Türkiye’den 7 şirket daha ABD’nin yaptırım listesine girdi

Ukrayna savaşı dolayısıyla Rusya ile bağlantılı isimler hakkında yeni yaptırım kararları alan Washington'un son listesinde biri lojistik diğer altısı teknoloji olmak üzere Türkiye merkezli 7 şirket de bulunuyor.

Ekonomi 4 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'ya üçüncü ülkelerden teknoloji ve teçhizat sağlayarak Ukrayna'ya karşı savaşa yardım ettiği gerekçesiyle birçok şirkete yaptırım uyguluyor.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’ya üçüncü ülkelerden teknoloji ve teçhizat sağlayarak Ukrayna’ya karşı savaşta yardım ettikleri gerekçesiyle aralarında Türkiye’den kişi ve kuruluşların da olduğu isimlere yeni yaptırımlar açıkladı. Askeri ve endüstriyel gücünü korumak için ihtiyaç duyduğu teknoloji, ekipman ve diğer malzemelerin çoğunu üretemeyen Rusya’nın ihtiyaç duyduğu malları elde etmek için üçüncü ülke tedarikçilerine güvendiğini ifade eden ABD’li yetkililer, “Rusya, Çin, Türkiye ve BAE ile meşru ekonomik ilişkilerini istismar etmeye devam etmektedir. Bu ülkeler Rusya’ya yabancı teknoloji ve ekipman ihraç eden, yeniden ihraç eden ve aktaran merkezler haline gelmiştir” dedi.

ABD'nin Hamas yaptırımı uyguladığı Türkiye bağlantılı isim yatırım şirketi yöneticisi çıktıABD’nin Hamas yaptırımı uyguladığı Türkiye bağlantılı isim yatırım şirketi yöneticisi çıktı

Türkiye’den teknoloji şirketleri de var

Çin, Türkiye ve BAE’de yerleşik şirketlerin Rus silah sistemlerinin ihtiyaç duyduğu kritik bileşenler dahil yüksek öncelikli çift kullanımlı ürünleri göndermeye devam ettiğini belirten ABD Hazine Bakanlığı, üç ülkenin hükümetleri ile potansiyel yaptırımları ve ihracat kontrol zafiyetlerini ikili işbirliği ruhu içinde birlikte ele almak için çalışmayı sürdürdüklerini açıkladı.

Bakanlığın 2 Kasım Perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye merkezli yedi şirketin adı bulunuyor. Açıklamanın Türkiye başlığı altında yer alan bölümünde Azint Elektronik, Basilevs Lojistik, Bosphorus Gate, Jacbac Technology, Kuzey Logistics, Smart Techno Group ve Technopartner isimli şirketlerin Rusya’ya mikroelektronik üretim ekipmanı, elektronik entegre devreler, tantal ve çok katmanlı seramik kapasitörler, veri alma, dönüştürme ve iletme makineleri, lityum-iyon piller, elektrikli bataryalar ve metal işleme aletleri, metal tornalama takım tezgahları için aletler, kalibrasyon ve malzeme test ekipmanları için mallar gönderdiği ifade edildi. 7 şirket, Rusya ekonomisinin elektronik, teknoloji, taşımacılık sektörüne yönelik faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle ABD’nin yaptırım listesine alındı. ABD daha önce de İstanbul merkezli ve ağırlıklı olarak elektronik sektöründe ticaret yapan bazı şirketleri yaptırım listesine almıştı.

'Kara' gemilerin sayısı artıyor: Yaptırımdan on milyarlarca dolarlık petrol kaçırıyorlar‘Kara’ gemilerin sayısı artıyor: Yaptırımdan on milyarlarca dolarlık petrol kaçırıyorlar

‘Rus istihbaratı ile bağlantısı var’

ABD Hazine Bakanlığı, bu şirketlerin yanısıra ‘Rus istihbarat servisleriyle bağlantılı Türkiye merkezli bir yasadışı tedarik ağını da çökertmek üzere harekete geçtiklerini, bu ağın başındaki ismin de Türkiye vatandaşı Berk Türken olduğunu’ öne sürdü.

Bakanlığın açıklamasında Türken’in sahibi olduğu Türkiye merkezli BSB Grup İnternet ve Yapay Zeka Teknolojileri Anonim Şirketi ve Türken Dijital Matbaa Teknolojileri Bilgisayar Bilişim Kırtasiye Fotoğrafçılık Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketleriyle kendisinin yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Ruslar İstanbul’da şirket kurdu, ABD 'Yaptırımları deliyor' diyerek şirketleri engellediRuslar İstanbul’da şirket kurdu, ABD ‘Yaptırımları deliyor’ diyerek şirketleri engelledi

Tedarik ağı şemayla gösterildi

Tedarik ağının bir şema ile de gösterildiği açıklamada, “Berk Türken ve Türken Dijital, Rus istihbarat servislerinin yaptırım uygulanan Rus kuruluşları için teknoloji tedariğini sağladı. Türken Dijital, yaptırımları  aşmak ve malları Türkiye’den Rusya’ya taşımak için ödeme ve nakliye ayrıntılarını düzenlemek üzere ABD’nin yaptırım listesindeki TBS ve Andrey Vladimiroviç Timoşin ile birlikte çalıştı” denildi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında Berk Türken ve şirketinin faaliyetleriyle ilgili bu şemaya yer verildi.

TBS’in başkent Moskova’da mikroelektronik endüstrisi için test sistemleri sağlayan bir teknoloji şirketi olduğu belirtilen açıklamada, “Rusya’nın istihbarat servisleri, Rus müşteriler adına ödeme yapmak ve ekipman sevk etmek için TBS’i kullandı. Timoşin, yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarına yarı iletken ve nanoteknoloji üretim ekipmanı tedarik etmek için TBS ve diğer şirketlerle birlikte çalıştı. Timoşin’in tedarik faaliyetleri Rusya’nın istihbarat servisleri tarafından yönlendirildi” ifadeleri yer aldı.

ABD’nin Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova’ya karşı aldığı kapsamlı yeni tedbirler arasında Türkiye’dekiler dışında BAE ve Çin’den de yüzlerce kişi ve kuruluşa yönelik yaptırımlar yer alıyor. Rusya merkezli yedi banka ve onlarca sanayi firması da Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alındı.

Rusya'ya drone parçası gönderen Türk şirketine ABD'den yaptırımRusya’ya drone parçası gönderen Türk şirketine ABD’den yaptırım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.