Milei’nin ABD çıkarması: Clinton ile bir garip yemekte, IMF’nin kapısında

Arjantin'in 19 Kasım'daki seçimlerinden zaferle çıkan Milei, ABD gezisinde. Eski ABD Başkanı Clinton ile görüşen Milei'nin Sullivan ve ardından da IMF başkanıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Dünya 28 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Arjantin’in 19 Kasım’daki seçimlerinden zaferle çıkan kendi deyimiyle “anarko-kapitalist,” namı diğer “Deli” Javier Milei Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) çeşitli temaslar yapıyor.

Pazartesi günü ABD’ye varan Milei’nin Eski ABD Başkanı Bill Clinton ile yemek yemesi ise bu şaşırtıcı temaslardan biriydi. Bu yemeğin ardından Mileli ve beraberindeki heyetin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya gelmesi bekleniyor. Milei’nin Sullivan ile yapacağı görüşme pazartesi günü Beyaz Saray tarafından doğrulanmıştı.

Bir ilginç yemek: Clinton & Milei buluşması

Arjantin’le ilgili Merkez Bankasını havaya uçurmak, dolarizasyon gibi hayaller kuran Bolsonaro soslu Trump’ın (Milei, her fırsatta eski ABD ve Brezilya Devlet Başkanları Donald Trump ve Jair Bolsonaro’ya duyduğu hayranlıktan bahseder) ideolojik olarak tam karşısında yer alan Clinton’la görüşmesi ABD ziyaretine damga vurdu. Milei, Clinton ile New York’ta öğle yemeği yedikten sonra “Chris Dodd ve Bill Clinton ile Arjantin’e yönelik vizyonumuzu ve ihtiyaç duyulan değişiklikleri ifade ettiğimiz mükemmel bir öğle yemeği yedik” dedi. Arjantin’in seçilmiş başkanı “İkisi de fikirlerimizle çok uyumluydu” diyerek Beyaz Saray’daki Jake Sullivan toplantısına hazırlandığını söyledi.

Hiçbir demokratın kabul etmeyeceği bir dizi vaatle sandıktan çıkan Milei’nin Clinton buluşması garip karşılandı. “Trump” gibi bir Cumhuriyetçinin hayranı olan Milei’nin bu adımı ülke basınında “Arjantin’i hangi Milei yönetecek” sorularının doğmasına neden oldu. Keza 19 Kasım’da seçim kampanyası sırasında hakkında “sert” ifadeler kullandığı Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı yemin törenine davet ederek bir şaşkınlık daha yaratmıştı.

Beyaz Saray’da Sullivan ile toplantı

Milei, Sullivan ile yapacağı toplantı için de “10 Aralık’tan itibaren uygulamaya koyacağımız adımları anlatacağız” dedi. ABD Başkanı Joe Biden’ın henüz göreve başlamamış bir devlet başkanıyla görüşmesi zaten beklenmiyordu. Ancak Gazze, Ukrayna ve diğer konularda büyük bir yoğunluğu olan Sullivan gibi kilit bir ismin kendisiyle görüşecek olmasının da bir “jest” olduğunun altını çizelim. La Libertad Avanza liderinin Biden’ı göremeyecek olmasının nedenini Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby açıkladı: “Her şeyin nasıl gelişeceğini görmemiz gerekir. Ne yazık ki başkan ülke içinde seyahat edeceği için Milei ile bir araya gelmeyecek” dedi.

Görüşmenin çerçevesine dair de konuşan Kirby “Açıkçası biz Arjantin’le işbirliği yapmanın yollarını aramaya devam etmek istiyoruz” dedi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da “Arjantin bu kıtada pek çok konuda önemli bir ortak. Gelecek dönem başkanının fikirlerini duymayı ve neyi hedeflediğini görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu iletişim hattını açık tutma fırsatına sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz” denmişti.

Sonraki adres: IMF

Milei’nin ofisinden daha önce yapılan açıklamaya göre bir görüşme adresi de Uluslararası Para Fonu (IMF).  Bu görüşmede Milei’nin seçim kampanyası sırasında Arjantin’i dolarize etmeyi ve merkez bankasını kapatmayı da içeren ekonomik planlarını anlatması bekleniyor.

Arjantin yüzde 150’ye yaklaşan enflasyonla mücadele eden bir ülke olmasının yanı sıra IMF’nin de en büyük borçlularından biri. Milei Arjantin nüfusunun beşte ikisinden fazlasının yoksulluk içinde olduğu ve Güney Amerika’nın en büyük ikinci ekonomisinde durgunluğun yaklaştığı bir dönemde 10 Aralık’ta göreve başlayacak. IMF Başkanı Kristalina Georgieva Uluslararası Para Fonu’nun Arjantin’i destekleme konusunda “çok istekli” olduğunu ve ülkenin Direnç ve Sürdürülebilirlik Vakfı (RST) aracılığıyla finansman almaya aday olabileceğini söyledi. Georgieva’nın Salı günü Washington’a ziyareti sırasında Milei ile yüz yüze görüşmesi bekleniyor. Bu görüşme Milei ile IMF arasında Cuma günü yapılan ve Georgieva’nın “çok yapıcı bir angajman, çok ciddi bir tartışma” olarak nitelendirdiği ilk sanal toplantının ardından gerçekleşecek.

Georgieva görüşme için “Nasıl gittiğini bir görelim, ancak umut verici bir ilk adım” demişti.

Arjantin’in IMF’ye hala yaklaşık 40 milyar dolar borcu var.

İlk ziyaret haham mezarına

Mileli, Menahem Mendel Schneerson’un mezarını ziyaret etti.

Arjantinlilerin yeni seçilmiş başkanı New York’a vardığında ilk ziyaretini 20. yüzyılın en etkili Yahudi liderlerinden kabul edilen Menahem Mendel Schneerson’un mezarına yaptı. Milei seçim kampanyasında da İsrail’e desteğini  açıkça dile getirip göreve başladıktan sonra ilk ziyaretini İsrail’e yapacağını söylemişti. Bu ziyareti “ben de Yahudi sayılırım” diyerek duyuran Milei İsrail’deki Arjantin Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağını söylemişti.

Milei'yi bir de onlardan dinleyin: Plaza de Mayo Anneleri 10Haber'e konuştuMilei’yi bir de onlardan dinleyin: Plaza de Mayo Anneleri 10Haber’e konuştu

Arjantin'in 'Deli' Cumhurbaşkanı Milei: Yahudi sayılırım, ilk ziyaretimi İsrail'e yapacağımArjantin’in ‘Deli’ Cumhurbaşkanı Milei: Yahudi sayılırım, ilk ziyaretimi İsrail’e yapacağım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.