Uyuşturucu baronu cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul’a sığınmış

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İngiltere'de uyuşturucu ticareti yapan ve kırmızı bültenle aranan Shaun Monaghan'ın İstanbul'da yakalandığını duyurdu. Monaghan'ın 2014'te cezaevine girdiği ve 8 yıl sonra tahliye edilip Türkiye'ye sığındığı öğrenildi.

Gündem 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İngiltere’nin kuzey doğu bölgesinde uyuşturucu ticareti yapan ve 4 Aralık’ta İnterpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarılan suç örgütü elebaşı Shaun Monaghan’ın İstanbul’da düzenlenen Kafes-16 operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, uluslararası ve ulusal organize suç odaklarıyla, zehir tacirleriyle mücadelenin artarak devam edeceğini ve hiç birine “göz açtırmayacaklarını” belirtti.

Suç örgütü elebaşı Monaghan’ın 25 Ekim’de Türkiye’ye geldiğinin belirlendiğini bildiren Yerlikaya, “4 Aralık günü hakkında kırmızı bülten yayınlanmış ve kahraman polisimiz tarafından 1 gün içerisinde Fatih’te bir otelde yapılan Kafes-16 operasyonuyla yakalanmıştır” dedi.

Operasyonu gerçekleştiren İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele, İstihbarat ile Göçmen Kaçakçılığı ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüklerindeki polisleri tebrik eden Yerlikaya, Türkiye’yi uluslararası ve ulusal organize suç örgütlerinden temizlemeye kararlı olduklarını vurguladı.

2014’te tutuklanmış

İngiltere’nin kuzey doğusunda 2014’te yapılan bir operasyonla gözaltına alınan Shaun Monaghan’ın çetenin dört üyesiyle birlikte tutuklandığı öğrenildi. Shaun Monaghan, yakalandığında 34 yaşındaydı ve Newcastle’dan kokain tedarik etme suçunu kabul etti. Tutuklanan Monaghan 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cezaevinde kokain partisi

Shaun Monaghan cezaevindeyken de boş durmadı. 2016’da Sunday People’ın yayınladığı ve cezaevinde çekilen videoda mahkumların uyuşturucu kullandığı görüntüler ortaya çıktı. Shaun Monaghan’ın da aralarında bulunduğu mahkumların uyuşturucuyu nasıl tedarik ettiği tespit edilemezken konu İngiltere siyasetinin de gündemindeydı.

İngiltere yerel milletvekili Ian Lavery, hapishaneyle ilgili korkuları olan kişilerin kendisiyle düzenli olarak iletişime geçtiğini söylüyor ve ekliyordu:

“Bu ülkedeki adalet sistemini anlayamıyorum. Uyuşturucunun hapishaneye girebileceğini ve alkolün hapishanede üretildiğini biliyorum.”

Adalet Bakanlığı sözcüsü de aralarında Monaghan da bulunduğu görüntülerin HMP Northumberland’de çekildiğini doğrulamıştı:

“Adalet Bakanı hapishane sisteminde büyük bir revizyon yapılacağını duyurdu. Ön saflara 2 bin 500 ilave memur koyuyoruz ve personelin ve suçluların güvenliğini tehlikeye atan ve reformları engelleyen uyuşturucu, insansız hava araçları ve cep telefonlarıyla mücadeleye yardımcı olacak yeni güvenlik önlemleri getiriyoruz. HMP Northumberland personeli bu maddelerin içeri girmesini başarılı bir şekilde önlemek için çok çalışıyor.”

Tahliye olduktan sonra İstanbul’a sığınmış

2014’te cezaevine girip 8 yıl kaldıktan sonra taliye edilen Shaun Monaghan cazaevinden çıktıktan sonra İstanbul’a sığınmış. 4 Aralık’ta hakkında kırmızı bülten çıkartılan Monaghan dün yakalandı. Monaghan’ın 25 Ekim 2023’te Türkiye’ye geldiği tespit edildi. Öte yandan Monaghan’ın kokain ve eroin dağıtımı dışında yasadışı silah ticareti, silahlı yaralama, soygun suçlarını suçlarını işlediği belirtildi.

Türkiye’de yakalanan dördüncü baron

Türkiye’de son iki ayda dört uyuşturucu baronu yakalandı. Dördü de İstanbul’daydı. 

Avustralya’da uyuşturucu kaçakçılığından aranan Comanchero kartelinin lideri Hakan Ayık’ın da  aralarında olduğu uluslararası seviyede aranan 39 şüpheli yakalanmıştı.

Hırvat uyuşturucu baronu Petrak’ın da İstanbul’da yakalandığını duyurulmuştu.

Ardından yapılan operasyon ise Arnavutluk merkezli uyuşturucu kartelineydi. Kompanio Bello’nun lideri Dritan Rexhepi İstanbul’daki lüks evinde yakalandı.

Uyuşturucu baronuna vatandaşlık verildiği ortaya çıktı, Süleyman Soylu haberi yazan gazetecilere kızdıUyuşturucu baronuna vatandaşlık verildiği ortaya çıktı, Süleyman Soylu haberi yazan gazetecilere kızdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.