Türkiye genelindeki kiralar 5 aydır düşüyor

“sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre Türkiye genelindeki reel kira fiyatları 5 aydır düşüyor. Ekimden kasıma ortalama reel kira fiyat endeksi ise 5,1 puan azaldı.

Ekonomi 13 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Rapora göre ekimden kasıma reel kira fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde azaldı.

sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre Türkiye genelindeki reel kira fiyatları 5 aydır düşüyor. Ekimden kasıma ortalama reel kira fiyat endeksi ise 5,1 puan azaldı. Rapora göre ekimden kasıma reel kira fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde azaldı. Reel kira fiyatlarındaki düşüş ülke geneli ile İstanbul ve İzmir’de son 5 Ankara’da ise son 4 aydır devam ediyor. Reel fiyatların düşmesine bağlı olarak reel fiyatlardaki yıllık artış oranı ülke genelinde yüzde 18,3’e, İstanbul’da yüzde 9,3’e, Ankara’da yüzde 60,1’e, İzmir’de ise yüzde 34,1’e geriledi.

Şimşek 'Büyük şehirlerde kiralar gerilemeye başladı' dedi ama kimseyi inandıramadıŞimşek ‘Büyük şehirlerde kiralar gerilemeye başladı’ dedi ama kimseyi inandıramadı

Temmuzda azalma başladı

Rapora göre Türkiye genelindeki reel kira endeksi temmuzdan itibaren azalmakta. Ekimden kasıma ortalama reel kira fiyat endeksi 5,1 puan azalarak 174,3 oldu. Buna göre 2017 Eylül ayındaki referans dönemine kıyasla ülke genelinde ortalama kira seviyesi yüzde 79,4 yukarıda.

Türkiye’de kiralık konutun metrekaresi 128,4 TL

Rapora göre Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 128,4 TL olurken, ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 166,7 TL, Ankara’da 116,7 TL, İzmir’de ise 141,2 TL gerçekleşti.

Reel artışlarda azalma şubatta başladı

Ülke genelinde olduğu gibi reel kira fiyat endeksi İstanbul’da ve İzmir’de son 5, Ankara’da son 4 aydır düşüşte. Türkiye genelinde reel kirada yıllık artışlar şubat ayından bu yana azalmakta. Ortalama reel kirada yıllık artış, ekimden kasıma 9,2 puanlık azalışla yüzde 18,3’e geriledi.

Kiralık konut arzı ve talebi düştü

Kasım ayında, bir önceki aya göre kiralık konut ilan sayısında ülke genelinde yüzde 4,1, İstanbul’da yüzde 2,7, Ankara’da yüzde 3,2, İzmir’de ise yüzde 5,3’lük bir azalış yaşandı. Rapora göre kiralık konut piyasasındaki talebin önemli bir özelliği, mevsimsel etkilere açık olması. Nisan ile eylül ayları arasında artan talebin sonraki aylarda azalıp ve kış aylarında nispeten sabit bir seyir izledi. Nisan ve eylül dönemindeki bu yükselişin arkasında, özellikle bahar ve yaz aylarında, tayinle il değiştirenlerin ve üniversite öğrencilerinin etkisi olduğu düşünülüyor. Kiralık konut talep göstergesi grafiği incelendiğinde kasım ayındaki düşüş dikkat çekmekte. Geçen yılın aynı dönemine göre kiralık konut talebi yüzde 5,4 oranında azaldı.

Konut talebindeki düşüş etkili oldu

Son dönemde konut talebindeki düşüşün fiyatlar üzerindeki etkisinin görülmeye başlandığı söylenebilir. Aslında, düşen talep nedeniyle eylül ile kasım arasında ortalama metrekare fiyatlarında bir değişiklik olmamış. Son 3 aydaki kira artışının durması gelecekte kira fiyatlarının düşebileceğine işaret edebilir. Bu durum, kiracılar ve kiralık konut arayanlar için olumlu bir gelişme olarak kaydediliyor.

Enflasyon neden düşmeyecek 1: Sıkı para politikası kira artışını durdurur mu?Enflasyon neden düşmeyecek 1: Sıkı para politikası kira artışını durdurur mu?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.