Yıllardır aynı müfettiş tarafından yazılan ‘delilsiz’ trafik cezalarıyla uğraşıyor

Ankara'da Ercan Türkoğlu'na fahri müfettiş tarafından iş yerinin bulunduğu caddede ters yönde aracını park ettiği gerekçesiyle ceza yazıldı. Delil olmadan yazılan ceza mahkemeden döndü, ancak Türkoğlu aynı müfettişin yıllardır kendisine ceza yazdığını söylüyor.

Gündem 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Ankara’da yaşayan 43 yaşındaki veteriner hekim Ercan Türkoğlu’na son üç yıldır üst üste trafik cezaları gelmeye başladı. Cezalar fahri trafik müfettişi tarafından yazılıyordu. 2020 yılının Kasım ve Aralık aylarında ilk kez trafik cezalarıyla karşılaşan Ercan Türkoğlu’nun hukuk mücadelesi de bu andan itibaren başladı. İki yıl önce veteriner hekime iki üç gün aralıkla ceza geldi, cezaların kısa aralıklarla yazılmasından şüphelenen veteriner olayı şöyle anlattı: “İki farklı aracımı aynı yere bıraktım ve yine benzer şekilde ceza yazıldı. Bir hafta sonra diğer aracımı oraya koyduk, bu sefer ona da aynı cezalar geldi. ‘Aksine işaret bulunmadıkça şerit değiştirmeden önce gireceği şeritteki araçların emniyetle geçişini beklemek’ maddesinden ceza yazılmış.” Ercan Türkoğlu araçların genelde söz konusu saatlerde park halinde olduğunu, cezanın yazıldığı saatlerin ve adresin hep aynı olduğunu söyleyip “Bu cezalardan yaklaşık 5-6(sına itiraz ettim ve itirazlarımız kabul oldu” diyor.

Yine aynı müfettişten ceza

Bunlarla birlikte veteriner hekime bir ceza daha yazıldı. Bu cezadaki suçlama ise Kara Yolları Kanunu’nun ‘Tek yönlü yolda ters yönde araç kullanılması ya da ters yönde araç park edilmesi halinde trafik cezası uygulanır’ maddesini ihlal ettiğiydi. Cezayı yazan yine fahri müfettişti ve Ercan Türkoğlu da cezayı yargıya taşıdı. Çünkü ceza tutanağında herhangi bir fotoğraf ve delil yoktu. 4 bin TL’lik cezayı yazan fahri müfettişin daha önceki cezaları yazan kişi olduğunu belirten Türkoğlu cezanın iptalini talep etti.

Mahkeme cezayı kaldırdı

1’nci Sulh Ceza Hakimliği de idari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiilinin bu fiilin işlendiğini ispata yarayacak bütün deliller ile fiilin işlendiği yer ve zaman gösterilerek açıklanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Hakimlik aksi halde kamu otoriteleri tarafından tek taraflı gıyaben veyahut vicahen tutulan tutanakların, alınan kararların hukuka uygunluk karinesinden yararlanabilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Hakimlik kararında fahri trafik müfettişlerinin eylemden haberdar oldukları andan itibaren Türkçe gramer ve mantık kurallarına uygun olarak eylemi tutanak altına alması ve imkan elverdiği ölçüde elektronik cihazlarla kayıt yapması gerektiğine işaret ederek, itiraza konu trafik idari yaptırım karar tutanağının hukuka aykırı düzenlendiğini belirtti ve idari para cezasının kaldırılmasına karar verdi.

Gelire göre cezanın sonucu: Hız sınırını aşan adama 121 bin euro trafik cezasıGelire göre cezanın sonucu: Hız sınırını aşan adama 121 bin euro trafik cezası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.