Akşener’in yardımcısından İmamoğlu’na hayır, Yavaş’a evet

İYİ Parti Genel İdare Kurulu yarın toplanıyor. En önemli gündem maddesi CHP’nin iş birliği teklifi. Toplantı öncesi 10Haber’e konuşan GİK Üyesi Akalın, “Kurumsal iş birliğini doğru bulmuyorum ama parti Mansur Bey ile İmamoğlu’nu ayıracaktır” dedi.

Siyaset 3 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Yerel seçimlere yaklaşık dört ay kaldı. Siyasetin gündeminde Cumhuriyet Halk Partisi’nin İYİ Parti’ye yaptığı “iş birliği” teklifi var.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel yerel seçimlerde iki partinin özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde işbirliği yapmasını görüşmek üzere geçen hafta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından iki genel başkan ortak basın açıklaması yapmıştı. Özel “ittifak” kelimesinin çok yorulduğunu, yerel seçimde “iş birliği” için yeni bir değerlendirme yapıp yapmayacaklarını Akşener ile ele aldıklarını söylemişti. Akşener ise “Hiç değilse bazı yerlerde iş birliği yapabilir miyiz” sorusunu Genel İdare Kurulu’muza (GİK) soracağız” demişti.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu(GİK) Pazartesi günü toplanacak. İYİ Parti daha önce 81 ilde seçimlere tek başına girme kararı almış, hatta kararın ardından Akşener grup toplantılarında isim vermeden sık sık CHP’ye yüklenmişti.

Özel 'ittifak' açıklamasında topu İYİ Parti'ye attıÖzel ‘ittifak’ açıklamasında topu İYİ Parti’ye attı

İYİ Parti GİK Üyesi Akalın: Kurumsal iş birliğini doğru bulmuyorum

Yarınki toplantıdan önce İYİ Parti Göç  Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın, CHP’nin önerisini 10Haber’e değerlendirdi.

Partisinin Türkiye’de üçüncü bir yol açması gerektiğini vurgulayan Akalın, bunun iş birliği, ittifak gibi süreçlerle mümkün olmadığını belirtti. CHP’nin yeni yönetimi için “Siyasal bölücülük meselesiyle ilgili hassasiyetlerinde erozyonlar var” diyen Akalın bunun iş birliği sürecinin önündeki en önemli engel olduğunu söyledi.

Özel’in ünlü soprano Pervin Chakar’ın elini öpmesine değinen Akalın, Chakar için “bölücü emelleri olan bir kadın sanatçı” ifadesini kullandı. Ardından 2013 yılında çözüm sürecinin yürütüldüğü dönemde başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şivan Perver ile “Megri megri” söylemesiyle , Özel’in hareketi arasında fark olmadığını söyledi. Erdoğan’ın o dönem ki ‘Türkiye’de Kürt sorunu vardır’ yaklaşımıyla Özel’in ‘Türkiye’de Kürtler daha az eşittir’ yaklaşımı arasında da bir fark olmadığını söyledi.

‘CHP’nin tercihlerine katlanmak zorunda değiliz’

CHP ile yapılacak bir kurumsal iş birliğinin İYİ Parti’yi gereksiz olarak “CHP’nin Türkiye sosyolojisinden ve siyasetinden uzak görüşlerinin etkisi altında bırakacağını” savunan Akalın, “Ergenekon davalarında ben avukatlık yaptım. O sırada Şebnem Korur Fincancı da Ergenekon’un müdahiliydi. Oradaki insanların terör örgütü olduğunu söylüyordu. Dün biz CHP’lilerle yan yana Ergenekon sürecini savunuyorduk, bugün yeni yönetim Fincancı’yı ziyaret ediyor. Türkiye’nin hafızası var. CHP, yüz yıllık bir parti, ben tercihlerine saygı duyuyorum ama tercihlerine biz katlanmak zorunda değiliz. O yüzden kurumsal ittifakı doğru bulmuyorum” diye konuştu.

‘Parti tabanı Yavaş ile İmamoğlu’nu ayırır’

Akalın, Ankara ve İstanbul ile ilgili soruya verdiği yanıtta Mansur Yavaş’a sıcak baktığı mesajını verdi. İmamoğlu’na ise HEDEP ile kurduğu siyasi yakınlık sebebiyle mesafeli konuştu.

Akalın, “Parti tabanının Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’na aynı bakmadığını görüyorum. İstanbul’un bazı zaruretleri var ve bunun CHP’ye yükledikleri var. Ben geçen gün ‘Bir elinize güneşi bir elinize ayı alamazsınız’ demiştim. Ekrem Bey’de ‘Ben İstanbul’u yönetiyorum gerekirse bir elime güneşi, bir elime ayı alırım’ dedi. Bu siyasi stratejinin bir alt başlığı Pervin Buldan ile Meral Akşener’e ağaç dikme bayramında ağaç diktirmek üzerine kurulan bir stratejiydi. Bunun yaşanma şansı yok. Mansur Bey’in kişisel olarak İYİ Parti’ye yüklediği böyle bir yük yok. Parti tabanı bunu ayırabilir diye düşünüyorum. Ankara’daki teşkilatlar daha fazla memnunlar ama İstanbul’daki teşkilatlar yarı yarıya adaylar konusunda” değerlendirmesini yaptı.

10Haber’in ulaştığı Metin Ergun ve Uğur Poyraz görüşlerini GİK toplantısında ifade edeceklerini belirtti.

Adaylık başvurusu yapan Mansur Yavaş'tan İYİ Parti mesajıAdaylık başvurusu yapan Mansur Yavaş’tan İYİ Parti mesajı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.