ING: Merkez Bankası faizi 250 baz puan artıracak

Hollanda merkezli ING Bank ekonomistleri, Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısında faiz artırımlarında hız keserek 250 baz puan artırıma gideceği öngörüsünde bulundu. Bankaya göre yıl sonunda faiz yüzde 40'a yükselecek.

Ekonomi 20 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ING'ye göre, Hafize Gaye Erkan yönetimindeki Merkez Bankası, önümüzdeki 2 PPK toplantısında 250'şer baz puan artırıp yılı yüzde 40 faizle kapatacak.

Yeni haftanın en önemli gündemi, perşembe günü toplanacak olan Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararı olacak. Piyasada faiz artırımına yönelik beklenti oluşurken, uluslararası kuruluşlardan da tahminler gelmeye başladı.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın 14 Kasım’da yayınladığı raporla TCMB’nin bu yıl 500 baz puan daha faiz artıracağını açıklamasının ardından, Hollandalı ING Bank’ın ekonomistleri yayınladıkları gelişmekte olan ülkeler raporunda Merkez Bankası’nın 250 baz puan faiz artırımıyla hız keseceğini tahmin etti. Ekonomistlerin analizinde şöyle denildi:

“Ekim ayında açıklanan son enflasyon verisi ana eğilimin sadece çekirdek enflasyonda değil manşet enflasyonda da iyileşmeye başladığını gösterdi. Bu doğrultuda, bankanın bu ayki PPK’da politika faizini yüzde 37,5’e çekerek 250 baz puanlık daha yavaş bir artırımı değerlendirmesini bekliyoruz. Ancak ağustos ayından bu yana güçlü sıkılaştırma hamleleri göz önüne alındığında (faiz için) riskler yukarı yönlü.

Merkez'in anketinde beklentiler düzelmeye başladıMerkez’in anketinde beklentiler düzelmeye başladı

‘Yüzde 40 faizde duracak’

ING ekonomistleri TCMB’nin 250 baz puanlık iki artış yaptıktan sonra yüzde 40 faiz oranında duracağını tahmin etti. Raporda, “Politika faizinin kasım ve aralık aylarında 250 baz puanlık iki artışla birlikte yukarı yönlü risklerle birlikte yüzde 40 olmasını bekliyoruz” ifadeleri yer aldı. Raporda ayrıca Türk Lirası’ndaki değer kaybının 2024’te sürmesinin muhtemel olduğu belirtildi.

Merkez Bankası, ekim ayında gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizini 500 baz puan artırılarak yüzde 35’e çıkarmıştı.

Goldman Sachs Merkez’den bu yıl 500 puanlık faiz artışı bekliyorGoldman Sachs Merkez’den bu yıl 500 puanlık faiz artışı bekliyor

 

Faizi yüzde 35'e çıkaran Merkez'e övgü yağdıFaizi yüzde 35’e çıkaran Merkez’e övgü yağdı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.