NASA ‘hayalet el’i görüntüledi

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve X-Işını Görüntüleme Polarimetri Gezgini (IXPE), içine çökmüş bir ölü yıldızın etrafında oluşan manyetik alanın bir ‘hayalet el’in kemiklerine benzeyen görüntüsünü fotoğrafladı. 

Bilim Teknoloji 31 Ekim 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Elin iskeletine benzeyen görüntü akla bir 'hayaletin eli'ni çağrıştırıyor. Fotoğraf: NASA

ABD Uzay ve Havacılık Ajansının (NASA) Chandra X-ışını Gözlemevi ve X-Işını Görüntüleme Polarimetri Gezgini (IXPE), içine çökmüş bir ölü yıldızın etrafında oluşan manyetik alanın bir ‘hayalet el’in kemiklerine benzeyen görüntüsünü fotoğrafladı.

NASA’nın açıklamasında, Chandra’nın 2001’de keşfettiği PSR B1509-58 adlı pulsar ile pulsarın kutuplarından yayılan enerji yüklü madde ve antimadde parçacıklarından oluşan MSH 15-52 Bulutsusu’nun (gaz ve toz bulutu) bir ‘hayalet ele’ benzediği belirtildi.

NASA bilim insanları, IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) ile de 17 gün boyunca gözlem yaparak pulsar ve onu çevreleyen bulutsunun detaylı görüntülerini inceledi.

PSR B1509-58’nin Dünya’dan 16 bin ışık yılı uzaklıkta yer alan MSH 15-52 Bulutsusu’nun ‘avuç içi’ tabanında bulunduğu ve X-ışını tespitleriyle el şeklindeki gök cisminin manyetik alanında oluşan ‘kemiklerinin’ ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.