Hablemitoğlu ailesinin avukatı isyan etti: Tetikçi çıkıp ‘ben işledim’ dese zamanaşımı verirsiniz

Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin 10 sanığın yargılandığı davada ailenin avukatı Ersan Barkın “Her siyasi yargılama bu hale geliyor. Tetikçi çıkıp ‘Ben işledim’ dese zamanaşımından takipsizlik verirsiniz” diye isyan etti.

Gündem 1 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun Ankara’da 18 Aralık 2002’de evinin önünde silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin üçü firari 10 sanığın tutuksuz yargılanmasına 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Pazartesi günü başlayan duruşmada dört gün boyunca tanıklar dinlendi. Duruşmada Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu mahkeme başkanına bir sorusu olduğunu ama unuttuğunu söyledikten sonra “Pazartesi’nden beri tanık dinliyoruz. Serzeniş olarak alabilirsiniz, buradan merak melekemi kaybetmiş olarak, hiçbir şey anlayamadan ayrılıyorum” diye tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Şengül Hablemitoğlu’na “Tanıklar çağrılmış, dinliyoruz” yanıtı verdi.

Son duruşmada emekli Mülkiye Başmüfetişi Av. Refik Ali Uçarcı ifade verdi.

Şengül Hablemitoğlu isyan etti: ‘Umutlar tükendi’Şengül Hablemitoğlu isyan etti: ‘Umutlar tükendi’

Hablemitoğlu Ailesi’nin avukatı Ersan Barkın Uçarcı’ya çok sayıda soru sorduktan sonra isyan edercesine şunları söyledi:

“Ciddi kaygılar içindeyiz. Hangi gerekçelerle olduğunu bilmiyorum, herkes önceki ifadelerinden rücu ediyor. Davanın çok ciddi açmaz içinde olduğunu belirtmem gerekiyor. Hiç uzatmaya gerek yok. Her siyasi yargılama bu hale geliyor. Şimdi tetikçi çıkıp ‘Ben işledim’ dese zamanaşımından takıpsizlik verirsiniz. Dava tanıkların ifadesinin alındığı bir yargılama haline geldi. Bu gidişle yeni Necip Hablemitoğlu cinayetleriyle karşı karşıya kalırız. Duyan bilen kim varsa gelip görevini yapsın. Bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak bunu bir devlet vazifesi olarak görmek gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı da öyle görüyor ki ‘namus borcu’ dedi. Bu haliyle 31-32-33 nolu ara kararların gereğinin yerine getirilmemesinde ciddi sıkıntı var. Kararlarda ÖKK’dan katil aranıyor. Genelkurmay Başkanı olsam ve bunu okusam hoplarım. ÖKK’dan katil arıyor. Doğruysa da vahim, yanlışsa da vahim. Mahkeme mi savcılık mı, bunu çözmek gerekiyor.”

Mahkeme Başkanı Barkın’ın tepkisine cevaben “Bizden önceki heyetin ara kararları olmuş. Bu kapsamda tanıkları çağırıyoruz. 21 yıl geçmiş; elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Duruşmada sanıkların ve avukatlarının Uçarcı’ya soruları ve savcıya yönelik eleştirilerden dolayı sık sık tansiyon yükseldi.

Ne olmuştu?

FETÖ’ye ilişkin çalışmalar yapan Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu 18 Aralık 2002’de Çankaya’daki evinin önünde başından vurularak öldürülmüştü.

Aralarında eski Özel Kuvvetçiler Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek ve Nuri Gökhan Bozkır ile eski MİT’çi Enver Altaylı ve Fethullah Gülen ile Mustafa Özcan’ın da bulunduğu 10 kişinin yargılandığı davanın Mayıs ayında görülen duruşmasında tutuklu altı sanık tahliye edilmişti.

MİT operasyonuyla Ukrayna’da yakalanıp Türkiye’ye getirilen ve getirilmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat duyurduğu Gökhan Nuri Bozkır’ın firar ettiğini ise temmuz ayında Ersin Eroğlu 10Haber’de yazmıştı.

Hablemitoğlu cinayeti davasında tahliye edilen Bozkır hakkında 27 Mayıs’ta “Soğan tırları” davasında tutuklama kararı verilmiş, ancak Bozkır firar etmişti.

Şengül Hablemitoğlu Bozkır’ın kaçtığının ortaya çıkmasının ardından Twitter’dan “Allahın cezaları kırmızı bültenle arayıp istediniz, operasyon da yaptınız. Artık ne yaptınızsa? Bize duruşmalar boyu ne izlettiniz siz, biz anlamadık. Edebimizle katıldık, size bizim gücümüz yetmez. Bizim kaybımız geri gelmez. Ancak bu ülkeye de adalet gelmez. İnanan varsa buyursun inansın, benim ne güvenim ne de inancım var…” paylaşımı yapmıştı.

10Haber'in 'Hablemitoğlu sanığı firar etti' haberi Meclis gündeminde10Haber’in ‘Hablemitoğlu sanığı firar etti’ haberi Meclis gündeminde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.