Ateşkeste dördüncü gün: Katar ‘2 gün uzatıldı’, İsrail ‘Netlik yok’ dedi

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki ateşkesin dördüncü gününde arabulucu Katar ateşkesin 2 gün daha uzatıldığını duyurdu. Hamas ve ABD anlaşmayı teyit ederken İsrail ordusu ise "Henüz netlik yok" dedi. Taraflar arasında yine esir takası yapıldı.

Dünya 27 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki ateşkes dördüncü gününde.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının ardından İsrail ordusu ve Filistinli gruplar arasında Katar aracılığıyla başlayan ateşkesin dördüncü günü. Esir takaslarıyla geçen ilk üç günün ardından son gün olması planlanan günün akşamında Katar’dan bölge halkını ve esir yakınlarını sevindirecek haber geldi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El Ensari sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Katar Devleti devam eden arabuluculuk kapsamında Gazze Şeridi’ndeki insani ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu” dedi.

Bu, Salı ve Çarşamba günleri toplamda en az 20 İsrailli esir ve 60 Filistinli mahkumun serbest bırakılacağı anlamına geliyor.

Hamas Katar ve Mısır’ın arabuluculuk çabalarına atıf yaparak iki günlük ek süreyi teyit eden bir açıklama paylaştı. İsrail basınının aktardığına göre bir Beyaz Saray yetkilisi de Katar tarafından duyurulan iki günlük ateşkes uzatımını doğruladı.

İsrail ordusundan (IDF) yapılan açıklamada ise “Rehinelerin serbest bırakılması dördüncü günde de devam ediyor. Ateşkeste iki günlük ek süre henüz kesin değil” dendi.

Katar: 11 İsrailli esire karşılık 33 Filistinli serbest

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El Ensari ateşkes anlaşmasının dördüncü gününde 11 İsrailli esire karşılık 33 Filistinli mahkumun serbest bırakıldığını duyurdu.

11 rehinenin Refah Sınır Kapısı’na götürülmek üzere Kızılhaç ekiplerine teslim edildiğini söyleyen Ensari sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İsrail hapishanelerinden serbest bırakılanlar arasında 30 çocuk ve 3 kadın bulunurken, Gazze’den serbest bırakılan İsrailliler arasında 3 Fransa, 2 Almanya ve 6 Arjantin vatandaşı var” dedi.

Hamas’ın 11 esiri Kızılhaç’a teslim ettiği anın görüntüleri servis edildi. Hamas’ın yayın organı Shebab görüntüleri “El Kassam Tugayları’nın insani ateşkes anlaşması kapsamında İsrailli tutuklulardan oluşan dördüncü grubu Kızıl Haç’a teslim ettiği an” notuyla paylaştı.

Öte yandan İsrail basınının aktardığına göre Gazze’deki İsrailli rehineler arasında biri 10 aylık bir bebek olmak üzere sadece 9 çocuk kaldı.

11 esir İsrail’e vardı

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından alıkonulan 11 rehinenin İsrail topraklarına vardığını ve güvenlik güçlerince kendilerine refakat edildiğini açıkladı.

IDF “Sağlık durumlarına ilişkin ilk tıbbi değerlendirmeden sonra kuvvetlerimiz aileleriyle yeniden bir araya gelene kadar onlara eşlik edecek” dedi.

Esirlerin ülkeye giriş anının videosunu da paylaşan ordu ayrıca halktan “serbest bırakılan rehinelere ve ailelerine saygı duyarak bu süre zarfında sabır ve hassasiyet göstermelerini” istedi.

Esirler hastaneye götürüldü

Serbest bırakılan 11 İsrailli rehine ateşkesin önceki bazı günlerinde olduğu gibi Mısır üzerinden değil Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden İsrail’e giriş yaptı.

Sağlık Bakanlığı rehinelerin kısa bir sağlık kontrolünden sonra hava yoluyla Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesi’ne götürüldüklerini, burada tedavilerine devam edildiğini ve aileleriyle yeniden bir araya getirildiklerini açıkladı.

Filistinli 33 mahkum ailelerine kavuştu

İsrail hapishanelerindeki Filistinli 30 çocuk ve 3 kadın esir serbest bırakıldı. Farklı kontrol noktalarında geçen mahkumlar ailelerine kavuştu.

Kavuşma anları ilk 3 gün olduğu gibi bugün de sosyal medyada paylaşıldı. İşte o görüntülerden bazıları:

Netanyahu: Rehinelerle ilgili plana devam ediyoruz

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tartışmalı savaş bütçesini onaylamak üzere yapılan kabine toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada devam eden ateşkese ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan “Rehinelerle ilgili olarak üzerinde anlaşmaya varılan plana devam ediyoruz ve belirttiğimiz temel hedeflerimizde ısrarcıyız. Bu hedeflerimiz rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak, Hamas’ı ortadan kaldırmak ve bu tehdidin Gazze’de tekrarlanmasını engellemektir” dedi.

Filistin Kızılayı: İnsani arada Gazze’nin kuzeyine yaklaşık 150 tır ulaştırdık

Filistin Kızılayı’nın X  hesabından yapılan açıklamada 24 Kasım’da başlayan ateşkesin ardından başlayan Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki yardım çalışmalarıyla ilgili bilgi verildi.

Açıklamada “İnsani aranın başlamasından bu yana Filistin Kızılayı ekipleri, Gazze kenti ve kuzey bölgelerine yaklaşık 150 tır yardım ulaştırdı” dendi. Gıda, su, insani ve tıbbi malzemesi içeren yardımların gönüllüler aracılığıyla bölge sakinlerine dağıtıldığı bildirildi.

Kuruluş ayrıca bugün 40 tır yardımın daha bölgeye ulaştırılmak üzere kontrol noktasından geçtiğini belirtti.

Hamas liderinden İsrailli esirlere ziyaret

Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinwar’ın Gazze’de bir yeraltı tünelinde tutulan İsrailli rehinelerden bazılarını ziyaret ettiği bildirildi.

Channel 12’nin haberine göre hafta sonu serbest bırakılan rehinelerden biri Sinwar’ın kendileriyle İbranice konuştuğunu ve “Hamas’ın yanında güvende olduklarını ve korkmalarına gerek olmadığını” söylediğini belirtti.

Haberde ziyaretin İsrail güvenlik birimleri tarafından da doğrulandığını bilgisi paylaşıldı.

Almanya Cumhurbaşkanı İsrail’de: İsrail meclisinde Netanyahu-Steinmeier görüşmesi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, resmi ziyaret kapsamında İsrail’de bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü. Başbakanlık Ofisi görüşmenin İsrail parlamentosunda yapıldığını söyledi.

Görüşmede İsrail’e gösterdiği dostluktan dolayı Steinmeier’e memnuniyetini dile getiren Netanyahu, Tel Aviv’e verdiği “tutarlı” destekten dolayı Steinmeier’e teşekkür etti.

67 yaşındaki Alman lider dün de İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile bir görüşme gerçekleştirmiş ve ülkesinin İsrail’e “koşulsuz” desteğini yinelemişti.

Ateşkeste üçüncü gün: Hamas 17 esiri, İsrail 39 mahkumu daha serbest bıraktıAteşkeste üçüncü gün: Hamas 17 esiri, İsrail 39 mahkumu daha serbest bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.