Galler’de ilklerin gecesi… Türkiye lider olarak Euro 2024’de

Türkiye, Galler deplasmanında tarihinde ilk defa gol bulduğu maçta 1-1 berabere kaldı. Bu skorla Hırvatistan'ı geçen milli takım ilk kez bir Avrupa Şampiyonası'na grup lideri olarak gitti.

Spor 22 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Milli Takım tarihinde ilk defa eleme grubundan lider çıktı.

A Milli Takım tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası Elemeleri gruplarından lider çıkmak adına Galler deplasmanına çıktı. Daha önce 3 kez konuk olduğu Galler’e karşı deplasmanlarda hiç gol atamayan ve 1 beraberlik 2 yenilgi alan ay-yıldızlı ekibe beraberlik yetecekti. Hırvatistan’ın Ermenistan karşısında alacağı 3 puan, bu beraberliği liderlik adına zorunlu kılıyordu. Liderlik aynı zamanda Millilerin turnuvaya 2. torbadan dahil olması, ikincilikse 3. torbadan turnuvaya gitme anlamı taşıyordu.

Galler kazanıp Hırvatistan’ın puan kaybetmesini beklediği maça daha iyi başladı. Kanatlardan yüklenen ekip henüz 7. dakikada Neco Williams’ın sağına çekip uzak köşeye yolladığı şık şutla öne geçti. Türkiye ilk yarı boyunca ritmini bulamadı. Maçın 33. dakikasında Uğurcan Çakır sakatlanarak kenara gelirken Altay Bayındır kaleye geçti. Aynı dakikada Abdülkadir Ömür çıktı ve Yusuf Yazıcı girdi. Vincenzo Montella bu değişiklikle yaratıcılık ve top tutma anlamında oyunu değiştirmeyi hedefledi. Milliler ilk ciddi fırsatını 41. dakikada yakaladı. Ferdi ortaladı, Yusuf Yazıcı indirdi, Kerem Aktürkoğlu topu yakın mesafeden auta gönderdi. İlk yarı 1-0 bitti.

İkinci yarıya Zeki Çelik-Cenk Özkacar değişikliğiyle başlayan millilerde Ferdi Kadıoğlu Fenerbahçe’deki mevkisi sol beke döndü. İlk aşamada topla daha fazla oynayan milliler pozisyon yaratmakta zorlandılar. Montella’nın 4. değişikliği 59’da Barış Alper Yılmaz-Kenan Yıldız oldu. Milliler kornerlerde tehlike yaratmaya başladı. 69. dakikadaysa ceza alanına gelen uzun topta Kenan Yıldız yerde kaldı. Hakem Ben Davies’in ittiği gerekçesiyle penaltı noktasını gösterdi. 70’de Yusuf Yazıcı penaltı vuruşunda hata yapmadı maça denge geldi. Bu gol aynı zamanda milli takımın tarihinde Galler deplasmanında attığı ilk goldü.

Bu golün ardından Milliler maçı rölantiye aldı zira liderlik için yeterli skor yakalanmıştı. 83. dakikada tehlikeli gelen ev sahibi Nepham’la topu ağlara yolladı. Gol ofsayt gerekçesiyle geçerlilik kazanmadı. Kalan sürede başka gol olmadı, Türkiye 1-1’lik beraberlikle tarihinde ilk kez bir eleme grubunu lider tamamladı. Milliler böylece EURO 2024 grup kura çekimine 2. torbadan katılma hakkı da elde etti.

Hırvatlar tek golle gruplara gitti

Hırvatistan grubun diğer karşılaşmasında Ermenistan’ı ağırladığı mücadeleyi Ante Budimir’in 43. dakikada attığı golle kazandı. Hırvatlar bu sonuçla puanını 16’ya yükseltip grubu ikinci sırada tamamladı ve şampiyonaya 3. torbadan katıldı.

Budimir ülkesini Almanya’ya götürdü.

İşte turnuvadaki torbalar:

1. Torba: Almanya, Portekiz, Fransa, Belçika, İngiltere, İspanya

2. Torba: TÜRKİYE, Macaristan, Danimarka, Avusturya, Arnavutluk, Romanya

3. Torba: İskoçya, Hollanda, Sırbistan, Hırvatistan, İtalya, Slovenya

4. Torba: Slovakya, Çekya, İsviçre, Play-off’tan gelecek 3 takım

“Kurayı zevkle takip edeceğiz”

Teknik Direktör Vincenzo Montella ikinci yarıda reaksiyon göstermelerinden duyduğu mutluluğu anlattı. İtalyan teknik direktör lider çıktıkları için mutlu olduğunu anlatarak “Beni ilk gün çağırdıkları andan itibaren çok gururlandım. Bu bayrak için elimden geleni yapacağım. Bu ülke için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Burada olmak gurur meselesi.” dedi. Montella 2. torbada olmakla alakalı “Çok büyük bir zevkle takip edeceğiz. 3. torbadaki takımlar da fena değil. Kim çıkarsa çıksın, büyük bir zevkle takip edeceğiz. Bu akşam yaptığımız gibi ülkemizin ruhuyla sahada olacağız her seferinde!” sözlerini söyledi.

Montella’dan açıklamalar geldi.

Montella maçın hakemiyle ilgili gelen soruya “Ben hiçbir zaman hakemlerle ilgili yorum yapmam. Dışarıdan yargılamak daha kolay oluyor. Sadece bazı pozisyonlarda farklı bakış açısıyla pozisyonları yorumladığını söyleyebiliriz. Dediğim gibi dışarıda yargılamak çok kolay. O yüzden hakemlerle alakalı konuşmaya gerek yok. Genel olarak baktığınızda da hakemin büyük hatalar yaptığını düşünmüyorum” dedi. İtalyan çalıştırıcı turnuvada ülkesi milli takımıyla eşleşme olasılığıyla ilgili “Duygusal anlamda bir şey hissetmiyorum. Çünkü şu an için herhangi bir şey yok. Kurayı bekleyeceğiz. Böyle bir şey olursa, sonrasında fazlasıyla cevap verebilirim.” sözlerini söyledi.

Montella Altay Bayındır’ın kaleci performansı hakkında “Altay Bayındır çok genç bir kaleci. Almanya maçında ne kadar iyi bir kaleci olduğunu bir kez daha gösterdi. Manchester United’a döndüğünde eminim oynayabilecek. Genç olmasına rağmen deneyimi var. Orada da deneyim kazanınca, umarım devamlı oynama fırsatı bulur. Sonrasında ne kadar önemli bir kaleci olduğunu gösterecektir” dedi.

Uğurcan Çakır diz sakatlığı yaşadı ve yerini Altay’a bıraktı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi “Grup lideri olarak bitiriyoruz. Bizim için çok önemli. Önemli olan Almanya’da başarılı olmak diyoruz. Takım olarak buna inandık. Hayalimizi gerçekleştirdik. Bütün teknik ekibe, futbolculara çok teşekkür ediyorum. Almanya’daki zaferden sonra da bu da bizim için çok önemli. Önemli olan bundan sonra daha büyük başarılara koşabilmek. İnşallah haziran ayında tüm milletimizi orada sevindirmek istiyoruz. Bizi destekleyen tüm milletimize çok teşekkür ediyoruz. Bu grup birinciliğini milletimize armağan ediyoruz. En büyük Türkiye diyorum.” açıklamasında bulundu.

“Çok mutluyuz”

Karşılaşmanın ardından konuşan Samet Akaydin “Çok mutluyuz. Tarihimizde ilk defa lider olarak gidiyoruz. Almanya gibi bir maçtan buraya gelmek zorlu oldu. İyi bir karakter koyduk. Çok istedik lider gitmeyi. İnşallah Avrupa Şampiyonası’nda daha iyisini yapacağız” dedi. İsmail Yüksek “Çok mutluyuz. Tarihimizde ilk defa lider çıktık. Takım arkadaşlarımı tebrik ediyorum. 3 gün önce Almanya gibi bir takımı yendik. 3 gün sonra buraya gelmek çok zordu bizim için. Gruptan lider çıktğımız için daha da mutluyuz. Jenerasyon olarak çok genciz ama gelişimi seven bir takımız. Tek hedefimiz Almanya’da iyi işler yapmak. Umarım ülkemizi daha da gururlandırırız!” değerlendirmesinde bulundu.

Milliler beraberlikle grup liderliğini aldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.