Ekstrem spor tutkunu Fransız fenomen, 68’inci kattan düşerek öldü
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, "Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınması konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır” önerisinde bulundu.
Türkiye’de son yıllarda inşa edilen konut sayısında artışa rağmen fiyatlardaki olağanüstü yükseliş nedeniyle kendi konutunda oturanların oranında düşüş görülüyor. 2012’da her 100 kişiden yaklaşık 61 kişi ev sahibiyken, bu oran 2022’de yaklaşık 57 kişiye geriledi. İnşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle ev sahipliği oranının özellikle büyük şehirlerde bu yıl daha da gerilemesi bekleniyor. Bu düşüşte son dönemde yabancı alımlarının ve fiyatların biraz azalmasına rağmen son yıllarda yükseliş trendi izlemesi etkili oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir planlamacısı Dr. Buğra Gökce, sorunun çözümü için Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınmasının konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacağını söylüyor. Dr. Gökce X hesabından yaptığı paylaşımda özellikle üç büyük şehirde yabancılara yönelik konut satışı nedeniyle fiyatların önemli oranda arttığını belirterek şu görüşleri dile geçirdi:
⚠️ 2020 – 2023 arasında üç büyük şehirde yabancılara 94 bin 642 konut satıldı.
📌 Aynı dönemde ortalama konut satış fiyatı İstanbul’da 521 bin liradan 4,2 milyona, Ankara’da 312 bin liradan 2,4 milyona, İzmir’de 510 bin liradan 3,8 milyona çıktı.
📌 2020 – 23 döneminde… pic.twitter.com/hQxQzjbVWk
— Dr. Buğra Gökce (@gokcebugra) November 25, 2023
Gökce, yabancılara konut satışının bir yandan konut piyasasını fiyat açısından dengesizleştirirken, diğer yandan kullanılmayan, atıl duran konut sorununu da derinleştirdiğini vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gökce’ye göre İstanbul’da tahminlere göre 450 ile 750 bin arasında boş konut var ve bu konutların atıl durması da kiralık konut arzını azaltarak konut piyasasını etkiliyor.
Yabancılara konut satışının bir çok gelişmiş demokraside de tartışıldığına dikkat çeken Gökce şu önerilerde bulundu:
““Kanada bu yılın başında yabancılara konut satışını 2 yıllığına askıya aldı. Yeni Zelanda 2017’de yabancıların mevcut evleri satın almasını yasakladı. Bu tür önlemler daha önce Hong Kong ve Avustralya gibi yerlerde uygulanmış ve konut fiyatlarının belli bir oranda düşmesine neden olmuştu. Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınması konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır.
Bugün özellikle üç büyük şehrimizde ve yurt genelinde yaşadığımız konut krizini çözmek için konut hakkını koruyan, bütüncül, çeşitli tiplerde sosyal konut üretim ve arzını da kapsayan adımlar atılmasına ihtiyaç var.”