Dünya şehirlerini tasarlamak için GYODER başkanlığını bıraktı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, görev süresi dolmasına 1.5 yıl varken başkanlık görevinden ayrıldı. Kurucusu olduğu Tasarım Vakfı’na odaklanacak olan Kalyoncu, deprem bölgesinde yaptıkları kent tasarımını, deprem ve savaştan etkilenen tüm ülkelerde ücretsiz yapmayı planlıyor.

Ekonomi 4 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Mehmet Kalyoncu, “Affetler sonrasında nasıl arama kurtarma ilk ihtiyaçsa sonrasında ihtiyaç şehirlerin tasarımına dönüyor" dedi.

Piyasa değeri 10 milyar doların üzerinde olan 268 üyesi ile gayrimenkul sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) son 3 yıldan bu yana başkanlığını yapan Mehmet Kalyoncu görev süresinin bitimine 1.5 yıl kala başkanlık görevinden ayrıldı. GYODER’in yani başkanı Neşecan Çekici olurken, Kalyoncu ise yeni süreçte aynı zamanda kurucusu olduğu Tasarım Vakfı’na odaklanacak. GYODER, Mehmet Kalyoncu döneminde, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden sonra bölgede aktif olarak sorumluluk üstlenmiş ve üyeleriyle birlikte tamamen gönüllü olarak 100 bin konutun master plan ve mimari projelerinin 3 ay gibi bir sürede hazırlanmasını sağlamıştı. Mehmet Kalyoncu ise görevine GYODER Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam edecek. Yeni dönemde GYODER Başkan Yardımcısı olarak görev alacak isimler de Ayla Heyfegil, Cem Yılmaz, Tuğra Gönden, Mahmut Sefa Çelik, Yağmur Yaşar ve Burak Kutluğ olarak belirlendi.

Müteahhitlerin yeni mottosu: ‘Aklı bırak, vicdana bak’Müteahhitlerin yeni mottosu: ‘Aklı bırak, vicdana bak’

Dünya şehirlerine ücretsiz hizmet

Mehmet Kalyoncu, dünkü basın toplantısıyla ayrılık kararını duyurdu. Deprem bölgesindeki tasarım çalışmaları nedeniyle derneğe yeterince zaman ayıramadığını, bu nedenle başkanlığın hakkını veremediğini söyleyen Kalyoncu, “Bundan dolayı 3 yıldan bu yana yürüttüğüm başkanlık görevini bırakıyorum” dedi. Kalyoncu, 1.5 yıl sonra derneği genel kurula götüreceklerini belirtti.
Depremden sonra Tasarım Vakfı olarak birçok mimarla bölgede 3 ay inceleme yaptıktan sonra 100 bin konutun tasarımını yapıp devlete bıraktıklarını aktaran Kalyoncu, “ Şu anda Hatay ve Adıyaman illerinin tasarımlarını yapıyoruz” dedi.

Tasarım da arama kurtarma gibi bir ihtiyaç

Artık afetler gibi savaşlarda da şehirlerin yıkıldığını söyleyen Kalyoncu, “Nasıl arama kurtarma ilk ihtiyaçsa sonrasında ihtiyaç ise şehirlerin tasarımına dönüyor. Bundan dolayı dünyada en büyük yıkım neredeyse orada tasarım yapmalıyız. Dolayısıyla Tasarım Vakfı olarak Hatay ve Adıyaman’da ki tecrübemiz ile bütün yıkılan şehirleri tasarlamak için uluslararası bir organizasyon kuruyoruz. Bunun için yurtdışındaki mimarlık ofisleriyle de görüşüyoruz. Bu şehirleri tasarlarken hiçbirinden ücret almayacağız. Bir nevi Kızılay gibi hizmet vereceğiz” diye konuştu.

GYODER’in ilk kadın başkanı

Yeni dönemde GYODER Başkanı olarak görev yapacak olan Neşecan Çekici, 2003 yılında üye olarak katıldığı GYODER’de 2011 yılından bu yana yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyordu. Son olarak Başkan Yardımcılığı görevi yapan Neşecan Çekici, GYODER’in il kadın başkanı.

Son olarak Başkan Yardımcılığı görevi yapan Neşecan Çekici, GYODER’in il kadın başkanı.

GYODER konutta manipülasyonu önlemek site açıyor

GYODER Eğitim, Yayınlar ve Bilgi Üretimi Komitesi önderliğinde hazırlanan GYODER Gösterge ile de sektörle ilgili olan tüm kesimler için önemli bir veri kaynağı sunduklarını hatırlatan Neşecan Çekici, “Üzerinde çalışmaya devam edeceğimiz bir diğer projemiz ‘Konut Projeleri İçin Pazar Yeri’. Son dönemde herkesin aklını kurcalayan fiyatlar konusundaki manipülasyon ve fırsatçılık endişesini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu

Fikirtepe bir hata, ders alalım

Başkan Yardımcılarından Cem Yılmaz da kentsel dönüşümde tasarıma değindi. “Bu açıdan hata yapmak öğreticidir. Bir tane Fikirtepe yaptık bir tane daha yapmayalım” diyen Yılmaz, “Bir daha tekrarlanmamak üzere hatalarımızdan ders almalıyız. Çünkü orada devlet bir plan yaptı bıraktı. Ancak vatandaşlar daha sonra daha fazla vereceklerini aradı. Yüzde 75’e varan anlaşama oranları çıktı ve o projeler devlete kaldı” diye konuştu.

Neşecan Çekici kim?

Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi- İktisat Bölümü mezunu olan Neşecan Çekici, İstanbul Üniversitesi’nde Para/Banka Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitiminin ardından, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde MBA programını tamamladı. Türkiye’nin önde gelen holdinglerinde yedi yıl boyunca yöneticilik görevlerinde bulunduktan sonra 1995 yılında gayrimenkul sektörüne adım atan ve bugüne değin farklı birçok projede imzası yer alan Neşecan Çekici, Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş’nin kurucusu ve yönetici ortağıdır.

GYODER’den 49 yıllığına yüzde 50 ucuz konut modeliGYODER’den 49 yıllığına yüzde 50 ucuz konut modeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.