Papa kendi cenazesi için kolları sıvadı: Vatikan dışına gömülecek

Papa Francis kendisine sade bir cenaze töreni yapılması için Vatikan'ın ilgili yetkilisi ile çalışmaya başladı. Francis 1903 yılında ölen 13. Leo gibi Vatikan dışına gömülmek istiyor.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Bazı kardinaller, Papa'nın yenilikçi tavrından memnun değil. Fotoğraf: Shutterstock

Son zamanlarda sağlık sorunları nedeniyle ertelediği programları ve çekmecesinde beklettiği istifa mektubuyla gündeme gelen Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis kendi cenaze töreni için hazırlıklara başladı. Sade bir cenaze töreni istediğini ifade eden Papa Francis 120 yıl sonra ilk kez gündeme gelen bir talepte de bulundu. Bu talep en son 1903 yılında ölen 13’üncü Leo gibi Vatikan’ın dışına gömülmek.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’da yer alan habere göre Vatikan’ın gösteriş ve ayrıcalıklarından çoğundan kaçınan Papa Francis kendisi için yapılacak cenaze törenini de büyük ölçüde sadeleştirmeye ve 120 yıl sonra ilk kez Vatikan’ın dışına gömülen ilk kişi olmaya karar verdi. Ölümü ardından istediği gibi bir tören yapılması konusunu şansa bırakmayan Papa Francis bir Vatikan yetkilisiyle beraber cenaze töreninin ayrıntıları için çalışmaya başladı bile. Vatikan’ın törenlerden sorumlu yetkilisi Başpiskopos Diego Ravelli ile uzun tören prosedürlerini sadeleştirmek için sıkı çalışma yürüttüklerini söyleyen Papa törenine yönelik ayrıntıları Meksika’nın N+ televizyonuna verdiği röportajda açıkladı.

Francis Meryem’e olan adanmışlığı nedeniyle geleneksel olarak her yurtdışı gezisinden önce ve sonra Roma’da ziyaret ettiği Santa Maria Maggiore Bazilikası’na gömülmeye karar verdiğini, bununla birlikte törenin Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda düzenleneceğini söyledi.

Şüphesiz töreniyle ilgili verdiği ayrıntılarda en dikkat çeken mezar yeri oldu. Çünkü Vatikan’a gömülmeyen son Papa 1903’te ölen 13. Leo idi.

Sağlıklı görünüyordu

Son yaşadığı bronşit sorunu nedeniyle İklim Zirvesi planını iptal etmek zorunda kalan Papa’nın röportaj verdiği esnada sağlıklı ve keyifli görünmesi de dikkat çekti. Sağlığı, göç etmesi, merhum Papa Benedict XVI ile anıları ve seyahat planları gibi konuları anlatan Papa röportaj esnasında sık sık güldü. Dubai’deki BM İklim Zirvesi’ne katılamayan Papa sağlık durumu sorulduğunda iyi olduğunu, ancak ilerleyen yaşı nedeniyle bir takım zorluklar yaşadığını söyledi. Papa Francis sağlık sorunlarının artması halinde selefi Benediktus gibi istifa edebileceğini söylese de şöyle bir uyarıda da bulundu: “Papaların istifa etmesi norm haline gelmemeli.”

Papa Francis şöyle dedi: “İyi hissediyorum. Daha iyiyim. Bazen kendime yeterince dikkat etmediğimi söylüyorum, çünkü bir şeyler yapıp hareket etmek istiyorum. Sanırım bunlar iyi işaretler, değil mi? Gayet iyiyim.”

Papa Francis, bronşiti nedeniyle Dubai’deki BM İklim Zirvesi’ne planlanan ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı. Papa Francis haziran ayında da karın bölgesinden fıtık ameliyatı olmuştu.

Memleketi Arjantin’e gidecek

Papa Francis 2024 yılı için üç yurtdışı ziyareti planladığını da açıkladı. 87 yaşındaki Francis Polinezya’ya, Belçika’ya ve göreve seçildiğinden beri hiç gitmediği memleketi Arjantin’e gidecek.

Çekmecede bekleyen istifa mektubu

Papa son zamanlarda diz ve kalça ağrılarından kalın bağırsak iltihabına ve son olarak haziran ayında geçirdiği fıtık ameliyatına kadar bir dizi sağlık sorunu yaşadı. Bu sağlık sorunları nedeniyle de birçok programını iptal etmek zorunda kaldı. Son zamanlarda sağlık sorunlarıyla gündeme gelmesi Papa Francis’nin 2022 yılındaki bir röportajını hatırlattı.

Papa sağlık nedeniyle görevini yerine getirememe olasılığına karşı istifa mektubunu dokuz yıldır hazır beklettiğini söylemişti. Geçen yıl da İspanya’nın ABC gazetesine “İstifamı yazdım ve eski Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone’ye vererek ‘Tıbbi nedenlerle ya da çalışmama engel olacak başka şeylere karşı işte istifam’ dedim. Kardinal Bertone’nin onu kime verdiğini bilmiyorum, ama eminim yeni Devlet Sekreteri Pietro Parolin’e vermiştir” diye konuşmuştu.

Papa Francis Vatikan’da 2013’te görevden ayrılan eski Devlet Sekreteri Bertone’deki istifa mektubunun şu an Parolin’de olması gerektiğini, geçmişte Papa 12. Pius (1939-1958) ve Papa 6. Paulus’un da (1963-1978) benzer şekilde istifa mektuplarını önceden hazır tuttuğunu aktarmıştı. 2022 yılının sonunda 95 yaşındayken ölen Papa 16. Benedictus da istifa kararıyla gündeme gelmişti. Benedictus’un 2013’teki tarihi istifasında yıllardır çektiği uykusuzluk sorununun ‘temel sebep’ olduğu belirtilmişti.

Gribe yakalanmasa COP28'e katılan ilk Papa olacaktı: Francis'in seyahati iptalGribe yakalanmasa COP28’e katılan ilk Papa olacaktı: Francis’in seyahati iptal

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.