İsrail ordusu: Yedi askerimiz Lübnan’dan açılan top ateşiyle yaralandı

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından İsrail-Lübnan sınır hattındaki gerilim sürerken İsrail ordusu, Lübnan’dan ülkenin kuzey bölgelerine son bir saatte 15 roket fırlatıldığını, havan topu ile düzenlenen saldırılar sonucu da 7 askerin yaralandığını duyurdu.

Dünya 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail, ateşkes çağrılarına rağmen Gazze Şeridi’ni yoğun bombardımana tutmaya devam ederken Lübnan sınırında gerilim gittikçe tırmanıyor.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, son bir saatte Lübnan’dan İsrail’e doğru fırlatılan yaklaşık 15 füze tespit edildiği, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafından imha ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, daha erken saatlerde, İsrail topraklarına havan topu atılarak düzenlenen saldırılar sonucu 7 askerin hafif yaralandığı bildirildi.

İsrail güçlerinin, Lübnan içinden saldırıların düzenlendiği bölgeleri top atışlarıyla hedef aldığı aktarıldı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 72 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Filistin hükümeti: Gazze’de yakıt sıkıntısı nedeniyle iletişim hizmetleri duracak

Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, İsrail’in abluka ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde yakıt sıkıntısı nedeniyle 16 Kasım Perşembe günü itibarıyla iletişim hizmetlerinin duracağını bildirdi.

Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İshak Sedr, Filistin topraklarında faaliyet gösteren iletişim şirketlerinin yetkilileriyle basın toplantısı düzenledi.

Gazze Şeridi’nde akaryakıt sıkıntısı sebebiyle perşembe gününden itibaren iletişim hizmetlerinin tümüyle duracağını aktaran Sedr, şunları söyledi:

“Devam eden savaşta iletişim hatlarının yüzde 65’i zarar gördü. Geriye kalan hatlar üzerinden şu ana kadar iletişim hizmeti sağlanıyor ancak bu da perşembe günü itibarıyla duracak.”

Filistin Telekomünikasyon Şirketi Jawwal İcra Müdürü Abdulmecid Mulhim de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki iletişim şirketlerine ait baz istasyonları ve hizmetlerini birkaç enerji kaynağı üzerinden sürdürdüklerini ifade etti.

Gazze’de faaliyet gösteren elektrik şirketini birinci enerji kaynağı olarak anlatan Mulhim, bunun durması halinde güneş enerjisinden elektrik alındığını kaydetti.

Güneş enerjisinin de hizmet dışı kalması durumunda ise normal bir jeneratör çalıştırılarak elektrik elde edildiğini söyleyen Mulhim, bunun da olmadığı durumlarda da enerji depolama bataryalarının devreye girebileceğini aktardı.

Mulhim, “Çarşamba günü itibarıyla da Gazze’deki iletişim şirketlerine ait enerji depolama bataryalarının devreye girmesini öngörüyoruz. Söz konusu bataryalar da 24 saat enerji kapasitelidir” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’dan savaş sonrası ‘Gazze’nin idaresi Filistin yönetimine verilmeyecek’ iması

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD merkezli CNN televizyonuna verdiği röportajda, İsrail’in Gazze’deki saldırıları sonrası planlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Netanyahu, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaş sonrası planına ilişkin İsrail’in önceliğinin “Hamas’ı yok etmek” olduğunu belirterek, buna ulaşıldıktan sonra “terörizmin yeniden canlanmasını önlemek” için bölgede baskın bir İsrail ordusu etkisinin olması gerektiğini söyledi.

Bir sivil otoritenin Gazze’de “askerden arındırma” ve “radikallikten arındırma” konularında işbirliği yapması gerektiğini belirten Netanyahu, “Filistin yönetiminin maalesef her iki konuda da başarısız olduğunu söylemeliyim” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, “aynı çıkmaza yeniden düşmemek için yeniden yapılandırılmış bir sivil otoritenin devreye sokulacağını” dile getirdi.

ABD’den Netanyahu’ya mesaj

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CBS News televizyon kanalının “Face the Nation” programında yaptığı değerlendirmede “Gelecekteki yönetimlerinin nasıl olacağına karar vermek sonunda Filistinlilere bağlı olacaktır ya da olmalıdır. Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin yeniden birleştirilmesi de bu kapsama dahil edilmelidir” demişti.

İsrail Cumhurbaşkanı hastane saldırılarını yalanladı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail’in Gazze’nin en büyük hastanesini vurduğu iddiasını yalanladı.

Şifa Hastanesi çalışanlarından gelen raporlar, binlerce Filistinli hastayı barındıran tesisin elektriğinin tükendiğini gösteriyor ancak Herzog hastanede “her şeyin çalışır durumda” olduğunu öne sürdü.

‘Öldürülen Hamas militanının üzerinden ‘Kavgam’ kitabı çıktı’ iddiası

BBC’den Laura Kuenssberg’e konuşan Herzog, Gazze’nin kuzeyinde öldürülen bir Hamas militanının üzerinde Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’in Kavgam “(Mein Kampf)” kitabının bir kopyasının bulunduğunu iddia etti.

Herzog, Kitabın Arapçaya çevrilmiş bir kopyasının birkaç gün önce “Hamas’ın askeri operasyon üssüne dönüştürülen” bir evde bulunduğunu öne sürdü.

İsrail Cumhurbaşkanı kitabın Gazze’de bulunmasının, Hamas bünyesindeki bazı kişilerin “Hitler’in Yahudi nefreti içeren ideolojisini benimsediğinin” bir kanıtı olduğunu iddia etti.

Nasrallah: İsrail'e karşı ilk kez Burkan ve Katyuşa füzeleri kullanmaya başladıkNasrallah: İsrail’e karşı ilk kez Burkan ve Katyuşa füzeleri kullanmaya başladık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.