Ekonomiye güven ekimde de ‘iyimserliğe’ geçemedi

En son seçim öncesi dönem olan mayıs ayında 103.3 bandını aşarak iyimserliği yakalayan Ekonomik Güven Endeksi ekim ayında 1,2 oranında artarak 96,5’ya geldi. Ancak bu artışa rağmen iyimserlik bandı olan 100 sınırını geçemedi.

Ekonomi 30 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4 oranında artarak 74,6 değerini aldı.

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini gösteren Ekonomik Güven Endeksi eylül de olduğu gibi ekim ayında da arttı. Eylül ayında 95,4 olan endeks, ekim ayında yüzde 1,2 oranında artarak 96,5’e geldi. Ancak endeksin 100’den küçük olması ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstergesi olarak belirtiliyor. Bu yıl endeks en son seçim öncesi olan mayısta 103.3 bandını aşarak iyimserliği yakalamıştı.

TÜİK: Ekonomiye güven mayısta arttıTÜİK: Ekonomiye güven mayısta arttı

 

Zamların etkisi azaldı, tüketici güveni yüzde 4,4 arttı

Ekonomik Güven Endeksi, tüketici güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2023 Ekim’e ilişkin Ekonomik Güven Endeksini’e göre temmuz ayında yapılan zamların etkisiyle ağustos ayında tüketici güven endeksi yüzde 15,1 ile sert düşerken, eylül ayında başlayan toparlanma ekimde de sürdü. Tüketici güven endeksi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4 oranında artarak 74,6 değerini aldı.

Perakendenin iyimserliği azalıyor

Ağustosta düşen iyimserliğini eylülde artışa geçiren reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ekim ayında bu oranı yüzde 0,2 oranında artırarak 105,3 değerine çıkardı. Hizmet sektörü güven endeksi eylül de olduğu gibi ekimde de yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksi ekim de yüzde 0,5 oranında artarak 113,6 değerini gördü. İnşaat sektörü güven endeksi de deprem bölgesinde başlayan inşaatlar nedeniyle yüzde 0,9 oranında artarak 89,1 değerini aldı. Ancak perakende ticaret sektörü güven endeksi ekimde yüzde 3,3 oranında azalarak 113,9 değerine geldi. Ağustosta düşen perakende endeksi, eylül de yükselmiş, ancak stok sorunu yaşayan sektörde güven yeniden düşüşe geçti.

Zamlar yağmur gibi yağdı, ekonomiye güven sarsıldıZamlar yağmur gibi yağdı, ekonomiye güven sarsıldı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler