Beşiktaş’ın 35. başkanı Hasan Arat

Beşiktaş'ta büyük heyecanla beklenen başkanlık seçimi sonucunda kazanan Hasan Arat oldu. Serdal Adalı ile yarışan Arat, siyah-beyazlı kulübün tarihinin 35. başkanı seçildi. Arat 7 bin 271 oy aldı, rakibi Serdar Adalı 4 bin 557 oyda kaldı.

Spor 3 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Beşiktaş'ta yeni başkan Hasan Arat.

Beşiktaş’ta sezona yapılan kötü başlangıç sonrası seçim kararı alındı. Bu karar sonrası Serdal Adalı ve Hasan Arat adaylıklarını açıkladılar. İki aday günlerce kanal kanal ve dernek dernek gezerek açıklamalar yaptılar, vaatlerini açıkladılar, oy toplamaya çalıştılar.

3 Aralık sabahı itibarıyla Beşiktaş semtindeki Akatlar Spor Salonu’nda kurulan 21 sandıkta genel kurul başladı. Oylama öncesi adaylar konuşma yaptılar. Serdal Adalı “2013’te ‘İhtiyaç var, gel’ dediler geldim. Beşiktaş için aday oldum. 2019’da ‘Yüreği olan varsa çıksın’ dediler, gözümü kırpmadım. Bugün yine ‘Beşiktaş’ın ayağa kalkması lazım’ dediler, gerisi teferruattır dedim ve işte karşınızdayım. Benim için ’23 gün kala aday oldu’ dediler. Ama unuttukları şey, benim son 13 senedir hep burada olduğumdur. Buna karşın ben seviyeyi düşürmemek adına bir günden bir güne dönüp ‘Peki siz 20 senedir neredeydiniz’ diye sormadım bile. Ayrıca benim karakterim, bir şeyler kötü gitsin de camia ve takım zora düşsün diye pusuda beklemek değildir” dedi.

Beşiktaş'ta Çebi ibra edildi, borç 7 milyar TL'ye dayandıBeşiktaş’ta Çebi ibra edildi, borç 7 milyar TL’ye dayandı

Arat ise “Değerli Beşiktaşlılar, bugün kendi iradenizle Beşiktaş zihniyetini değiştirebilirsiniz. Kendi iradenizle bir devri sonlandırabilirsiniz. Bugün kendi iradenizle özlediğiniz Beşiktaş’ı geri döndürebilirsiniz. Beşiktaş’ın kimseye borcu yoktur. Herkesin Beşiktaş’a borcu vardır. Beşiktaş, benim de oynadığım dönemde zor dönemler geçirdi. Ama arkasından onursal başkanımız Süleyman Seba geldi. Tesisleşen, futbolda öz kaynak sistemiyle rakiplerinin önüne geçen, futbolda rekorlar kıran Beşiktaş’ı tabii ki Beşiktaşlılar yönetecek” sözlerini söyledi.

Açıklamaların ardından 21 bin 219 üyenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçim başladı. Katılımın yoğun olduğu oy verme işlemi için Akatlar Spor Salonu dışında metrelerce kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Adaylardan Hasan Arat “Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Beşiktaş camiası, bu çağda beklemeyi hak etmiyor. Sakın bırakıp gitmeyin” diye taraftarlara çağrıda bulundu. Diğer aday Serdal Adalı’ysa “Üyelerimizin sabırlı olmasını rica ediyorum. Bugüne kadar gördüğüm en kötü organizasyon.” dedi.

Rekor katılım

Akatlar Kompleksi’nin dışında metrelerce kuyruk oluşmasına neden olan katılımla beraber Beşiktaş tarihinin rekoru kırıldı. Beşiktaş kongresinde 11 bin 785 üye oy kullandı. Saat 17.00’de Divan kurulundan yapılan açıklamada; salon kapılarının kapatıldığı ve yaka kartını alarak salonda bulunan herkesin oy kullanabileceği belirtildi. Eski Başkan Ahmet Nur Çebi, saat 16.30 sularında oyunu kullandı. İki aday Hasan Arat ve Serdal Adalı da oylarını saat 16.00’dan sonra kullandılar.

Oy verme işlemi 18.00 sularında sona erdi ve oy sayım işlemine başlandı. Hasan Arat oylama işleminin bitiminin ardından gazeteci Candaş Tolga Işık’a konuştu ve “En az 2 bin kişi oy kullanamadan geri döndü. Bu yönetimin işi bu! Bundan sonra bu salonda seçim yapılmayacak” dedi.

İlk sandıklardan Hasan Arat çıktı

Beşiktaş’ta oy sayım işlemi hızlı başladı. Saat 19.10 sularında açıklanan ilk sonuçlara göre Arat, üç sandığın ardından 654’e 569 oyla önde çıktı. 4 numaralı sandıktan da Hasan Arat’ın adı çıktı ve toplam durum 897’ye 774 oldu. İlk 6 sandık geride kaldığında oylama Hasan Arat 1580, Serdal Adalı 1269 oya sahipti. İlk 8 sandık açıldığında ise Hasan Arat 2.299, Serdal Adalı 1.719 oy aldı. 9. sandık sonundaysa Arat ve Adalı arasındaki oy farkı Arat lehine 833’e kadar çıktı. İlk 10 sandık sayımı tamamlandıktan sonra fark daha da dramatik bir hal aldı ve Arat, Adalı’ya karşı 1144 fazla oy aldı.

15 sandık sonunda Adalı ayrıldı

Seçim birçok otoritenin beklentisinin aksine farklı bir sonuçla devam etti. 21 sandıkta kullanılan oyların sayımında 15. sandık açıldığında fark, 5161’e 3252 oyla Hasan Arat lehine gelişti. Bu da Arat’ın 732 oy daha alması halinde başkan seçileceği anlamı taşıyordu. Serdal Adalı, bu noktada kurmaylarıyla beraber salondan ayrıldı. Ardından Hasan Arat, Beşiktaş tarihinin 35. başkanı olarak salonda tebrikleri kabul etmeye başladı.

“Beşiktaş demokrasi dersi verdi”

Böylelikle 3. kez seçime giren başkanlardan Serdal Adalı, 2013 ve 2019’un ardından bir kez daha seçimi kaybederken Hasan Arat, uzun sürenin ardından yeniden katıldığı seçimleri kazandı ve Beşiktaş Spor Kulübü’nün yeni başkanı oldu. Arat ilk açıklamasında “Beşiktaş bugün çok büyük bir demokrasi dersi vermiştir. Binlerce insan kuyrukta bekledi. Bu armanın ne kadar büyük olduğunu Türkiye gördü. Beşiktaş’ın yolu ve şansı açık olsun. Tüm camiamıza teşekkür ediyorum. Tüm yönetim kurulu üyelerimizle biz büyük bir takımız. İyi bir takımız. Bizim işimiz şimdi başlıyor. Bu gece bitmedi.” dedi.

Hasan Arat’ın Beşiktaş’ın yeni başkanı oldu.

Hasan Arat’ın yönetim kurulunda ikinci başkan olarak görev yapacak Hüseyin Yücel ise “Çok heyecanlıyız. Seçim başlamadan önce kaybeden olmayacağını söyledik. Elimizden geldiğince çalışmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu. Yönetim kurulunda yer alan Mete Vardar, “Kazanan Beşiktaş oldu. Müthiş bir tevazu. Bugün 92-93 yaşında üyelerimiz sırada beklediler. Önemli olan Beşiktaş’ın kazanması. Yarışın kazananı Beşiktaş oldu.” dedi.

Hasan Arat 21 sandığın tamamını önde bitirdi. Toplamda 7 bin 271 oy alan Arat’a karşı Adalı 4 bin 557 oy alabildi. Arat seçimin sonuçlanmasının ardından sosyal medya hesabından taraftarlara teşekkür mesajı yayınladı.

“Serdal Adalı büyük Beşiktaşlıdır”

Başkan Arat seçildikten sonra kürsüye çıktı ve açıklamalarda bulundu: “Başta bizlere bu vatanı emanet eden ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silyah arkadaşlarını, Beşiktaş’ın şehitlerini ve gazilerini, onursal başkanımız Süleyman Seba’yı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Adanalı canım kardeşime gösterdiği centilmence mücadeleden, takım arkadaşlarına teşekkür ederim. Serdal Adalı’ya kardeşim dedim, kardeşimdir evet, ebediyete kadar kardeşim kalacaktır. Serdal Adalı, büyük Beşiktaşlıdır! Bunu herkes böyle bilmeli.”

Arat sözlerine “Bugün benim hayatımda çok önemli tesadüflerin olduğu bir gün. Düşünün genç bir insan 46 yıl önce girdiği bu muhteşem camianın ferdi olarak hayaller kuruyor. Formanız buradaki müzede duruyor. Seba’nın ikinci başkanı oluyorsunuz. Allah size bugün şanlı Beşiktaş’a başkan olmayı nasip ediyor. Hayallerinizi ertelemeyin. Hedefleriniz olsun. Bu hedefleriniz için dürüstçe çalışın. Biz çok çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz. En kısa zamanda büyük Beşiktaş’ın tüm bireylerini yanımıza alarak Anıtkabir’e Atamızın huzuruna gideceğiz.” diyerek devam etti. Başkan “Bana ve arkadaşlarıma bu onuru yaşatan canım Türkiye’m ve canım Beşiktaş’ıma teşekkür ederim. Yolumuz açık, şansımız bol olsun.” diyerek kürsüden indi.

Beşiktaş’ın ezeli rakiplerinden önce Galatasaray, ardından Fenerbahçe Arat’ı başkan seçilmesinden ötürü tebrik ettiler.

Birlik vurgusu ve Adalı’dan tebrik

Arat kürsüden indikten sonra medyaya verdiği demeçte “Beşiktaş teveccüh gösterdi. Ben ve yönetim kurulum adına, bu teveccühün ne kadar ağır bir sorumluluk olduğunu biliyoruz. Yarından itibaren yapmamız gereken işler var. Spor tarihinde ilkler yaşandı. Bu ilkleri Beşiktaş yaşatır. Rakip adaylar birbirine tezahürat yaptı. Ben Sayın Adalı’dan ‘Kardeşim’ diye bahsederken tüm salon Serdal Adalı diye bağırdı. Seçim kazanır kaybedersiniz ama önemli olan Beşiktaş aşkıdır. izim mesajlarımızın camia tarafından ciddiye alındığını gördük. Camiayla hep iç içe olacağız. Bugün yeni bir dönem başlamıştır. Tüm camiayı bir araya getireceğiz, muhalefet iktidar bir olacağız. Beşiktaş kongresi önemli bir karar vermiştir. Aradaki oy farkı büyük sorumluluktur. Bu sorumluluğun bilincindeyiz. Beşiktaş için hayırlı olsun.Türk spor tarihinde bugün unutulmayacak. Yazılacak bir yere. Gerçek Beşiktaşlılar’ın, Beşiktaşlılar’a nasıl sarıldığını tüm Türkiye gördü.” dedi.

Serdal Adalı da sosyal medya hesabından “İlk günden itibaren Beşiktaşlılık duruşunu bir gün dahi bozmadan, bugün olduğu gibi her zaman hizmet etmeye çalıştım. Bugünden itibaren de elimden geleni yapmaya devam edeceğim. İyi ki Beşiktaş var ve iyi ki hepimiz Beşiktaşlıyız.” diyerek seçimi kazanan rakibini tebrik etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.