Fenomenler tek tek incelenecek

MASAK ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) sosyal medya fenomeni olarak bilinen kişilere yönelik son yılların en büyük denetimini başlattı. Buna göre fenomenlerin internet satış gelirleri, vergi kayıtları ve banka hesapları tek tek incelenecek.

Popüler 25 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

MASAK, Dilan Polat ve Engin Polat soruşturmasında ortaya çıkan tablonun ardından inceleme kapsamını genişletti. Kurum Polat çiftine yönelik inceleme sırasında daha geniş bir suç tablosuyla karşılaştı.

NTV’nin aktardığı habere göre, bu durum üzerine MASAK, fenomen olarak adlandırılan kişilerin yanı sıra, internet veya sosyal medya üzerinden ticaret yapan, gelir elde eden isimlerin tümünü inceleme kararı aldı. Kademeli bir incelemenin sürdüğü ve aşama aşama bütün hesap ve isimlerin gözden geçirileceği belirtildi. Vergi Denetim Kurulu (VDK) ise sosyal medya fenomeni olarak adlandırılan kişileri vergi kaçağı yönünden incelemeye başladı. Polat ailesine yönelik kara para aklama ve vergi kaçırma soruşturması sırasında vergi yönünden ciddi bir durum olduğu ortaya çıktı. İnternet üzerinden ticaret yapanların tümü kademeli olarak incelenecek. VDK, bu kişilerin banka kayıtları, kredi kartı harcamaları, kredi kartı gelirleri gibi bir dizi başlıkta incelemesini sürdürüyor. Polat ailesi, internet alışveriş siteleri ile dijital ödeme sistemleri üzerinden elde ettikleri geliri nakde çevirip ardından parçalara ayırarak şirketleri arasında dolaştırmıştı. Vergi matrahını düşük göstermek için kurulan sistemi aslında Polat ailesi keşfetmedi. VDK, bu tür yöntemleri uzun zamandır biliyor ve bu sistemleri açığa çıkarma konusunda denetim mekanizmalarına sahip.

Dilan Polat'ın intihar açıklamasının ardından cezaevindeki denetimler artırıldıDilan Polat’ın intihar açıklamasının ardından cezaevindeki denetimler artırıldı

Fenomenler gözaltında

TikTok’ta açtığı canlı yayınlarla tanınan Reşit Bozdağ olaylı aşk yaşadığı Melis Buse Betkayan ile sık sık karakolluk olmuştu. Daha önce birçok kez birbirinden şikayetçi olan çiftten Bozdağ, iddiaya göre Betkayan’ın kendisi hakkında daha önce aldırdığı uzaklaştırma kararına uymadığı gerekçesiyle önceki gün gözaltına alındı.

DHA’nın haberine göre ise Reşit Bozdağ’ın arkadaşı Melis Buse Betkayan ile birlikte Kıbrıs’a tatile gitmek için İstanbul Havalimanı’na gittiği, burada kimlik kontrol noktasından geçen Bozdağ’ın bilgilerini kontrol eden polisin kendisinin PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aranması olduğunu belirlediği öğrenildi. Konuyla ilgili İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bilgi veren ekipler şüpheliyi polis merkezine götürdü.

Kimlik sorgulaması yapılan Bozdağ’ın, ”terör örgütü propagandası yapmak” suçundan kesinleşmiş hapis cezasının olduğu belirlendi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen Bozdağ tutuklandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.