Genç Türkler Berlin’i fethetti, Türkiye Almanya’yı 3-2 yendi

Vincenzo Montella yönetiminde ilk iki maçını kazanan Türkiye, hazırlık maçında Almanya'yı Berlin'de 3-2 yendi. Goller 24 yaşındaki Ferdi Kadıoğlu, Yusuf Sarı ile 18 yaşındaki Kenan Yıldız'dan geldi.

Spor 19 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Kenan Yıldız A Milli Takım'da ilk golünü Almanya'ya attı.

Biribiriyle büyük tarihsel bağları olan Türkiye ile Almanya ilk maçını 17 Haziran 1951’de yaptı. Turgay Şeren’in ‘Berlin Panteri’ lakabını aldığı maçı kazanan 2-1’lik skorla Türkiye kazandı. İki ülke aradan sürede çok maç yaptı. Ancak Türkiye, o tarihten sonra 72 yıl sonra ilk kez Berlin deplasmanından yüzü gülerek ayrıldı.

Alman Milli Takımı formasıyla 72. kez sahaya çıkan ve kaptanlık bandını taşıyan Türk kökenli futbolcu 33 yaşındaki İlkay Gündoğan ilk kez Türk Milli Takımı’na karşı forma giydi. Yine Almanya doğumlu Kaan Ayhan da Türkiye’nin kaptanlığını yapması ilginç bir durum olarak karşımıza çıktı.

Türkiye, Berlin’de ev sahibi gibiydi.

Berlin Olimpiyat Stadı’nda oynanan karşılaşmaya futbolseverler yoğun ilgi gösterirken tribünlerin büyük bölümü doldu. Türkiye dışında en yoğun Türk nüfusunun yaşadığı Berlin’de Türk sporseverler de yoğun ilgi gösterdi.

Futbol aşkıyla ikinci maç

Almanya-Türkiye karşılaşmasında 2024 Avrupa Şampiyonası’nın resmi futbol topu ‘Fussballliebe’ (Futbol aşkı) kullanıldı. İtalya ile Kuzey Euro 2024 grup eleme karşılaşmasından sonra ‘futbol aşkı’ ikinci kez sahaya çıktı.

Galler liderlik denkleminden çıktı, Hırvatistan avantajı kaptıGaller liderlik denkleminden çıktı, Hırvatistan avantajı kaptı

Kadrodan sekiz oyuncu değişti

Göreve Hırvatistan ve Letonya’yı yenerek başlayan İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella, Euro 2024 elemelerinde grup liderliği için büyük önem taşıyan Galler maçını düşünerek takımda önemli değişikliklere gitti. Son oynanan Letonya maçında ilk 11’de yer bulan Abdulkerim Bardakçı, Ferdi Kadıoğlu ve İsmail Yüksek dışında hiçbir futbolcu Almanya maçında ilk 11’de görev almadı. Altay Bayındır, Zeki Çelik, Ozan Kabak, Emre Akbaba, Kaan Ayhan, Yusuf Yazıcı, İrfan Can Kahveci, Kenan Yıldız ilk 11’deki yeni isimlerdi.

Almanya golle başladı

Maça iyi başlayan Almanya oldu. 5. dakikada Henrichs, attığı harika pasla ceza sahasının sağ çaprazında Sane’yi topla buluşturdu. Sane’nin altı pasa içine gönderdiği topa Kai Havertz düzgün bir vuruşla filelere gönderdi. 7’de Alman Milli Takımı yine sağ kanattan yüklendi. Sane’nin ceza sahasına girdikten sonra yerden çıkardığı top kaleci Altay’a kaldı. 16’da Kimmich’in derinlemesine güzel pasında Sane kaleci Altay Bayındır ile karşı karşıya kaldı. Onun vuruşunda top direği sıyırarak dışarı gitti.

Ferdi Kadıoğlu gol, Abdülkerim Bardakcı asist siftahı yaptı

Sane’nin kaçırdığı pozisyondan sonra Türkiye önce oyunu dengeledi sonrü üstünlüğü ele aldı. 32’de sağ çaprazda topu kazanan İrfan Can Kahveci pasını uygun duruma bulunan Yusuf Yazıya aktardı. Yusuf’un şutuna savunma müdahale etti. 38’de Türkiye beraberliği yakaladı. Abdülkerim Bardakçı’nın savunma arkasına attığı pasa hareketlenen Ferdi Kadıoğlu harika bir kontrol yaptıktan sonra sert bir vuruşla Almanya kalecisi Trapp’ı mağlup etti. Bu Ferdi kadıoğlu’nun A Milli Takım’da attığı ilk gol olarak kayıtlara geçti. Abdülkerim Bardakcı da A Milli Takım’da ilk asistini yaptı.

Berlin'de 'Yıldız'lı bir geceBerlin’de ‘Yıldız’lı bir gece

İlkay Gündoğan, Emre Akbaba’yı sakatladı

Milli Takım’da karşılaşmaya ilk 11’de başlayan Emre Akbaba, 34. dakikada sakatlandı. İlkay Gündoğan ile yaşadığı temas sonrası dizinden sakatlık geçiren Akbaba maça devam edemedi. Emre Akbaba yerine ise Abdülkadir Ömür oyuna dahil oldu.

18 yaşındaki Kenan Yıldız’dan harika gol

Golün verdiği moralle A Milli Takım daha coşkulu oynamaya başladı. 45+2’de Türkiye öne geçti. Kaan Ayhan’ın ceza sahasına gönderdiği top bir anda Kenan Yıldız’ın önünde kaldı. 18 yaşındaki futbolcu çarprazda olmasına rağmen topu iki direğin birleştiği yere göndererek harika bir gole imza attı. İlk yarı bu golle Türkiye’nin 2-1 üstünlüğüyle bitti.

Niclas Füllkrug eşitliği getirdi

İkinci yarıya iyi başlayan aynı ilk 45 dakikadaki gibi Almanya oldu. 48’de İsmail Yüksek’in yerine oyuna giren Salih Özcan’ın rakip ceza alanı önünde kaptırdığı topta hızlı çıkan Almanlar topu forvetleri Niclas Füllkrug’a iletti. Ozan Kabak’tan sıyrılan futbolcu yerden düzgün bir vuruşla kaleci Altay Bayındır’ı avladı.

Salih Özcan direğe takıldı

Golden sonra milliler kendine geldi. 52’de İlkay Gündoğan’dan topu kazanan Abdulkadir Ömür pasını sağ kanattaki İrfan Can Kahveci’ye aktardı. İrfan Can ise orta alandaki Salih Özcan’ı gördü. Salih’in ceza sahasına yaklaştıktan sonra yaptığı sert vuruşta top yan direkten auta gitti.

VAR’dan penaltı, Yusuf Sarı’dan ilk gol

70’de Yusuf Sarı’nın kullandığı serbest vuruşta topu arka direğe ortaladı. Abdülkerim Bardakci’nin içeri çevirdiği top Havertz’in eline çarptı. Oyunu devam ettiren hakem Bartosz Frankowski, gelen uyarının ardından VAR’a gitti. Polonyalı hakem pozisyonu izledikten sonra penaltı noktasını gösterdi. 71’de penaltı vuruşunda topun başına geçen 24 yaşındaki Yusuf Sarı, meşin yuvarlağı kaleci Trapp’ın müdahalesine rağmen ağlarla buluşturdu.

74’te Almanya beraberlik golüne yaklaştı. Kaleci Alkay Bayındır karşı karşıya kaldığı pozisyonda Brant’ın vuruşunu çelmeyi başardı. 82’de Kerem Aktürkoğlu’nun pasıyla ceza alanıa giren Barış Alper Yılmaz’ın vuruşunda bu kez Alman kaleci Trapp başarılıydı. 86’da gelişen Almanya atağında yerden çevrilen topa Gnabry müdahale etmekte geç kalınca Türkiye kalesi mutlak bir golden kurtuldu.  Maç 3-2 Türkiye’nin üstünlüğüyle biterken futbolcular, Almanya topraklarında 72 yıl sonra kazanmanın sevincini yaşadı.

İtalyan çalıştırıcı Montella, takım ruhunun önemine değindi.

Montella: Milliyetçi ruhu görmek çok gururlandırıcı

Türkiye Teknik Direktörü Vincenzo Montella, “Karşılaşma sonrası yaptığı açıklamada Böyle bir galibiyet aldığımız için gurur duyuyorum. 72 yıldır Almanya’da, 18 yıldır da Almanya’ya karşı kazanamıyorduk. Kazandığımız için gururluyum. İnanılmaz güzel bir sonuç aldık. Sanki kendi evimizde gibi oynadık. Biz şu anda kafamız bir dahaki maça olacak. Gruptan birinci çıkmak istiyoruz. Taraftarımız için de çok mutluyum” dedi. Montella, futbolcuların motivasyonları hakkında şöyle konuştu: ”Futbolcuların ruhlarına dokunabilmek çok önemli. Teknik ve taktik anlamında her şeyi bilen futbolculara sahibiz. Fark yaratan detay takım ruhu. Bizim çocuklar kötü giden anlarda bile ruhlarıyla kendilerini öne çıkarabiliyorlar. Milliyetçi ruhlarını yansıtabiliyorlar. Ben de gurur duyuyorum. Takımın seviyesini belirleyen o ruhtur. Gelişime açık futbolcu grubuna sahibiz. Takım ruhunu sahaya yansıtmalarından dolayı mutluyum.”

Tarihte böylesi görülmedi... Yenilerek Euro 2024 şansını sürdürdüler!Tarihte böylesi görülmedi… Yenilerek Euro 2024 şansını sürdürdüler!

Ferdi Kadıoğlu: Türkiye asla pes etmez

Milli formayla ilk golünü atan Ferdi Kadıoğlu, “Pozisyonda 1-0 gerideydik. 1-1 oldu. Türkiye asla pes etmez. O pozisyonda kontrol ettiğimde mükemmel şekilde top önüme düştü. Gol attığım için mutluyum. Biz sonuna kadar ne kadar gidebilirsek gitmek istiyoruz. Türk halkının önünde onları gururlandırdık. Grubu birinci bitirmek istiyoruz. Üç gün sonra bir maçımız var ve hemen ona hazırlanacağız” dedi.
Karşılaşmaya kaptan olarak çıkan Kaan Ayhan ise şunları söyledi: ”Çok önemli bir akşam geçirdik. Kaptan olarak bugün tarih yazdık. Arkadaşlarımı tebrik ediyorum. En başta bu atmosferi yaratan seyircimize teşekkür ederim. Galibiyeti de aldık daha mutluyuz. Kolay bir dönem geçirmedim. Toparladığımı düşünüyorum. Hak ederek milli takıma döndüm. Kenan’ı da ön plana koymak gerek. Genç kardeşimiz iyi oynadı. Bugün çok şükür başardık. İnşallah bunun devamı gelir.”

Altay Bayındır başarılı bir maç çıkardı.

Altay Bayındır galibiyeti Turgay Şeren’e adadı

Kaleci Altay Bayındır, galibiyeti efsane kaleci Turgay Şeren’e adadı. Bayındır, “Benden bu galibiyet Berlin Panteri’ne (Turgay Şeren) armağan olsun. 72 yıl sonra benim de burada iyi performans sergilemiş olmam benim için büyük gurur. Bizim için güzel bir galibiyet oldu. 72 yıl sonra burada galip gelmek güzel bir his” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.