Yeni Zelandalı pilot 2 aydır rehin: Endonezyalı ayrılıkçılar 13 askeri öldürdü

Yeni Zelandalı bir pilot, şubat ayından beri Endonezyalı ayrılıkçıların ellerinde. Pilotu kurtarmak için yola çıkan askerlerden 13'ü de isyancıların saldırısına uğrayarak hayatını kaybetti.

Dünya 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Mehrtens, şubat ayında indiği uzak havaalanında isyancılar tarafından rehin alındı. Fotoğraf: Batı Papua Özgürlük Ordusu

Endonezya’nın Papua eyaletindeki ayrılıkçı isyancılar, şubat ayında tek motorlu bir uçağa, Nduga’daki küçük bir piste iniş yapmasından kısa bir süre sonra saldırmış ve pilotunu kaçırmıştı. Uçağın bir sağlık merkezi inşa etmekte olan ancak ayrılıkçılar tarafından ölümle tehdit edilen 15 inşaat işçisini taşıması planlanıyordu.

Mehrtens’i kurtarmak için görevlendirilen 36 kişilik askeri birlik, ayrılıkçı ‘Batı Papua Özgürlük Ordusu’na bağlı silahlı kişilerin saldırısına uğradı. İsyancıların bu saldırısının sebebi olarak, geçen ayın sonlarında askerlerin hamile bir kadını ve iki isyancıyı öldürmesi gösterildi. Albay Herman Taryaman ise askerlerin öyle bir saldırı gerçekleştirmediğini, hatta güvenlik güçlerinin isyancıların hışmına uğrayan sivilleri koruduğunu söyledi.

Saldırıda ilk belirlemelerde en az 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirilse de daha sonra isyancılardan yapılan açıklamada 13 askerin öldürüldüğü ifade edildi. 23 askerin akıbeti tam olarak bilinmese de bir kısmının isyancılar tarafından alıkonulduğu, diğerlerinin ise ormanlık alanda saklandığı tahmin ediliyor.

Mehrtens’i arama çalışmalarının devam edeceğini belirten Taryaman, çalışmaların yavaşlamasından dolayı hava koşullarını suçladı. Öte yandan isyancı grup, Yeni Zelanda ve Endonezya hükümetlerine barış görüşmeleri önerisini sundukları, ancak iki ay boyunca mektuplarının dikkate alınmadığını öne sürdü. Yeni Zelanda ve Birleşmiş Milletler’in ‘Endonezya hükümetini askeri operasyonları durdurmaya çağırma yükümlülüğü’ olduğunu söyleyen grup, barış görüşmelerinin ‘tarafsız bir üçüncü kişi’ tarafından yürütülebileceğini de açıklamasına ekledi. 

Endonezya'da insafsız deneme: Okula sabah 05.30'da gideceklerEndonezya’da insafsız deneme: Okula sabah 05.30’da gidecekler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.