TL’ye geçişte hedefi tutturamayanlar Merkez’e yüzde 8 komisyon ödeyecek

Kur korumalı mevduat (KKM) yenileme ve TL'ye geçiş oranında yüzde 100'ün altında kalan mevduat ve yüzde 85’in altında kalan katılım bankaları yabancı para zorunlu karşılık üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecek.

Ekonomi 1 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) KKM'den çıkışı hızlandırma konusundaki kararlılığını gösteren bir adım daha attı. TL'ye geçişte Merkez Bankası'nın belirlediği hedefin altında kalan mevduat ve katılım bankalarının ödeyeceği komisyon oranları netleşti.

Merkez Bankası (TCMB), TL’nin bankacılık sistemindeki ağırlığını artırmak amacıyla geçen hafta açıkladığı sadeleşme adımlarına ilişkin ilk uygulama talimatını bankalara gönderdi. TL’ye geçişte TCMB’nin belirlediği hedefin altın kalan mevduat ve katılım bankalarının ödeyeceği komisyon oranları netleşti.

TCMB 500 baz puan faiz artışının ardından dövizden dönüşen kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının yenilenmesi ve TL’ye geçişi ile TL payının artırılmasına ilişkin maddeleri menkul kıymet düzenlemesinden çıkarmıştı. Benzer şekilde bankaları menkul kıymet tesisine yönelten bazı uygulamalara da son vermişti. Yerine yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon uygulamasına geçeceğini açıklamıştı.

TCMB’nin bankalara gönderdiği ve Reuters’ın gördüğü belgede komisyon uygulamasına ilişkin detaylar yer aldı. Buna göre KKM yenileme ve TL ye geçiş oranında yüzde 100’ün altında olan mevduat bankaları ve yüzde 85’in altında olan katılım bankaları yabancı para zorunlu karşılık üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecek.

KKM mum gibi eriyor: İki haftada 150 milyar lira çıktıKKM mum gibi eriyor: İki haftada 150 milyar lira çıktı

TL payına göre en fazla yüzde 3 komisyon

TCMB, bu hedeflerin üzerinde olan bankalar TL’ye geçiş ile yenileme hedeflerini tutturursa, komisyonun yüzde 0’a kadar gerilediği sistemi uygulama talimatı ile açıkladı. TL payına göre komisyon ise en fazla yüzde 3 olmak üzere sıfıra kadar düşebilecek şekilde belirlendi.

Bankalar gerçek kişi TL payı artış hedefinin altında kalırlarsa yüzde 2 komisyon ödeyecekler. Katılım bankaları için gerçek kişi TL payı artış hedefi yüzde 3,5 yerine yüzde 1,75 olarak uygulanacak. Vadesi gelen mevduat tutarı 500 milyon liranın altında kalan bankalar yenileme ve TL’ye geçiş konusunda uygulanacak komisyondan istisna tutuldu.

Tüzel kişilerde ise TL payı seviyesinin altında kalınması halinde banka yüzde 1 komisyon ödeyecek. Tüzel kişi mevduatı 10 milyar TL altındaysa banka yüzde 1 komisyondan muaf tutulacak.

Duyunca şaşırmayın! Müşteriye aylardır KKM öven bankacınız artık 'uzak dur' diyecekDuyunca şaşırmayın! Müşteriye aylardır KKM öven bankacınız artık ‘uzak dur’ diyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.