Sanayi üretimi 3 aydır düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azaldı. Böylece sanayideki daralma 3’üncü ayına girdi.

Ekonomi 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Eylül ayında imalat sanayi sektörü endeksi aynı kaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,0 azaldı.

Temmuzdan bu yana negatif bölgeye geçen sanayi üretimi  “mayınlı tarla”daki yolculuğunu eylül ayında da sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eylül ayı sanayi üretim endeksi verilerine göre sanayi üretimi mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azaldı. Böylece temmuz ayında sanayi üretiminde başlayan düşüş 3’üncü ayına girdi. Üretim, yıllık bazda ise yüzde 4 artış kaydetti.

Sanayi üretimi patinaj yapıyorSanayi üretimi patinaj yapıyor

Madencilik ve taş ocakçılığı büyüdü

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,4 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi aynı kaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,0 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri yıllık bazda incelendiğinde, eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,2 artış gösterdi.

Sanayi ve KOBİ’lere gece yarısı kötü haber: Doğalgaza yüzde 20 zam, elektriğin de eli kulağında…Sanayi ve KOBİ’lere gece yarısı kötü haber: Doğalgaza yüzde 20 zam, elektriğin de eli kulağında…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.