Unutulmuş ressam Clara Peeters’in çiçek sepeti 883 bin dolara satışta

17. yüzyılda yaşayan Hollandalı ressam Clara Peeters sanat tarihinde hakkında çok az bilinen isimlerden biri. Öyle ki natürmort çalışmaları neredeyse 100 yıldır hiç bilinmedi, konuşulmadı. Ancak 6 Aralık'taki bir müzayede her şeyi değiştirebilir.

Kültür Sanat 1 Aralık 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Tablo 1928'den beri Belçika'da özel bir koleksiyonda yer alıyor. Fotoğraf: Sothebsy's.

17. yüzyılın başlarında yaşayan Hollandalı ressam Clara Peeters’in ismini muhtemelen hiç duymadınız. Zira kendisi yüzyıllar boyunca sanat tarihinin dışında kalan bir isim. İsimsiz natürmort çalışmaları neredeyse 100 yıldır hiç bilinmedi, konuşulmadı. Dolayısıyla Peeters’in hayatı hakkında da çok az şey biliniyor.

Ancak yaşamı boyunca 40 eser üreten sanatçının bu makus kaderi önümüzdeki günlerde değişebilir. Londra’daki Sothebsy’s Müzayede Evi’nde gerçekleşecek bir müzayedede sanatçının bir çiçek sepetini çizdiği tablosunun en pahalı eserlerden biri olarak alıcı bulması bekleniyor.

Rekoru 1.7 milyon dolar

Sanatçı hakkında çok fazla bilgi olmadığı için tabloya dair veriler de kısıtlı. 1615 yılında yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Güllerin, karanfillerin, lalelerin, nergislerin bir sepet içinde resmedildiği tablonun yaklaşık 63 bin ile 883 bin dolar arasında satılması bekleniyor. Tablo 1928’den beri Belçika’da özel bir koleksiyonda yer alıyordu.

Müzayede Evi’nin başkan yardımcısı Elisabeth Lobkowicz ise Clara Peeters’in eserlerinin görünür olmasının kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi: “Tabloları titiz, canlı, aydınlık, büyüleyici. Çalışmalarının en etkileyici yönü ise muazzam bir görsel etkiye sahip olması. Eserlerinde ustalıkla işlenmiş bir detay ve renk kombinasyonu görünüyor.”

Sanatçının şu anki açık artırma rekoru, 1998’de Paris’teki müzayede evi Ferri’de ‘Still Life with Pitcher and Cheese Plate’ adlı eserinin 1.7 milyon dolara satılmasıydı.

Klasik müziğin gözü kulağı bu müzayededeKlasik müziğin gözü kulağı bu müzayedede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler