Nijerya ordusu ‘yanlışlıkla’ Mevlid Kandili cemaatini vurdu: En az 85 ölü var

Nijerya'da ordu mevlid kandili kutlaması için toplanan Müslümanları hedef aldı. Ordu sivillerin 'yanlışlıkla' vurulduğunu açıkladığı saldırıda en az 85 kişi öldü.

Dünya 5 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da ordu Müslümanların buluşup mevlid kandili kutlandığı alanı vurdu. The Guardian’ın aktardığına göre Nijerya ordusuna ait insansız hava araçları Kaduna eyaletindeki Tudun Biri’de mevlid kandilini kutlamak amacıyla bir araya gelen Müslümanları vurdu: Pazar yerel saatle akşam 9 sularında yaşanan olayda köylüler önce büyük bir patlama, ardından da uçak sesleri duydu. Ülkenin silahlı kuvvetleri de en az 85 sivilin kaza sonucu öldüğünü itiraf etti.

Hayatta kalmayı başarabilen köylülerden Danjuma Salisu kol ve bacaklarındaki yaralanmalardan dolayı tedavi gördüğü hastane yatağından demeç verdi. Salusi “Kaçamadık bile” dedi.

Tazminat sözü verildi

Yerel haberlere göre köylüler saldırıların devamından korkup bölgeyi terk etti. Ordu yetkilileri ve Kaduna eyalet hükümeti temsilcileri köyün yaşlılarıyla görüşüp zarar görenlere tazminat ödeneceği sözü verdi. Ordu teröristlere karşı rutin görev sırasında yanlışlık olduğunu, bunun da “ne yazık ki” facia yarattığını açıkladı. Ordu ölenlere ilişkin net sayı vermekten kaçınsa da bölge sakinleri çoğu kadın ve çocuk en az 85 kişinin öldüğünü söyledi.

Köylülerden İdris Dahiru “İlk bomba atıldığında evin içindeydim… Etkilenenlere yardım etmek için olay yerine koştuk, ardından ikinci bomba atıldı. Teyzem, ağabeyimin eşi ve onun altı çocuğu, dört erkek kardeşimin eşleri de ölenler arasındaydı. Ağabeyimin hayatta kalan küçük çocuğu dışında ailesinin tamamı öldü. Bombalı saldırıda ölen 85 kişiyi defnettik” dedi.

Dahiru 60’tan fazla kişinin de tedavi için hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Başka bir bölge sakini olan Hüseyin İbrahim AFP’ye yaşadıklarını şöyle aktardı: “Öldürülen 85 kişiden 13’ü en yakınlarımdı. Benim ve kardeşlerimin yedisi erkek, altısı kız çocuğu öldü. Kurbanları bugün toprağa verdik.”
Ulusal acil durum yönetimi ajansı da kuzeybatı bölge ofisiyle irtibatta olduklarını kaydederek 85 kişinin cansız bedeninin toprağa verildiğini açıkladı.
Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu’nun ofisi yaşanan olayı “talihsiz ve acı verici” olarak niteledi. Açıklamada Tinubu’nun Nijeryalıların trajik hayat kaybından öfke ve üzüntü duyduğu, başkanın olayın soruşturulması için talimat verdiği belirtildi. Kaduna eyaleti valisi Uba Sani de “Bu trajedinin tekrarını önlemeye ve terörist, haydut ve diğer suç unsurlarına karşı sürdürülen mücadelede onların korunmasına öncelik verme konusunda halkımıza güvence vermeye kararlıyız” dedi.

Nijerya’da güvenlik sorunu

Nijerya silahlı kuvvetleri düzenli olarak terör örgütü Boko Haram ve ülkenin kuzeyindeki isyanlara yönelik hava saldırıları düzenliyor.

Bola Tinubu Mayıs ayında başkanlığa geldiğinde güvenliği hükümetinin önceliği olarak belirlemiş, savunma harcamalarını bu yılki bütçenin yüzde 12’sine, dört milyar dolara çıkarmıştı.

Nijerya üzerine çalışan analistler hükümetin savunma bütçesini artırmasının ülkedeki şiddet olaylarını sona erdirmede yeterli olmadığı görüşünde.

Daha önce de siviller hedef alındı

Nijerya ordusunun bombalı saldırıları geçmişte de sivil kayıplara yol açmıştı. Eylül 2021’de kuzeydoğuda Çad Gölü kıyısındaki Kwatar Daban Masara’da ordunun militan sandığı balıkçılara saldırısında en az 20 balıkçı öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Ocak 2017’de bir savaş uçağının Kamerun sınırı yakınlarında Rann kasabasında terör örgütlerinin şiddet ve baskısının yerinden ettiği 40 bin kişinin barındığı bir kampı vurması sonucu en az 112 kişi hayatını kaybetmişti.

Aktivistler bu son olaya benzer gelişmelerin eskiden de soruşturulmadığını söyleyip endişelerini dile getiriyor.

7 soruda Afrika'daki darbe zincirinde Nijer'in yeri7 soruda Afrika’daki darbe zincirinde Nijer’in yeri

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.