İYİ Parti’de Şeyh Sait krizi istifayla sonuçlandı: Eksilen beşinci sandalye

İYİ Parti’de Şeyh Sait’in isminin bir bulvara verilmesiyle ilgili açıklamasının ardından disipline sevk edilen partinin ağır toplarından Salim Ensarioğlu istifa ettiğini duyurdu. İYİ Parti’nin Meclis’teki sandalye sayısı 39’a düştü.

Siyaset 15 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’da kayyum yönetimindeki büyükşehir belediyesi yapılacak yeni yola Şeyh Sait Bulvarı adını vereceğini duyurmuş ve karar kısa sürede siyasetin gündemi haline gelmişti.

AK Partili Galip Ensarioğlu “Şeyh Sait bölgede herkesin değer verdiği bir isim” derken, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut ise “Şeyh Said bulvarı olmaz, olsa olsa, Şeyh Said çıkmazı olur” demişti.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu da tartışmaya sosyal medya hesabından katılmıştı. Şeyh Sait’e yönelik ithamları şiddetle reddettiğini söyleyen Ensarioğlu “Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir. Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz” demişti.

Bu açıklamayı alıntılayan Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Ensarioğlu’nun Meral Akşener’in talimatıyla disipline sevk edildiğini duyurmuştu. Disiplin kararını 10Haber’e değerlendiren Ensarioğlu ise sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu, kanunlara ya da parti tüzüğüne aykırı sözler söylemediğini belirmişti. Ensarioğlu “Kararı ciddiye almıyorum. Genler kendi kendine konuşuyor. Bunlar demokrasi diyen bir partide ayıp şeyler. Kimseye savunma vermeyeceğim. Kimse de savunmamı alamaz” demişti.

Ensarioğlu disiplin kararına sert çıktı: Kimse savunmamı alamazEnsarioğlu disiplin kararına sert çıktı: Kimse savunmamı alamaz

İstifasını sosyal medya hesabından duyurdu

Ensarioğlu bu açıklamasından iki gün sonra, yani bugün partisinden istifa ettiğini duyurdu. Ensarioğlu sosyal medya hesabından  yaptığı açıklamada “Bölgenin saygın ailelerinden birinin lideri ve bölgenin bir evladı olarak bölgeye dair sorunlarda ve yönelimlerde sorumluluk almaktan asla kaçınmadım. BÖLÜCÜLÜĞÜN ve ŞİDDETTİN her daim karşısında durdum” dedi.

Filistin eleştirisi

Altı yıllık parti hayatında demokratik olmayan aşırı söylemleri sineye çektiğini belirten Ensarioğlu, “3. Olağan Kongresindeki omurga değişimi ve dönüşümü ile bir kan tazeleme değil merkez sağ iddiasından ve demokratik kimliğinden vazgeçtiğinin açık bir göstergesiydi. Oluşan yeni yönetim ile ufukta görünen görüş ayrılıklarımız çok geçmeden, Siyonist İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçuna karşı net bir tavır göstermemekle ortaya çıktı” diye konuştu.

Merkez sağ iddiasının ortadan kalktığının göstergesi

Şeyh Sait’le ilgili açıklamalarının üzerine gelen tepkilerle ilgili “lince uğradım” diyen Ensarioğlu, “Benim açıklamalarımı disipline sevk kararı İYİ partinin merkez sağ iddiasını artık taşımadığının da vesikasıdır. Bu tutum partinin kuruluş felsefesi olan Milliyetçi, Kalkınmacı ve Demokratik kimliğinden saptığı ve farklı görüşlere ve demokratik kimliğine tahammülü kalmadığını göstermektedir. Bu nedenle İYİ parti ile beni bir araya getiren siyasal gerekçeler ortadan kalkmıştır. Ben inandığım doğruları savunmaktan bedeli ne olursa olsun asla geri durmayacağım. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin de ifade ettiği üzere: ‘Haksızlığa karşı sükut etmek, hakka karşı bir hürmetsizliktir.’ Hakka olan hürmetimden dolayı bugün itibarıyla İYİ partiden İSTİFA ettiğimi kamuoyunun bilgisine sunarım” ifadelerini kullandı.

Salim Ensarioğlu İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda Ortadoğu Politikaları Başkanı olarak görev yaptı. Türk siyasetinin tecrübeli ismi Ensarioğlu 51-52 ve 54. hükümetlerde devlet bakanı olarak görev aldı. Salim Ensarioğlu 2018’de de İYİ Parti Diyarbakır milletvekili adayı olmuş, seçilememişti.

Seçimlerden beri yaprak dökümü sürüyor

İYİ Parti’den geçen aylarda Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu istifa etmiş, AK Parti’ye katılmıştı.

Ankara Milletvekili Adnan Beker de partiden istifa etmiş, sonra yaptığı açıklamada seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verdiğini söylemişti.

Beker’in ardından Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır disipline sevk edilerek ihraç edildi. İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da CHP ile işbirliği yapmama kararının ardından partisinin kuruluş amacı ve ilkelerinden uzaklaştığını belirterek istifa ettiğini açıkladı. Ensarioğlu’nun da istifasıyla İYİ Parti’nin Meclis’te 39 sandalyesi kaldı.

Öte yandan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner, partisinin İstanbul ve Ankara’da işbirliği teklifini reddetmesi üzerine partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Bu isimlere ek olarak eski İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz parti üyeliğini sonlandırdığını, eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de partisinden istifa ettiğini açıklamıştı.

İYİ Parti’de yaprak dökümü: Ensarioğlu da topun ağzındaİYİ Parti’de yaprak dökümü: Ensarioğlu da topun ağzında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.