İsrail ordusu: ‘Şifa Hastanesi altında tünel bulduk’

Altı gündür Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni basan İsrail ordusu hastane yakınlarında 55 metre uzunluğunda tünel bulduğunu açıkladı. Hastanede yaşananları anlatan doktorlar ise askerlerin ''merhametsizce'' davrandığını söyledi.

Dünya 20 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) altı gündür Gazze’nin en büyüğü olan Şifa Hastanesi’nin içinde devriye atıyor. IDF son olarak hastanenin altında 55 metre uzunluğunda ve 10 metre derinliğinde bir tünel bulduğunu açıkladı.

IDF sosyal medya platformu X üzerinden yapılan bir paylaşımda ”Tünelin girişinde Hamas’ın İsrail güçlerinin girişini engellemek amacıyla patlamaya dayanıklı kapı ve ateş deliği gibi çeşitli savunma mekanizmaları bulunuyor. Haftalardır dünyaya Hamas’ın Gazze halkını ve Şifa Hastanesi hastalarını alaycı şekilde canlı kalkan olarak kullandığını anlatıyoruz. İşte daha fazla kanıt” dedi. IDF sözcüsü Daniel Hagari askerlerin başka tünel girişleri bulmak için bölgedeki evleri aradığını ekledi.

‘Hastalar sorguya çekiliyor’

Şifa Hastanesi’nde estetik cerrahı olan Ahmed El Mokhallalati X üzerinden yaptığı paylaşımda hastane içinde yaşananları anlattı. İsrailli askerlerin operasyon odalarına girip aramalar yaptığını söyleyen Mokhallalati ”İsrail işgal güçleri bugün El Şifa Hastanesi cerrahi bölümüne saldırdı ve içeride beş saatten fazla kaldı. Sağlık personeli ve hastalar aşağılama amaçlı yersiz bir soruşturmaya maruz kaldı. Bir hasta tutuklandı” dedi.

Çarşamba günü gerçekleşen hastane baskınından beri hem doktorlar hem de hastalar zorla tahliye ediliyor. Baskın sırasında yaşananlara bizzat şahit olan bir doktor İsrail askerlerinin Şifa Hastanesi’nde insanlara çok kötü davrandığını, hastaneden çıkmaları için hastaların üzerine sıcak hava püskürttüğünü, bazı hastane odalarını patlayıcılarla tahrip ettiğini söyledi.

Doktorlar İsrail askerlerinin sağlık ekiplerine, hastalara hatta çocuklara “merhametsizce” davrandığını anlattı.

‘Rehineler Şifa Hastanesi’nde tutuluyor’

İsrail ordusu Hamas’ın 7 Ekim’de esir aldığı bazı kişilerin Şifa Hastanesi’ne getirilmesine ve hastane yakınındaki tünele ait olduğunu iddia ettiği görüntüler paylaştı.

İsrail ordusu Gazze Şeridi kuzeyindeki Şifa Hastanesi’ni yansıttığını ileri sürdüğü bazı kamera kayıtları ve görselleri paylaşarak yazılı açıklama yaptı.

Paylaşılan güvenlik kamerası görüntülerinin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’den esir aldığı Nepal ve Tayland uyruklu iki kişinin hastaneye getiriliş anını gösterdiği iddia edildi.

İsrail ordusu Pazar günü ayrıca esir bir askerin idam edildiğini ve iki yabancı esirin Şifa Hastanesi’nde tutulduğunu söyledi. Ordu Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sırasında Gazze’ye kaçırdığı 240 kişiyi arıyor. Rehinelerden biri geçen hafta Şifa Hastanesi yakınlarında cesedi bulunan 19 yaşındaki Noa Marciano isimli İsrail askeriydi. Hamas genç kadının İsrail hava saldırısında öldüğünü iddia etmişti.

Hamas ve İsrail hükümeti arasında bir esir takası gündemde. Ancak İsrail UIusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, Hamas ile esir takası konusunda şu ana kadar herhangi bir anlaşmaya varılamadığını belirtmişti.

Gazze Şifa hastanesinde hastalar zorla tahliye ediliyorGazze Şifa hastanesinde hastalar zorla tahliye ediliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.