Dünya’nın dört bir yanında Filistin’e destek gösterileri

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sonlandırmasını ve ateşkes ilan edilmesini isteyen binlerce kişi dünyanın dört bir yanında sokaklara döküldü.

Dünya 12 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sonlandırmasını ve ateşkes ilan edilmesini isteyen binlerce kişi dünyanın dört bir yanında sokaklara döküldü.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 36. gün geride kalırken büyük bir kısmı kadın ve çocuklardan oluşan 11 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti.

Saldırılar tüm ateşkes çağrılarına rağmen devam ederken binlerce kişi dünyanın dört bir yanında sokaklara dökülerek Filistin’e destek gösterilerine katılım gösterdi.

Gösterilerden en çok ses getirenlerinde biri İsrail’in başkenti Tel Aviv’de düzenlendi. Tel Aviv’de önceki haftalarda olduğu gibi Savunma Bakanlığı binası yakınında toplanan bir grup İsrailli, Gazze’de ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin aileleri, Tel Aviv’de her hafta yakınlarının bir an önce eve dönmesi için gösteri yaparken, bir grup İsrailli de ateşkes çağrısı yapıp Gazze’deki savaşa karşı çıkan gösteriler düzenliyor.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında esir takası da yapılmasını isteyen savaş karşıtı göstericiler, İngilizce ve İbranice, “Bir an önce ateşkes”, “Hemen şimdi esir takası” ve “Savaşın kazananı olmaz”, “Hastaneleri bombalamak, suyu kesmek, aç bırakmak, çocukları katletmek: bunlar kendini savunma hakkı değildir” yazılı pankartlar taşıdı.

Göstericiler, Gazze’de ateşkes ilan edilmesi ve esir takası yapılması yönündeki taleplerini dile getiren sloganlar da attı.

Cenevre

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için kentteki Parc Des Cropettes Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, buradan BM Cenevre Ofisi’nin önüne yürüdü.

Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, “Gazze’ye yönelik soykırımın önlenmesi” çağrısında bulundu.

İngilizce, Fransızca ve Arapça olarak Filistin’e destek sloganları atan eylemciler, “Gazze’de ateşkes sağlanması” yönünde çağrı yaptı.

Filistinli bebekleri simgeleyen “maket bebek cesetleri” taşıyan göstericiler, İsrail’in bebekleri hedef almasına bu şekilde tepki gösterdi.

Soyadını vermek istemeyen Sam isimli gösterici, yaptığı açıklamada, “Biz, Filistin’in özgür olmasını istediğimiz için gösteriye katıldık. İsrail’in 56 yıldır işgali sürüyor. Filistinliler özgür olmak istiyor. Herkes için barış istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Viyana

Avusturya’nın başkenti Viyana’da binlerce gösterici, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının durması için yürüyüş düzenledi.

Başkentin en işlek caddelerinden Mariahilfer Strasse’de toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra “Gazze’de soykırıma hayır”, “Özgür Filistin”, “Hemen Ateşkes”, “Katil Netanyahu” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşe katılan Avusturyalı aktivist İrina Vana, uzun yıllardır Filistin’de herkes için eşit hakların sağlanması ve kolonyal yaklaşımın sonlandırılması için mücadele yürüttüğünü, bugün de Gazze’deki saldırılara tepki göstermek amacıyla gösteriye katıldığını söyledi.

Vana, Gazze’de yaşananlara duyarsız kalınmasını anlamlandıramadığını vurgulayarak “Orada (Gazze’de) yaşananları görmek ürkütücü, Filistinlilerin insan haklarının sistemli bir şekilde hiçe sayılmasını ve göz ardı edilmesini görmek çok korkunç” dedi.

Filistin yanlısı gösterilerin önemine işaret eden Vana, “Gazze Şeridi’ne yönelik hemen bir ateşkes sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması için bugün bu gösteriyi düzenliyoruz” ifadesini kullandı.

Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce kişi, Gazze’deki Filistinlilere yönelik saldırıları protesto etti.

“Küresel Güney Birleşik Kolektifi” adlı inisiyatif tarafından “İnsan Haklarını Sömürgecilikten Kurtarın” temasıyla düzenlenen yürüyüşe binlerce protestocu katıldı.

İsrail’in Gazze saldırılarını protesto eden göstericiler, “Yaşasın Filistin”, “İsrail bombalıyor, Almanya finanse ediyor”, “Filistin’e özgürlük” şeklinde sloganlar attı.

Göstericiler, “Gazze’ye abluka kaldırılsın”, “Gazze’deki soykırımı durdurun”, “Ateşkes hem de hemen”, “Çalınmış bir toprakta barış olmaz” yazan döviz ve pankartlarla Filistin bayrakları taşıdı.

Alman hükümetine çağrıda bulunulan gösteride, İsrail’in Gazze saldırılarını durdurması için çaba sarf edilmesi istenirken polis, bazı pankartların yasak olması nedeniyle açılmasına izin vermedi.

Paris

Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan gösteriye aralarında Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot gibi muhalif milletvekilleri de katıldı.

İsrail’in Gazze‘ye yönelik saldırılarının sona ermesini ve derhal ateşkes sağlanmasını isteyen göstericiler, “Hepimiz Filistinliyiz”, “Katil İsrail, Macron (Fransa Cumhurbaşkanı) suç ortağı” sloganları attı.

Başlarına Filistin kefiyesini takan göstericiler, ellerinde “Gazze ve Batı Şeria’da katliamı durdurun”, “Soykırımı durdurun” ve “Ateşkes” yazılı dövizlerin yanı sıra Filistin bayrakları taşıdı.

Gösteride konvoydaki bir kamyonun üzerinde, Gazze’de hayatını kaybedenlerin resimleri ve enkaza dönüşen kentin fotoğrafları asıldı.

Göstericiler soğuk havaya aldırmadan Nation Meydanı‘na kadar yürüdü.

Ülkenin Lyon ve Lille kentlerinde de Filistin destekçileri, bölgede çatışmalara son verilmesi talebiyle gösteriler düzenledi.

Sidney

ABC News’in haberine göre, Avustralya’nın başkenti Sidney’de İsrail lojistik şirketi ZIM’e ait geminin Botany Limanı’na yanaşacağını öğrenen yüzlerce kişi, protesto gösterisi düzenledi.

Ellerinde Filistin bayraklarıyla göstericiler, gemiyi limanda görmek istemediklerini belirtir sloganlar attı.

Kargo gemisi, protesto gösterisi nedeniyle planlanan saatte limana yanaşamazken Sidney Filistin Özgürlük Hareketi ve çok sayıdaki oluşumun organize ettiği bu protestonun, gemiye karşı kampanyaların ilk adımı olduğu ifade edildi.

Filistin destekçisi göstericilerden Paddy Gibson, ülke ve dünya kamuoyuna “(İsrailliler) Dünyanın her limanındalar, bu da onlarla dünyanın her limanında savaşabileceğimiz ve onlara diz çöktürebileceğimiz anlamına geliyor. Onlara acıdıkları yerden ekonomik olarak vurmaya başlayın” çağrısında bulundu.

Lyonda aşırı sağcılar Filistin temalı konferansı basarak 3 kişiyi hafif yaraladı

Le Progres gazetesinin haberine göre, Lyon’da Palestine 69 Topluluğu, Filistin’le ilgili konferans düzenledi.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı konferans alanına, 40 ila 60 kişiden oluşan ve ellerinde sopa ile havai fişek bulunan yüzleri maskeli aşırı sağcı grup baskın yaptı.

Konferans alanına girmeye çalışan grubu engellemek isteyen katılımcılar, salonunun kapısının önüne sandalye ve masalarla barikat kurdu.

Aşırı sağcı grup, konferans alanının girişine havai fişekler fırlattı.

Saldırganlar, polis ekipleri olay yerine gelmeden kaçtı.

3 kişinin hafif yaralandığı olayda, 1 aşırı sağcı gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı iptalini istemişti, Londra'da yüzbinler Filistin için yürüdüİçişleri Bakanı iptalini istemişti, Londra’da yüzbinler Filistin için yürüdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.