Macaristan Cumhurbaşkanı’ndan kritik açıklama: İsveç’i 32. NATO müttefiki olarak karşılamanın zamanı geldi

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak İsveç'in NATO üyeliğine onay kararının Macar milletvekillerine kalmış bir konu olduğunu söyledi. Novak "İsveç'in üyeliğine tam destek veriyoruz. İsveç'i 32. NATO müttefiki olarak karşılamanın zamanı geldi" dedi.

Dünya 9 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Brüksel’deki NATO karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinden sonra yapılan ortak basın toplantısında İsveç’in NATO üyelik başvurusuna Macaristan’ın ne zaman onay vereceği sorusuna, daha önce “onay veren son ülke olmayacakları”na dair açıklamalarını hatırlatarak, “İsveç’in NATO’ya katılması için katılmamasına göre daha fazla sebep var. İsveç’in üyeliğine tam destek veriyoruz. İsveç’i 32. NATO müttefiki olarak karşılamanın zamanı geldi. Bunu ben de destekliyorum ama bazı milletvekillerinin çekinceleri var. Macaristan’da bu tür kararları meclis verir. Bu Macaristan meclisi üyelerinin vereceği egemen bir karardır” cevabı verdi.

Novak şöyle devam etti:

“Bazı milletvekilleri Macaristan meclisinin işlevinin eleştirilmesi veya Macaristan’da demokrasi eksikliği bulunduğu yolunda İsveç’in sesini yükselttiğini, kendilerini aksi yönde ikna etmek için uğraşmadığını düşünüyor. Ben kendilerinden bunu duyuyorum. Bu kararın gerekliliği konusunda ikna etmek üzere İsveç hükümetinin Macaristan hükümetine veya İsveçli siyasetçilerin Macar siyasetçilere yaklaşıp yaklaşmadığını bilmiyorum. Bu işe yarayabilir.”

Novak, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesine dair düşüncesinin sorulması üzerine de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında hep Ukrayna’nın yanında oldukları mesajını verdiklerini söyledi.

Macar lider “Sizi temin ederim ki Macaristan ile Rusya arasında gerek NATO gerekse Avrupa Birliği gibi müttefiklerimizle olan bağlılığımızı zayıflatacak herhangi bir ilişki olamaz ve olmamalıdır” diye konuştu.

Erdoğan'dan İsveç'in NATO üyeliğine onay, top Meclis'teErdoğan’dan İsveç’in NATO üyeliğine onay, top Meclis’te

‘Macaristan meclisi fazla gecikmeden oylama yapmalı’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Novak ile İsveç’in NATO üyeliğinin sonuçlandırılmasını ele aldıklarını aktararak şöyle dedi:

“Macar hükümeti defalarca İsveç’in üyeliğini onaylayan son NATO müttefiki olmayacağını söylemiştir. Macaristan’ın bu taahhüdünü yerine getireceğine güveniyorum. Macaristan meclisi daha fazla gecikmeden onay için oylama yapmalıdır. İsveç taahhütlerini yerine getirmiştir. Üyeliğinin NATO’yu daha güçlü kılacağını düşünüyoruz. İsveç’i 32. NATO müttefiki olarak karşılamanın zamanı gelmiştir.”

Helsinki’de önemli toplantı

NATO, İsveç'in üyeliği konusunda Türkiye'yi sıkıştırıyorNATO, İsveç’in üyeliği konusunda Türkiye’yi sıkıştırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.