Premier Lig’den Everton 10 puan silme cezası

Premier Lig yönetimi, ligin sürdürülebilirlik ve karlılık kurallarını ihlal eden Everton'a 10 puan silme cezası verdi. Merseyside ekibi 14 puandan 4 puana düştü ve averajla 19. sıraya geriledi.

Spor 18 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Premier Lig yönetimi Everton'ın 10 puanını sildi.

Premier Lig ekiplerinden Everton’ın sürdürülebilirlik ve karlılık politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle 10 puanı silindi. Kulüp 2021-22 sezonuna ilişkin iddilar nedeniyle mart ayında bağımsız bir komisyona sevk edilmiş ve konuyla alakalı olarak geçen ay bir duruşma yapılmıştı. Takıma transfer yasağı gelmesi de gündemdeydi ancak Premier Lig yönetimi 10 puan silme cezası verdi. Sean Dyche’ın ekibi 14 puandayken 4 puanla 19. sıraya geriledi. Everton, yalnızca son sıradaki Burnley’nin averajla önünde yer alıyor.

Premier Lig’den yapılan açıklamaya göre “Geçen ay gerçekleşen 5 günlük duruşmaların ve tanıkların dinlenmesinin ardından takımın belirli periyotta 105 milyon sterlin olan zarar etme sınırını aşarak 124.5 milyon sterlin zarar ettiği saptanmıştır” denildi. Bu limit aşımının cezası 10 puan silme olarak Everton’a geri döndü.

Everton Kulübü söz konusu karardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını ve itiraz edeceklerini belirtti. Everton gibi benzer suçlamalarla karşı karşıya kalan bir diğer ekip Manchester City olmuştu. Transfere ciddi paralar harcayan City’nin adı 100 farklı dosyanın içinde geçiyordu ve geçen sezon ortaya atılan iddialar Manchester ekibinin de ceza alacağı yönündeydi. Ancak gelen son haberler City ile alakalı davaların daha uzun süreceği şeklindeydi. Ancak rakip takım taraftarları Everton’a gelen cezanın ardından son 5 sezonun 4’ünü şampiyon bitiren takımla alakalı daha ağır cezaların verilmesini bekliyor.

Sosyal meydada bu ve benzeri birçok görsel paylaşıldı.

Everton bu duruma nasıl geldi?

2016 yılında İran asıllı ABD’li girişimci Farhad Moshiri tarafından satın alınan Merseyside ekibi getirisi olmayan transferler yaptı. Sırasıyla Ronald Koeman, Rafael Benitez ve Frank Lampard menajerliğinde büyük harcamalar yapan takım Covid 19 etkisiyle de bu transferlere harcanan parayı maç günü geliri olarak geri kazanamadı. Oyuncu satışlarında da beklediği geliri sağlayamayan takım, küme düşmekten zar zor kurtulup sportif anlamda beklediği başarıları kazanamadığı sezonların ardından maddi anlamda dara düştü. Mart 2022’de kulüp 120.9 milyon sterlin zarar açıklayınca benzer durumdaki rakipleri Leeds United ve Burnley’nin takım CEO’ları takımın dengesiz ekonomik durumu hakkında lig yönetimine itirazda bulundular. Bu itirazlar üstüne başlatılan araştırma sona erdi. Everton’ın 10 puanı silindi.

Manchester United’dan sakatlık açıklaması: Eriksen, Hojlund…Manchester United’dan sakatlık açıklaması: Eriksen, Hojlund…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.