İsrail’de çalışan Gazzeliler geri gönderiliyor

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 7 Ekim'den bu yana ilk kez Gazze'deki durum ile ilgili konuşması beklenirken, İsrail Lübnan'ın güneyini bombalamaya devam ediyor. Batı Şeria ve Gazze'ye de saldırılar hız kesmeden devam ediyor.

Dünya 3 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İsrail bu gece duyurdu: Hamas’ın 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonu sırasında İsrail’de bulunan Gazzeli sınır ötesi işçiler, Gazze’ye geri gönderilecek.

İsrail Savunma Bakanlığı, yazılı bir bildirgede ”Savaşın başladığı gün İsrail’de bulunan Gazzeli işçiler Gazze’ye geri gönderilecek” dedi. Bildiri metninde ayrıca ”İsrail Gazze’yle tüm bağlarını kesti, artık Gazze’den Filistinli işçi kalmayacak” ifadeleri yer aldı. İsrail hükümetinin verilerine göre, şu an hali hazırda 18 bin 500 Gazzeli’nin çalışma izni bulunuyor.

Binlerce Filistinli işçi sabah saatlerinde Mısır’daki Refah Sınır Kapısının güney doğusunda bulunan Kerm Ebu Salim geçiş kapısından Gazze şeridine girdiği anlar görüntülendi.

İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan ve sınır dışı edilen binlerce Filistinli işçi Gazze’ye ulaştı.
Kaynak: AA

Filistin hükümeti adına toplanan fon kesilecek

”Gazze ile tüm bağları kesmek” için ekonomik yardımlar da son buluyor. İsrail’de Bakanlar Kurulu, Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi’ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar verdi.

Filistin vergi fonları; İsrail’den veya İsrail aracılığıyla Filistin pazarına ithal edilen mallara uygulanan vergi ve harçlar olarak biliniyor. İsrail Maliye Bakanlığı aylık yaklaşık 210 milyon dolara ulaşan bu vergileri yüzde 3’ü karşılığında tahsil ediyor.

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1994’te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyordu.

Batı Şeria’da insani durum alarm veriyor

Gazze’de can kayıpları artarken, durum Batı Şeria’da da kötüleşiyor. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’ya insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği baskın ve saldırılarda beşi Cenin Mülteci Kampı’nda olmak üzere sekiz Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, ayrıca El Halil’in güneyindeki El-Fevvar Mülteci Kampı’na baskın düzenledi. Baskına karşı çıkan bölge sakinleri ile İsrail askerleri arasında gerginlik yaşandı, İsrail güçleri Filistinlilere gerçek mermilerle müdahale etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, insani durumun ”acil ve alarm verici” olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke ise, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da 2,7 milyon kişinin gereksinimleri için 1 milyar dolardan fazlasına ihtiyaç olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Laerke, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında süren gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze ve Filistin’in işgal altında bulunan bölgelerindeki krizin kötüye gitmeye devam ettiğini belirten Laerke, yılın geri kalan bölümü için güncellenmiş bir acil yardım çağrısı yayımlayacaklarını kaydetti.

Gazze kenti kanalizasyon sularının altında kalabilir

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzey kesimindeki Gazze Belediyesi, İsrail ordusunun ana kanalizasyon hatlarını hedef almasından ötürü kentin büyük bölümünün atık suların altında kalabileceği uyarısında bulundu.

Gazze Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Zeytun Mahallesi ve En-Nefak bölgesinde kent sakinlerinin yarısına hizmet veren ana kanalizasyon hatlarını hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail bombardımanları nedeniyle kentin büyük bir kesiminin kanalizasyon suları altında kalmasına karşı uyarıda bulunuldu.

Bu durumun bölgede büyük sorunlara yol açacağı, çevre felaketine neden olacağı kaydedilen açıklamada, uluslararası kurumlara acilen harekete geçme çağrısı yapıldı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 166 artarak 9 bin 227’ye yükseldi. Ölenlerden 3 bin 826’sı çocuk, 2 bin 405’i kadın.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.