Ekşi Sözlük’teki istismar görüntülerine suç duyurusu

Bir Ekşi Sözlük kullanıcısının bir bebeği istismar ettiğini söyleyip buna dair fotoğraf göndermesi infiale neden oldu. Kişinin kimliği henüz belirlenemezken 10Haber'e konuşan Avukat Baykal yargının hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Gündem 2 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Kamuoyu günlerdir bir Ekşi Sözlük kullanıcısının diğer kullanıcılara gönderdiği mesajı konuşuyor. Bir bebeği istismar ettiğini söyleyip istismar anına dair fotoğraflar da gönderen kişinin kimliği hala belirlenemedi.

İddia bir kişinin Twitter’da yazdıklarıyla ortaya çıktı, o kişi fotoğrafların kendisine de gönderildiğini söyledi. Söz konusu mesajları Ekşi Sözlük’te ifşa ettiğini aktaran “Görko” isimli Twitter kullanıcısı Ekşi Sözlük yönetiminin paylaşımlarını sildiğini de yazdı. Ekşi Sözlük yönetiminden Başak Purut ise Twitter’dan buna cevap verdi ve paylaşımların silinme nedeninin fotoğrafların varlığı olduğunu söyledi. “Ben fotoğrafların linklerini paylaştığınızı söyledim, siz fotoğraf paylaşmadım diyorsunuz. fotoğrafların linklerinin olduğu mesajları paylaştınız. o linkleri paylaşmakla istismar fotoğrafı paylaşmak arasında fark yok” diyen Purut’a cevap veren Ekşi Sözlük yazarı ise fotoğraf paylaşmadığından ısrar edip “Yalan söylemeye utanmıyor musunuz? Bebeğin fotoğraflarını yetkili biri istemedikçe hiçbir yerde paylaşmadım, paylaşmam. Hesabımı yasakladınız, isterseniz kapatabilirsiniz de. Susturmak yerine aksiyon alsaydınız dün bebeğin karnında “ekşi <3″ yazılı fotoğrafı almayacaktım. Yazık” dedi.

Ekşi Sözlük’ün konuya ilişkin bir açıklaması da oldu. Açıklamada özetle çocuğun cinsel istismarına dair görüntüleri bir süredir tespit ettikleri, bunu paylaşan kullanıcının hesabını kapattıkları, ama kendisinin farklı hesaplarla mesaj göndermeye devam ettiğini saptadıkları anlatıldı. Açıklamada suç duyurusu yaptıkları da belirtildi.

‘Her geçen saniye çocuğun aleyhine işliyor’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da kamuoyunda infial yaratan konuya dahil oldu ve süreci takip ettiklerini açıkladı. Görüntülere dair suç duyurusunda bulunan Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’ndan Avukat Hediye Gökçe Baykal ise  10Haber’e hukuki sürecin hızlı ilerlemesi gerektiğine dair açıklama yaptı. Kendilerine hafta başında bir ihbar geldiğini belirten avukat Baykal “Bir Ekşi Sözlük kullanıcısı bize ulaştı, kendisi zaten hemen CİMER’e de başvurmuş. Biz de savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Aynı konuya ilişkin başkalarına da mesaj atıldığını, bu kişilerin suç duyurusunda bulunduğunu öğrendik” dedi. Şu an suç duyurusuyla ilgili gelişme olmadığını söyleyen Baykal dosyayla siber suçlar savcılığının ilgileneceğini tahmin ediyor, sürecin hızlanması gerektiğini belirtiyor: Her geçen saniye çocuğun aleyhine işliyor.

Söz konusu kullanıcının Türkiye’de olup olmadığına dair henüz bilgileri olmadığını söyleyen Baykal “Fotoğrafların güncel olduğunu biliyoruz. En başta görüntülerin sahte olup olmadığını inceledik, ama bebeğin karnına tarih yazmış. Güncel olduğunu biliyoruz” diyor. Olayın ardından bir Twitter hesabı da açıldığını belirten Avukat Baykal, o hesabın da “Ben yaptım, devam ediyorum” paylaşımı olduğunu söylüyor: “Gerçekten dehşet verici. Bunu bu kadar açık şekilde yapana rastlamadık daha önce. İlk defa açık seçik bir istismarla karşı karşıyayız.”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Hediye Gökçe Baykal.

Perşembe günü suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Baykal süreci şöyle anlatıyor:

“Biz suç duyurusunda bulunuyoruz sonra savcıya dosya tebliğ ediliyor. Savcısı hemen belli olmuyor. Savcıyla görüşemedik bu nedenle. Fotoğrafları da dosyaya sunmadık, hassas deliller olduğu için direkt savcının eline geçsin istedik. Savcıyla görüşüp delilleri sunacağız. Daha hızlı ilerlemesini istiyoruz. Pazartesi günü de CİMER başvurusu yapılmıştı. Aslında CİMER başvurusuyla da savcılığın bir an önce harekete geçmesi gerekiyor.”

Olayın bir haftalık zaman diliminin daha öncesine dayandığını aktaran Avukat Baykal kendi müvekkillerine mesaj yeni geldiği için yeni harekete geçtiklerini belirtiyor ve “Twitter’da yazan bir Ekşi Sözlük kullanıcısı bunun bir aylık süreç olduğunu söylüyor. Ekşi Sözlük’e yazıp cevap alamamış. Kullanıcı görüntüleri paylaşmadığını söylüyor ama Ekşi Sözlük o görüntüler var diye engelledik diyor. Ekşi Sözlük’ün gönderen hesap hakkında işlem yapması gerekiyordu. Yapsaydı benim müvekkilime bu fotoğraflar yeni gelmezdi. Ekşi Sözük’ün de burada zaafı var. Bir aksiyon alınsaydı bu kişilere bu görüntüleri gönderemezdi. Asla korkusu yok. Korkusuzlukta cezasızlık politikasının da etkisi var. Kamuoyundan da korkmuyor. Son zamanlarda oluşturulan algı nedeniyle korkmuyor. Yurt dışında da olabilir bilemiyorum. Görüntüler çok vahim, korkunç” diyor.

Ekşi Sözlük’te korkunç iddia: Bebeğe cinsel istismar paylaşımıEkşi Sözlük’te korkunç iddia: Bebeğe cinsel istismar paylaşımı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.