En zengin yüzde bir, çevreyi en fakirlerin üçte ikisi kadar kirletiyor

Oxfam Araştırma merkezine göre dünyanın en zengin yüzde biri olan 77 milyon kişi, beş milyar nüfuslu en fakir kesimin üçte ikisinin yani üç milyarlık nüfusun sebep olduğu kadar gaz emisyonu yaratıyor.

Çevre 21 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dubai’de düzenlenecek COP iklim zirvesine sayılı günler kala, İngiltere merkezli Oxfam araştırma merkezi çarpıcı bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre dünyanın en zengin yüzde birlik kesimi 2019 yılında en fakir kesimin üçte ikisine eşit seviyede çevre kirliliğine sebep olmuş.

Araştırmaya göre en zengin yüzde birlik kesimin devasa gaz emisyonları yaklaşık olarak İrlanda başkenti Dublin’in nüfusuna eşdeğer 1,3 milyon insanın aşırı sıcaktan ölümüne sebep olacak. Veriler bu ölümlerin çoğunun 2020 ile 2030 arasında gerçekleşeceğini gösteriyor.

Dünyanın en fakirleri günde 2.15 doların altında para kazanan ve tam 5 milyar insandan oluşan kesim. Günde 2.15 dolar gelir elde edebilen bu “en fakir” kesim geçen yıla kadar günde bir dolar ve altında para kazananları tarif ediyordu. Yüzde birlik kesim ise milyarderler, milyonerler ve yılda 140 bin dolardan  (dört milyon TL) daha çok kazanan 77 milyon kişiden oluşuyor. Raporun verilerine göre bu kesim 2019 yılında 5.9 ton karbondioksit emisyonuna yol açtı, yani toplam emisyonun yüzde 16’sının faili bu kesim. Aynı verilere göre en zengin yüzde bir’in dışındaki bir kişinin bu miktarda karbondioksit emisyonu yapması neredeyse 1500 yılı buluyor.

Oxfam genel başkanı Amitabh Behar rapora dikkat çekerek “En zenginler gezegeni yağmalayıp yok edecek ölçüde kirletiyor; insanlığı aşırı sıcaklar, sel ve kuraklık yüzünden boğulmaya mahkum ediyor” dedi. Yıllardır fosil yakıtlara son verilmesi çağrısı yapan Behar ”Gün gibi açık; aşırı zenginlerin devri bitmeden fosil yakıtlara son veremeyiz” diye ekledi.

‘2023 yazı dünyanın en sıcak yazı oldu’

Orman yangınları, sel felaketleri ve aşırı sıcaklar.. Birleşmiş Milletler’in (BM) iklim değişikliği ajansı (UNFCCC) 2023 yazının dünyanın gelmiş geçmiş ”en sıcak” yazı olduğunu açıklamıştı. Libya’daki sel felaketinden Yunanistan’daki orman yangınlarına doğal afetler uzmanların endişesini arttırdı.

Anadolu Ajansına konuşan iklim bilimci Mathew Barlow ”Şu ana kadarki en sıcak yazdı. Ancak 10-15 sene sonra bu yılı iyi bir sene olarak yorumlayabiliriz” dedi. Rekor sıcaklıklara değinen Barlow doğal afetlerin yalnızca bir derecenin hafifçe üstünde bir artışla ortaya çıktığını söyledi. ”Emisyonlarımızı azaltmazsak havalar ısınmaya devam edecek” diye uyardı.

Çevre grupları protesto için iklim zirvesine gidecek

30 Kasım’da başlayacak 28. dünya iklim zirvesi (COP 28) Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai şehrinde gerçekleşecek. Birçok iklim aktivistinin zirveye katılması beklenen fosil enerji lobisi temsilcilerini protesto etmek için Dubai’ye gitmesi bekleniyor.

Zirveye katılan lobicilerin sayısı her geçen sene artıyor. Geçen sene Mısır’ın Şarm-el-Şeyh şehrinde yapılan zirveye rekor katılımla 636 petrol, kömür ve doğal gaz lobisi temsilcisi gelmişti. Bu sene de durum çok farklı değil. COP28, BAE’nin en büyük petrol ve gaz şirketi Abu Dhabi Ulusal Petrol Şirketi’nin (Adnoc) genel başkanı Sultan Ahmed Al-Jaber tarafından yönetilecek.

Zirvenin Dubai’de yapılması da yoğun eleştiri konusu. Amerikan Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre BAE dünyanın yedinci en büyük petrol üreticisi. Bu Körfez ülkesinde büyük petrol şirketleri yatırım yapmaya devam ediyor.

İklim Zirvesi yaklaşırken ev sahibi BAE mercek altında: Gaz yakmaya devam ediyorİklim Zirvesi yaklaşırken ev sahibi BAE mercek altında: Gaz yakmaya devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.