Filistin’e destek veren Artforum’un yöneticisi David Velasco kovuldu

İsrail'in Gazze saldırısı 22. günü geride bırakırken yaşanan insanlık dramına tepkiler de devam ediyor. Dünyanın önde gelen sanat platformu Artforum'un yayın yönetmeni David Velasco Filistin'de yaşanan drama tepki gösterdiği açık mektubu sonrası işinden kovuldu.

Kültür Sanat 29 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

David Velasco Gazze’deki insanlık dramına tepki amacıyla hazırlanan, binlerce sanatçının imzaladığı Filistin’e destek bildirisini Artforum’da yayınladığı için işinden oldu. Artforum yönetimi Gazze için ateşkes çağrısı yapan bildirinin yayınlanmasından sonra editoryal standartlarına uymadığını iddia ettiği üst düzey editörü Velasco’nun işine son verdi.

Filistin’e destek işinden etti

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de pek çok sanat yayın organı ateşkes çağrısı içeren mektubun yayınlanmasıyla ilgili herhangi bir tepkiyle karşılaşmazken Artforum’un bu tutumu dikkat çekti. Filistin’e yönelik destek mektubuna David Velasco’nun yanı sıra Artforum çalışanları da  imza atmıştı. Yayın yönetmeni Velasco’yu işinden eden bildiri sonrası Artforum’a tepki büyük.

Artforum’da da yayınlanan mektupta “Filistinlilerin özgürlüğünü destekliyor ve tüm sivillerin öldürülmesine ve zarar görmesine son verilmesi, derhal ateşkes sağlanması, Gazze’ye insani yardımın girmesi ve yönetim organlarımızın ağır insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarındaki suç ortaklığına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz” deniyor.

İşten çıkarma kararını savunan site yöneticileri Danielle McConnell ve Kate Koza “19 Ekim Perşembe günü Filistin’de yaşanan krizle ilgili bir açık mektup Artforum web sitesinde ve sosyal platformlarında bizim ya da editör ekibinin gerekli kıdemli üyelerinin önceden bilgisi olmaksızın paylaşıldı. Bu durum Artforum’un editoryal süreciyle uyumlu değildir. Editoryal ekibin uygun üyelerine danışılmış olsaydı mektup bağlamıyla birlikte haber olarak sunulacaktı” dedi.

Siyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters'dan Ortadoğu Barış PlanıSiyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters’dan Ortadoğu Barış Planı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.