İçim Süt kırmızı ışıkta geçti, Rekabet Kurulu cezayı yüksek kesti

Rekabet Kurulu bu sefer cezayı Türkiye'nin en büyük süt ve süt ürünü üreticilerinden Ak Gıda'nın markalarından İçim Süt’e kesti. Marka, markette fiyat belirlediği gerekçesiyle 173 milyon 784 bin 318 TL ceza aldı.

Ekonomi 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Markalarından İçim Süt'e yüksek miktarda ceza kesilen Ak Gıda'nın Sakarya (resimdeki) ve çeşitli şehirlerde 6 üretim tesisi bulunuyor.

Rekabet Kurulu Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi Ak Gıda’nın markalarından İçim Süt’e marketlerdeki satış fiyatlarını belirleyerek rekabeti önleyici faaliyette bulunduğu gerekçesiyle 173 milyon 784 bin 318 TL ceza verdi. Ak Gıda’nın çoğunluk hisseleri 2015 yılında Avrupa’nın en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi  Fransız Lactalis Group tarafından Yıldız Holding’den satın alınmıştı.

6 milyar euroluk Arçelik birleşmesine İngiliz rekabet kurumundan inceleme6 milyar euroluk Arçelik birleşmesine İngiliz rekabet kurumundan inceleme

Soruşturmalar nisan ve haziranda başlamıştı

Rekabet Kurulu nisan ve haziran 2023’te gerçekleştirdiği toplantılarda içme sütü üretici/tedarikçisi firma ile meşrubat üretici/tedarikçisi firma hakkında, rekabet ihlali iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Firmalar tarafından Rekabet Kurulu’na ihlalin varlığı ve kapsamı ile öngörülen azami idari para cezası oranı ve tutarını kabul eden uzlaşma metinleri gönderildi.
Rekabet Kurulu’nca 30 Kasım’da alınan kararlara göre her iki firmanın da ürünlerinin marketlerdeki satış fiyatlarını belirleyerek rekabeti önleyici faaliyette bulunduğu tespit edildi. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ‘Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar’ başlıklı 4’üncü maddesini ihlal ettiklerini kabul eden firmalar uzlaşma istedi.

Meysu da ceza aldı

Firmalara uygulanması öngörülen idari para cezası tutarlarında uzlaşma usulüyle yüzde 25’er indirim yapıldı. İçim Süt’e 173 milyon 784 bin 318 TL, meşrubat üreticisi Meysu’ya ise 5 milyon 682 bin TL tutarlarında idari para cezaları uygulanarak soruşturmaların sonlandırılmasına karar verildi.

Rekabet Kurulu mesaisine devam etti: 14 firmaya soruşturma açıldıRekabet Kurulu mesaisine devam etti: 14 firmaya soruşturma açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.