Salon da delege de ikiye bölündü: CHP liderini arıyor

CHP 38'inci Olağan Kurultayı Ankara'da toplandı. Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel'in genel başkanlık için yarıştığı kurultayda salon da delege de ikiye bölündü. Kürsünün sağ tarafında Kılıçdaroğlu taraftarları sol tarafında ise Özel destekçileri bulunuyor. Delege renk vermiyor, CHP liderini arıyor.

Siyaset 4 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Sabah saatleri. Ankara’da kurultay salonunda CHP kulislerini dolaşıyorum. CHP’li yöneticilerin ve delegelerin yarışı kimin kazanacağı sorusuna verdikleri yanıt aynı: Kafa kafaya, kim kazanırsa sürpriz olacak.

Tam o sırada salona CHP’li büyükşehir belediye başkanları girdi. Büyükşehir belediye başkanları arasında açık ara en fazla alkış ve desteği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu aldı. Değişimcilerin tribübününde büyük destek alan İmamoğlu’nu genel merkezciler tarafından da alkışlayanlar oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Adayı Özgür Özel’in salona girmesiyle kurultayın coşkusu daha da arttı. Kılıçdaroğlu salonu turlarken değişimciler sustu, Özel salonu turlarken genel merkezciler sessizliğe büründü.

İmamoğlu Özel’in önüne geçti

Kurultayda divan başkanlığına oybirliği ile Ekrem İmamoğlu seçildi. İmamoğlu hem adı anons edildiğinde hem yaptığı konuşma sonrası salondan büyük destek aldı. İmamoğlu’nun aldığı alkış Özgür Özel salona girdiği andaki destekten oldukça fazlaydı.

İmamoğlu’nun başkan seçildiği divanda geriye kalan üyeler ise genel merkezciler ve değişimciler arasında eşit paylaşıldı.

Yarış ideolojik değil

CHP liderini ararken Kılıçdaroğlu’nu destekleyen bazı isimlerin Özel’i, Özel’e bir dönem yakın isimlerin Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini görüyoruz. CHP’de saflar bir ideolojik ayrışmanın değil kişesel husumetlerin, vaatlerin iyi ihtimalle ‘değişim’ söyleminin çerçevesinde belirleniyor. CHP’li kaynaklara bu isimlerin karşı tarafa neden geçtiğini soruyorum. Bir ildeki milletvekili istediği kişi il başkanı olmadı diye Özel tarafına geçti yanıtını alıyorum. Peki, Özel’e eskiden yakın başka bir ismin şimdi Kılıçdaroğlu’nu destekleme nedeni ne diye soruyorum. Aldığım yanıt, Özel’in A takımından bir isimle husumetli olduğu için oluyor. Aslında kimsenin bilmediği bir şeyi söylemiyoruz. Genel merkezci ve değişimci millletvekilleri, delegelerin konuşmasında da bir ideolojik ayrışma yoktu. Belki de bu konuda partiye farklı bir şey öneren iki genel başkan adayı vardı. Onlardan İlhan Cihaner dün Örsan Öymen ise bugün yarıştan çekildi.

Kılıçdaroğlu’ndan 6’lı Masa ve değişimcilere ‘hançer’ göndermesi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığında şüphesiz ‘hançer’ vurgusu öne çıktı. İki kez bu vurguyu yapan Kılıçdaroğlu ilkinde 6’lı Masa’yı işaret etti: “Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen, sırtımdaki yük değildi, sırtımdaki hançerlerdi!”

İkinci ‘hançer’ vurgusunda ise Kılıçdaroğlu’nun hedefinde değişimciler vardı. Kılıçdaroğlu, rakibi Grup Başkanı Özgür Özel’e ve onu destekleyenlere de göndermede bulunarak, “Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak zor demiştim. Vefalı olacaksın, sırtından hançerlemeyeceksin!” dedi. Kılıçdaroğlu aynı zamanda ‘değişim’ vadederek, “Değişim isteyenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu” diye konuştu.

Saatler ilerliyor gerginlik artıyor

Kılıçdaroğlu’nun konuşmanın ardından delegeler genel başkan adayları için imza vermeye geçerken kürsüye konuşmlaranı yapmak üzere delegeler çıkmaya başladı.

Genel başkanını seçecek olan CHP’de görünen o ki kurultay gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edecek. Saat 17.15’e geldiğinde kürsüye 27. Dönem Milletvekili Turan Aydoğan çıktı. Aydoğan’ın değişimcilere yönelik eleştirileri üzerine Özel taraftarları alkış ve ıslıkla protesto etti. Aydoğan’a yönelen bir parti üyesi fiziki müdahalede bulunmaya kalktı ve araya güvenlik görevlileri girdi.

Delegelerin büyük çoğunluğu renk vermiyor, saatlerce geçtikçe coşku azalıyor, gerginlik artıyor.

Kimle konuşsak aynı şeyi söylüyor: Yarış kafa kafaya… CHP liderini arıyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.