt tankını gösteren bir uydu fotoğrafı paylaştı. Bu tanklarda 500 bin litre yakıt olduğunu iddia eden İsrail ordusu yakıt çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ise “Hamas’a biraz alabilir miyiz diye sorun” yanıtını verdi.

Filistin’den de BMGK’ya eleştiri: Daha kaç sivil ölmeli?

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırılarında bugüne kadar 5 binden fazla Filistinliyi öldürdüğünü belirterek, Tel Aviv’i Gazze’deki kadın ve çocuklardan intikam olmakla suçladı. Maliki, BMGK düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda ‘çok sayıda öldürme ve adaletsizliğin İsrail’i güvenli yapmayacağını’ söyledi. İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1000’den fazla cesedin binaların enkazı altında kaldığını vurgulayan Maliki, “Son iki haftada 5 binden fazla Filistinli öldürüldü. BMGK’nin Gazze’deki katliamı durdurmadaki başarısızlığının devam etmesi kabul edilemez” dedi.

Filistinli Bakan, İsrail’in Gazze’de yaptıklarının uluslararası insani kanunlara aykırı olduğunu ve meşrulaştırılamayacağını vurgulayarak, “Filistinlilerin öldürülmesine tepki ya da Filistinlilerle dayanışma mesajları, onları öldürmek için mazeretle birlikte kullanılamaz” diye konuştu.

İsrail’in işgalini sonlandırma ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde Filistin devletini kurmanın barışa açılan tek yol olduğuna işaret eden Maliki, şunları kaydetti: “Güvenlik ve barış çocukları öldürüp evleri yıkarak elde edilemez. İsrail Gazze’deki kadın ve çocuklardan intikam alıyor. BMGK’nin Gazze’de ateşkes çağrısı yapması için kaç çocuk ve sivil ölmesi gerekiyor?”

Hamas zaman kazanmaya çalışıyor, ABD’nin İsrail’e tavsiyeleri varHamas zaman kazanmaya çalışıyor, ABD’nin İsrail’e tavsiyeleri var

En kanlı safhaya geçildi: İsrail Gazze'ye karadan da girdiEn kanlı safhaya geçildi: İsrail Gazze’ye karadan da girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.