New York Belediye Başkanı’na ‘Türk hükümetinden para aldın’ soruşturması

Amerika'da FBI, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın seçim kampanyası yöneticisinin evini ve iş yerini bastı. Soruşturma, Adams'ın seçim kampanyasına Türk hükümetinden para gönderilip gönderilmediğini de araştırıyor.

Dünya 3 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Amerika’nın en önemli şehirlerinden biri olan New York’un 2021 yılında seçilen belediye başkanı Eric Adams, ‘Türk dostu’ olarak bilinen bir isim. Daha bu şehirde emniyet müdürü olarak görev yaparken Türkiye’ye gelip gitmeye başladı, Beşiktaş spor kulübüne üye oldu. 2021’de seçildiğinde de, şehirdeki Türkler çok sevindi.

Şimdi o Eric Adams’ın başı Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından yürütülen bir soruşturmayla belada. Soruşturma için Adams’ın seçim kampanyasına yapılan bağışları toplayan ve yöneten en önemli isim olan Brianna Suggs’ın New York’un Brooklyn semtindeki evi basıldı, burada arama yapıldı, cep telefonları ve bilgisayarlar ile bazı evraka el kondu.

The New York Times gazetesi, FBI’ın hakimden aldığı arama emrini gördü. Emirde, Suggs’a yöneltilen suçlamalar arasında Türkiye’den seçim kampanyası için para almak da var. Türkiye’de olduğu gibi Amerika’da da yabancı ülkelerden seçim kampanyası için para almak yasa dışı.

Gazetenin haberine göre Türkiye ile bağlantılı olarak Amerika merkezli iki kurum gösteriliyor. Bunlardan biri Brooklyn merkezli KSK adlı bir inşaat şirketi. Diğeri ise İstanbul’daki Bahçeşehir Üniversitesi’nin Amerika’daki uzantılarından biri olan Washington DC’deki Bay Atlantic University adlı küçük üniversite.

NYT, Eric Adams’ın 2021 kampanya bağışlarını taramış, burada KSK adlı inşaat şirketinin belediye başkanının kampanyasına 14 bin dolar bağışta bulunduğunu görmüş. Eric Adams, görevdeyken Türkiye’ye en çok giden New York Belediye Başkanı. Tam 6 kez Türkiye’ye gelmiş, bu seyahatlerden birinde konaklama giderlerinin Türkiye hükümeti tarafından ödendiği öne sürülmüş.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.