İsrail, Filistin direnişinin sembolü Ahed Tamimi’yi tutukladı

İsrail ordusu, Filistin direnişinin simge ismi haline gelen 22 yaşındaki aktivist Ahed Tamimi'yi "terörizmi teşvik ettiği" suçlamasıyla tutukladı.

Dünya 7 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Filistin direnişinin sembolü Ahed Tamimi.

Yıl 2012. Daha 11 yaşında olan Ahed Tamimi, bir İsrail askerine kafa tuttuğu görüntülerle “cesur kız” olarak dünya basınına yansıdı. Aynı yıl Başakşehir Belediyesi Ahed’e “Hanzala Cesaret Ödülü” verdi. Ramallah’ın kuzeybatısındaki Nabi Saleh’te doğan Ahed’in annesi Neriman, yıllar önce verdiği röportajda kızının cesaretinin tekil bir örnek olmadığını, Nabi Saleh köyündeki genç-yaşlı herkesin hakları için mücadele etmek amacıyla her gün İsrailli askerlere kafa tutmak zorunda kaldığını anlatmıştı. 11 yıl sonra Ahed, İsrail-Gazze savaşının yoğunlaştığı bir dönemde İsrail ordusu tarafından tutuklandı.

Bu, Ahed’in ilk tutuklanışı değil. 2017’de 16 yaşındayken İsrailli yetkililer tarafından bir askeri tokatladığı için gözaltına alınan Ahed’in gözaltı süresi altı kez uzatılmıştı. 12 ayrı suçtan yargılanan Ahed, sekiz ay hapis cezası almış, cezasını çektikten sonra 2018’de köyüne döndüğünde sevenleri tarafından coşkuyla karşılanmıştı.

Ahed Tamimi’nin 2018’de serbest bırakıldığı günden.

Ahed’in tutuklandığı an. Fotoğraf: Itamar Ben Gvir/Facebook

Küçük yaşlardan itibaren Filistin davası için savaşan Ahed, 2017 yılında ayrıca dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrasında çıkan protestolarda silahlı İsrail askerlerine kafa tutan kadınlar arasındaydı da.

İsrail savaşın başından bu yana Gazze’yi bombalamasının yanı sıra Batı Şeria’da 100’den fazla Filistinliyi tutukladı. Ordu sözcülerinden biri Ahed’in de “bölgede şiddeti teşvik ettiği” ve “terör faaliyetleri şüphesiyle tutuklandığını” söyledi. İsrail medyasında Ahed’in Instagram hesabından yaptığı paylaşımlarda “Batı Şeria’daki yerleşimcilerin öldürülmesi çağrısı yaptığı” bilgisi yer aldı. Ancak Neriman söz konusu paylaşımı kızının yapmadığını söyledi. Neriman, “Ahed’in adına açılmış ve onun fotoğrafının bulunduğu onlarca hesap var ve kızımın bu sayfalarla hiçbir bağlantısı yok” dedi.

Ahed’in annesi Neriman, AA’ya yaptığı açıklamada İsrail ordusunun evde arama yaptığını ve aile üyelerinin cep telefonlarına el koyduğunu anlattı. Ahed’in babası Bassem da geçen hafta köye yapılan baskında İsrail ordusu tarafından gözaltına alınmıştı ama şimdi nerede olduğu bilinmiyor.

İsrail ordusunun Ahed’i tutukladıktan sonra Facebook’ta bir fotoğrafını paylaşarak, “Şimdi gülümsemesi nerede?” diye yazdığı öğrenildi. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de Ahed’in tutuklanmasını Facebook üzerinden kutlayarak, “Daha önce İsrail askerlerine saldırmaktan hüküm giymiş ve savaşın patlak vermesinden bu yana sosyal medyada Nazilere sempati ve desteğini ifade eden terörist, ‘insan hakları aktivisti’ Ahed Tamimi Manbi Salih’i tutuklayan İsrail ordusu ve diğer güvenlik güçlerini tebrik ederim. Teröristlere ve terörizmin şakşakçılarına sıfır tolerans! Aynen böyle!” diye yazdı. 

ABD'de işçiler, siyahiler, öğrenciler ve çevreciler Filistin için tek yürek: İsrail'in savaş suçlarını ABD doları besliyorABD’de işçiler, siyahiler, öğrenciler ve çevreciler Filistin için tek yürek: İsrail’in savaş suçlarını ABD doları besliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.